Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Жодних документів про передачу картин Львівська галерея мистецтв не отримувала, – Ігор Хомин

Жодних офіційних документів про передачу полотен «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» в жовківський костел св. Лаврентія Львівська галерея мистецтв не отримувала. Про це сьогодні, 31 травня, в коментарі Гал-інфо повідомив головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин.

Ігор Хомин, розповів, що йдеться про твори придворного художника короля Яна III Собеського Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем» (8х7 м) та «Битва під Парканами» (9 х 8 м), які датовані 17 ст.

Як зазначив Ігор Хомин, обидві картини нещодавно було відреставровані у Варшаві. Їх відновлення обійшлося у 1 млн євро. Як він додав, після реставрації полотна два тижні перебували у Варшаві на експозиції. Відтак, у квітні цього року картини повернулися в Україну. Нині вони намотані на валок й зберігаються в костелі (фондосховищі) біля Олеського замку.

За його словами, тоді ж, у квітні, виявилося, що польська сторона хоче повернути ці картини на експонування в жовківський костел св. Лаврентія. Борис Возницький був категорично проти такого задуму. Він підготував ( для показу цих картин) зал в Олеську та в Золочеві»,– розповів він.

Щодо інформації про те, що 1 червня в Жовкві з цього приводу відбудеться засідання, у якому начебто мав взяти участь сам міністр культури Михайло Кулиняк, Ігор Хомин сказав: «Я не знаю про наміри Міністерства культури, бо не маю жодних офіційних даних з Києва. З’ясовано тільки одне – Міністерство культури Польщі запропонувало передати обидва полотна на тимчасове користування в жовківський костел св. Лаврентія. Тимчасове користування означає те, що полотна перебувають у власності Львівської галереї мистецтв, однак експонуютьсяв іншому місці. Відтак, для цього необхідне підписання спеціального договору, де й має бути вказано всі умови. Такий договір поновлюється кожний рік»,– розповів Ігор Хомин.

Про історії цих картин Ігор Хомин розповів таке. Після того, як ці полотна намалювали, їхрозмістили в жовківському костелі св. Лаврентія. Капітальну реставрацію обох творів провели в 19 столітті, дещо підреставровували також і в 20 ст. Після Другої світової війникостел св. Лаврентія закрили. Почав протікати дах, а згодом й взагалі обвалився. Перебуваючи в таких умовах картини набули жахливого вигляду. Борис Возницький з групою працівників 1972 році перевіз їх в Львівську картинну галерею. Тоді ж врятували ще дві картини, що там залишались, – «Битва під Хотином» та «Битва під Клушино»: свого часу їх реставрували працівники Львівської галереї мистецтв і нині вони частково експонують у костелі-фондосховищі, що біля Олеського замку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ