Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зі Львова на марш протесту проти нових тарифів поїде більше тисячі учасників

На Всеукраїнський марш протесту проти підняття тарифів, який відбудеться 6 липня, до Києва поїде 1 085 представників профспілок з Львівщини. Вони вимагатимуть від Кабміну та Верховної Ради переглянути тарифи на газ, а також збільшити розмір мінімальної зарплати та пенсії. Про це сьогодні, 4 липня, під час прес-конференції повідомив голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько.

За його словами, це буде попереджувальна акція через шокове підвищення цін на комунальні послуги для населення.

Він наголосив, що усій Україні є 6 млн членів профспілок, а підвищення цін відбулося без жодних погоджень та обговорень із соціальними партнерами.

«Населення України вкрай зубожіле. Уряд прийняв рішення про підвищення ціни на газ з 1 травня удвічі, а з 1 липня зросли тарифи на опалення і гарячу воду. З 1 вересня планується підвищити тариф на холодну воду на 30% та з 1 жовтня тариф на електроенергію на 30%. Все це при тому, що населення України вкрай зубожіло. За розрахунками ООН,  людина яка витрачає на харчування і проживання менше ніж 5 доларів, а це 125 грн у день, перебуває за межею бідності. У нас виходить, що 80% працюючого населення зараз за межею бідності», - сказав Роман Дацько.

Він наголосив, що мінімальна зарплата зараз в Україні становить 1 450 грн і за останні два роки вона зростала на 20%, а інфляція - на 200%.

«В Україні мінімальна заробітна плата є найнижчою у Європі і в пострадянських країнах, але нам пропонують платити за європейськими тарифами», - заявив Роман Дацько.

Він наголосив, що Федерація профспілок України перебуває у національному трудовому спорі з Кабміном і Федерацією роботодавців по сімох пунктах вимог. Одна з найголовніших – підвищення мінімального розміру зарплати та прожиткового мінімуму.

Роман Дацько заявив, що мінімальна зарплата, відповідно до розрахунків ООН, має становити 3 861 грн, а пенсія – 2 869 грн. Він також наголосив, що зростання тарифів відбувається на фоні колосальної заборгованості по заробітній платі – в Україні вона становить близько 2 млрд грн.

За словами Романа Дацька, на Львівщині профспілки зібрали 67 тис. підписів, і частину з них вже відправили до Кабміну та Верховної ради.

«Ми вимагаємо парламентські слухання і чіткі пояснення щодо шокових тарифів. Ми хочемо знати прозорі розрахунки. Чому надра, які належать народові, фактично недоступні? Чому ми за наш український газ маємо платити за європейськими цінами. Якщо європейські тарифи на газ, то дайте людям європейську зарплату. Населення тепер має сплачувати інвестиційну складову, коли надра фактично належать олігархам. Проблеми газової галузі хочуть вирішувати за наш рахунок», - заявив Роман Дацько.

Він також заявив, що субсидії, які обіцяють можновладці, зовсім не сприяють виведення зарплати з тіні і не вчать людей економити.

Роман Дацько також наголосив, що в Україні вже 5 млн сімей із 15 млн отримують субсидію, а після підвищення тарифів ця цифра зросте до 9 млн. На Львівщині 291 тис. сімей отримують таку допомогу із 820 млн. З підвищенням тарифів таких сімей стане до 400 тис.

Відповідно, зважаючи на шокові тарифи, 6 липня відбудеться Всеукраїнському марші протесту проти підняття тарифів, у якому візьмуть участь представники профспілок Львівщини.

Він також додав, що профспілки формують страйковий фонд, за рахунок якого відшкодують витрати на дорогу та харчування учасникам маршу.

«Завтра виїжджають 1 085 осіб зі Львова на марш протесту до Києва. Він пройде від Київського університету до Кабміну та Верховної Ради. Будуть присутні представники зі всієї України. Розраховуємо на 50 тис. учасників», - розповів Роман Дацько.

Він також зауважив, що мітингувальники утворять інсталяцію – стіну із зібраних підписів тих, хто протестує проти шокових тарифів.

«Це попереджувальна акція, якою ми хочемо показати, що влада належить народу. Ніхто з влади так і не зустрічався із представниками профспілкових організацій – ні президент, ні прем’єр. Якщо не досягнемо порозуміння, то будемо закликати до всеукраїнського страйку, не дивлячись на те, що в Україні 20 законів, які не дозволяють страйкувати. Яким чином ми це робитимемо, чи то намети ставити, чи то припиняти виробництво, чи інші форми страйку, ми побачимо. Коли люди отримають восени рахунки – це буде соціальний вибух. Ми сподіваємось, що влада перегляне свої рішення», - заявив Роман Дацько.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ