Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

ЗСУ тактикою «жаб’ячих стрибків» успішно звільняє окуповані території

Усі загострення у на фронті пов’язані із важливими зустрічами у Мінському форматі. Наразі на фронті йде війна за так звану «сіру зону». Про це в інтерв’ю Гал-інфо розповів співголова ГІ «Права справа», воєнний експерт Дмитро Снєгирьов.
Фото: Дмитро Муравський.

Як зазначив Дмитро Снєгирьов, активізація бойових дій на Світлодарській дузі припала саме та той час, коли мала відбутися зустріч у Мінському форматі щодо обміну військовополоненими.

«Коли вдалося зірвати операцію російських спецслужб щодо просунення Надії Савченко як перемовника та модератора в питанні обміну військовополоненими, тоді постало питання, що Росія буде застосовувати вже усталену для них практику загострення ситуації напередодні проведення важливих зустрічей. Відповідно  на Світлодарській дузі таку операцію і намагалися провести. При цьому знову ж таки на відміну від інших ділянок фронту там задіяли регулярні війська РФ. Однак про масований наступ мова не йде, бо 23 грудня бої пішли на зниження. Це свідчить про локальну операцію на окремому відтинку. Однак результатом для української сторони, хай та що кажуть, стало звільнення 30 кв км загальної площі, а ткакож покращено тактичні показники. Тобто у будь-якому випадку це тактична перемога для українських військ, яка показала, що ми вміємо не лише оборонятися, але й успішно контратакувати», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Ще одна гаряча точка фронту – це Авдіївська промзона

«Там ситуація така ж. Активізація бойових дій починається, коли треба підтримати певний градус протистояння. Активізація боїв по усій лінії зіткнення відбувається не хаотично, а в запланованому порядку. Коли мовчить Луганська область, тоді активізується Донецька, і навпаки. Для чого це роблять? Ворог моніторить стан передових позицій українських військ і намагається тримати ЗСУ  в постійній напрузі по усій ділянці фронту, а це 410 км», - зазначив Дмитро Снєгирьов.

Окрім того, він наголосив, що так звані «ополченці» на Донбасі вже давно не воюють. Переважаюча більшість бойовиків – це росіяни.

«Навіть в так званих «народних» арміях до 70% - це етнічні росіяни, які є громадянами РФ. Тому казати про те, що воюють місцеві колаборанти не можна. Не варто забувати і про наявність там регулярних військ РФ. За різними оцінками, їх чисельність коливається до 10 тис. осіб, хоч офіційні джерела чомусь зменшують російську присутність до 5 тис. осіб», - сказав Дмитро Снєгирьов.

За його словами, останніми днями почалися передислокації живої сили та техніки противника.

«Останнім часом ми фіксуємо передислокацію з тилових частин Свердловська і Краснодона регулярних підрозділів РФ, які рухаються в Дебальцівському напрямку. Також відбувається передислокація в район Станиці Луганської на Попаснянському напрямоку.

Наразі ситуація на користь ЗСУ. Обрана тактика так званих «жаб’ячих стрибків», коли територію звільняють буквально по кілометру, ця тактика діє. Всі загострення відбуваються у так званій «сірій зоні». Йдеться про війну за контроль над «сірою зоною», яку не контролюють не українці, ні бойовики. За Мінськими домовленостями «сіра зона» – це все ж таки українські території, тому ніхто не може закинути, що ЗСУ діє всупереч домовленостям, адже це наша територія», - наголосив Дмитро Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ