Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Знайшли причину вірусу Petya.A

Українську компанію з податкового програмного забезпечення M.E.Doc звинувачують у тому, що саме вона стала причиною глобальної кібератаки вірусу Petya.A. Про це в інтерв'ю Associated Pressрозповів начальник Департаменту кіберполіції національної поліції України Сергій Демедюк.

Розробники M.E.Doc знали про проблеми з безпекою, але ніяких заходів не вживали, каже Демедюк.

"Вони знали про це. Їм багато разів говорили про це творці антивірусів. Через таку халатність розробники зіткнуться з кримінальною відповідальністю", - сказав начальник Департаменту кіберполіції національної поліції України Сергій Демедюк.

Програмісти впевнені, що вірус Petya.A атакував українців за допомогою шкідливого оновлення програмного забезпечення M.E.Doc. Його використовують у бухгалтеріях на підприємствах на території України.

Додамо, що вірус Petya.A вразив українські комп'ютери 27 червня. Так, першими під атаку попали кілька українських банків, різні державні та комерційні підприємства. Зокрема, комп'ютерні системи "Укренерго", "Київенерго", мережі заправних станцій WOG, сайт "Нафтогаз Україна", аеропорт Бориспіль, "Укртелеком", "Нову пошту", "Ощадбанк" та навіть Кабінет міністрів України.

У групі ризику: комп'ютери й автоматизовані мережі під управлінням ОС Microsoft Windows. Також він поширюється через бухгалтерську систему M.E.Doc, як обов'язкова до використання для податкової звітності. Вірус шифрує файли користувачів, після чого виводить повідомлення з пропозицією оплатити в біктоінах $ 300 — за ключ розблокування даних. Станом на 29 червня 40 компаній уже перерахували по $ 300 у валюті біткойн інтернет-вірусу Petya. Це відслідкували за біткойн-гаманцем здирників. Повідомляють, що ключ для розшифрування даних у відповідь ніхто не надіслав.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ