Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зростання споживчих цін в лютому збережеться на рівні 1,1%

На інфляцію в лютому продовжить впливати підвищення регульованих тарифів і акцизів, зростання вартості логістики, а також перегляд цін на продукти харчування через девальваційні ризики. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB.

Основне зростання цін, на думку експерта, буде формуватися по продуктовому кошику, проте, без єдиної тенденції по різних групах товарів. Ціни на м'ясо та птицю можуть зберегтися на тлі обмежень на експорт. У той же час, по ряду продуктів можливе зростання надлишків, які будуть стримувати внутрішні ціни. Зберігається також ймовірність зростання цін на хлібобулочні вироби, молочні продукти і безалкогольні напої в зв'язку з випередженням темпів зростання цін виробників над темпами зростання споживчих цін.

«Інфляція в лютому може стабілізуватися на рівні 1,1%. Основний вплив надаватимуть девальваційні настрої, які після турбулентності на валютному ринку в січні, призвели до перегляду відпускних цін. При цьому, імпортери не поспішають їх переглядати в бік зниження після стабілізації ринку. Реалізувавши товари ранньої закупівлі, вони, швидше за все, будуть переводити цінники з орієнтиром на курс 28,5-30 грн. за долар, щоб компенсувати майбутні валютні ризики», – зазначає Андрій Шевчишин.

Крім того, збереже вплив на інфляцію зростання цін на паливо, яке ще не повністю позначилося на вартості реалізації товарів і послуг, а також підвищення з початку року акцизів на тютюнову продукцію і алкоголь, тарифів на електроенергію. За словами експерта, спроби підвищити відпускні ціни ФОП внаслідок зростаючих витрат підприємців через збільшення рівня мінімальних зарплат будуть стриманими, оскільки великі роздрібні і оптові мережі будуть пропонувати конкурентні ціни.

Інфляція в Україні в січні прискорилася до 1,1% на тлі девальваційних тенденцій і сезонного зростання вартості деяких продуктів, підвищення акцизів і зборів з початку року на окремі види товарів. Річні темпи інфляції досягли максимальних з березня 2016 року відміток – 12,6%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ