Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Жінки, які заговорили про насильство, отримали титул "Людина року" від Time

Журнал Time віддав свій традиційний титул "Людина року" жінкам, які відкрито виступили проти сексуального насильства і домагань, - ВВС Україна.

Видання назвало їх "порушницями мовчання".

Найбільше цей рух асоціюють із хештегом #MeToo, який набрав обертів після спалаху скандалу довкола голлівудського продюсера Гарві Вайнштайна.

Хоча Time пише, що хештег є "частиною картини, але не усією нею".

"Це найстрімкіші суспільні зміни, які ми спостерігали впродовж десятиліть", - сказав головний редактор видання Едвард Фелсенталь.

Як сказав він у передачі Today на телеканалі NBC, рух "почався із окремих виявів сміливості з боку сотень жінок - і деяких чоловіків також - які взялися розповісти свої власні історії".

На обкладинці грудневого номера журналу будуть жінки, що поскаржилися на сексуальні домагання, у тому числі співачка Тейлор Свіфт і акторка Ешлі Джадд.

Тема сексуальних домагань набула небаченого розголосу після того як протягом останніх місяців року у них звинуватили одразу двох видатних діячів Голлівуду - актора Кевіна Спейсі і продюсера Харві Вайнштейна.

Рух #MeToo заснувала активістка Таня Берк приблизно 10 років тому, щоб захистити жінок від домагань, але популярним хештег став лише в останні роки.

Спершу це сталося у 2016, на тлі публікації старого запису монологу, в якому майбутній президент США Дональд Трамп хвалився своїм успіхом серед жінок і звичкою хапати їх за інтимні місця.

Однак справжньої популярності #MeToo набув на тлі серії скандалів після того як у кінці жовтня актрорка і активістка Алісса Мілано написала у Twitter: "Якщо ви теж були жертвою сексуальних домагань, дайте відповідь на цей твіт хештегом #MeToo".

Вже за перші 48 годин після того хештег використали у Twitter майже мільйон разів.

У переліку номінантів на звання "людини року" також фігурували Дональд Трамп, спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує втручання Росії в американські вибори, північнокорейський диктатор Кім Чен Ин, футболіст Колін Капернік, що минулого року опускався на одне коліно під час виконання гімну США на знак протесту проти расової нерівності, і тому цього року його не запросили до жодної команди.

Обирати "Людину року" Time почав у 1927 році. Цей титул призначають тим, хто "найкращим або найгіршим чином... найближче вплинув на події року".

Переважна більшість обраних були конкретними людьми, але не завжди. У 2014-му, приміром, видання відзначило "борців з Еболою", а в 2011 - "Протестувальника", аби наголосити на важливості так званої Арабської весни.

"Американські бійці", "Угорці", "Вчені" та "Американці до 25" також ставали об'єктами обкладинки журналу у різні роки.

У 2006 "Людиною року" став просто "Ти" - на обкладинці був зображений комп'ютер, екран якого виконали у вигляді дзеркала. Таким чином редакція хотіла наголосити на важливості інтернет-контенту, створеного самими користувачами.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ