Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Житлові новобудови у Львові перестануть масово зводити уже за 2 роки

Житлові новобудови у Львові перестануть масово зводити уже за 2 роки, - сказав Gazeta.ua головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

"Я прогнозую, що усі ці новобудови скоро завершать. Наступного року будівництво піде на спад і за 5 років припиниться. Так було у Дніпрі з 2004-го до 2008-го. Масово почали рости багатоповерхівки, але все само собою припинилося. Це не дало нічого поганого, лише добру школу архітекторів і новий житловий фонд.

Новобудови заселяють і мешканці міста, які оновлюють житло, вкладають гроші. Тому навіть заселивши ці новобудови, що зараз зводять, Львів зможе прийняти ще додатково 70 тисяч людей".

Головний архітектор повідомив, що у позовах про несанкціоноване будівництво суди частіше стають на бік недобросовісних будівельників. А не на сторону мешканців чи міської ради.

"Справа в тому, що місто встановлює умови і обмеження, в межах яких мають робити проект. Його ж виготовляє Укрінвестекспертиза, а це державна структура. Інспекція будконтролю була теж державна, зараз уже півроку ніби міська. Але насправді наполовину ще підпорядкована Києву. Тому там і вирішують усі питання. Навіть найвищі суди у Києві виносять рішення на користь забудовника. Але для пересічної людини винною завжди є міська влада".

Якщо піднятися на відкриті літні майданчики на дахах ресторанів і готелів, то добре видно кітчеві будівлі.

"Якщо усі вентиляційні ходи не приховані, а хаотично скупчені в одному кутку, то де тут архітектурне рішення?, - каже Юліан Чаплінський. - Так, є на даху торгового центру "Роксолана" біля Галицького ринку. Вікна тут такі, які можна запросто поставити у звичайному гаражі.
Усі нарікали на будівлю колишнього Укрсоцбанку поблизу Міцкевича. Ніби вона дико не вписується в панораму. Я так не вважаю. На даху мінімум інженерних надбудов, дорожезні дах, стіни, скло. Архітектор задумав банк у вигляді середньовічного замку-фортеці, але вдягнув у сучасний образ. Там надміцні стіни, найкращі матеріали. І будинок насправді не вирізняється висотою.
Найгірше постраждав від несмаку Київ. На історичних пагорбах понатикали шафи-висотки, в центрі - порушено висотний рівень будинків. Там просто забракло фахівців."

При купівлі житла архітектор радить орієнтуватися на ціну метра квадратного. Що вища - то якісніше житло. Найдорожча у будинку - звукоізоляція, тому на неї справді не затрачають коштів.

"Я проектував бізнес-центр для ІТ-компанії. Директорський поверх повинен був мати найкращу звукоізоляцію. Я вжахнувся: ці звукоізольовані стіни просто золоті вийшли за ціною. Але деякі будівельні компанії економлять навіть на елементарному. Ставлять у квартирах практично фанерні двері. Люди поселяються і мусять міняти їх. Тому слід враховувати: якщо ви зекономите на квадратному метрі, то ці гроші потім все одно вкладете у ремонт, який мала зробити будівельна фірма," - зазначив Чаплінський.

gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ