Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЗМІ: Туреччина і Росія погодили план перемир'я в Сирії

Туреччина та Росія погодили план всеосяжного перемир'я, який буде представлений сторонам конфлікту в Сирії. Про це в середу, 28 грудня, повідомляє турецька державна агенція Anadolu з посиланням на власні джерела.

Дія домовленості охопить всі райони, де тривають бої між опозиційними угрупованнями і силами режиму президента Башара Асада.

В рамках домовленостей сторонам конфлікту буде запропоновано припинити бойові дії з 00:00 в ніч на 29 грудня. Домовленість про перемир'я не розповсюджується на терористичні організації, зокрема на бойовиків "Ісламської держави". У разі успіху угоди про перемир'я, режим Асада і опозиція за сприяння Туреччини та Росії почнуть в Астані обговорення політичного врегулювання конфлікту, повідомляє Andolu.

Офіційного підтвердження даної інформації поки що немає. Речник російського президента Володимира Путіна не зміг у середу підтвердити інформацію турецької агенції, "оскільки не володіє достатньою інформацією". Дмитро Пєсков, однак, зазначив, що "мають місце постійні контакти з турецькими колегами, де обговорюються модальності можливого діалогу, який планується в Астані". 

Між тим у російському МЗС повідомили, що його глава Сергій Лавров досягнув домовленості зі спецпосланцем ООН по Сирії Стаффаном де Містурою про координацію ним реалізації домовленостей щодо Сирії у форматі РФ-Туреччина- Іран.

Раніше Туреччина та Росія домовлялися про перемир'я в східних районах Алеппо і подальшу евакуацію звідти населення і повстанців. А у січні 2017 року РФ та Туреччина планують виступити як посередники у міжсирійському врегулюванні на перемовинах у столиці Казахстану Астані. Росія підтримує режим президента Сирії Башара Асада, а Туреччина - окремі частини сирійської опозиції. Зустріч глав МЗС Туреччини, Росії та Ірану відбулась минулого тижня у Москві.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ