Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЗСУ відмовились від крейсеру "Україна", збудованого на 95%

Військово-Морським Силам Збройних Сил України не потрібен ракетний крейсер "Україна", який вже на 95% збудував ДП "Миколаївський судобудівний завод". Про це повідомила прес-служба ДК "Укроборонпром" з посиланням на лист від Міноборони.

"У Міноборони підтвердили, що добудовувати крейсер для потреб ЗСУ недоцільно. Цим рішенням Міністерство фактично зняло питання необхідності утримання крейсера ДП "Миколаївський суднобудівний завод"", - сказано у заяві.

У Концерні зазначили, що наразі Кабмін має якнайшвидше ухвалити остаточне рішення: чи потрібен Україні ракетний крейсер "Україна", чи ні.

"Якщо потрібен – "Укроборонпром" готовий добудувати судно, але для цього треба передбачити кошти в Державному оборонному замовленні на 2018 рік. Якщо ні – є два варіанти: або продавати недобудову, оскільки вона не відповідає воєнній доктрині, або передбачити в ДОЗ на 2018 рік гроші на подальше утримання судна у причальної стінки", - повідомляє прес-служба.

Також повідомляється, що Концерн готовий розглянути й інші варіанти вирішення цієї проблеми, які може запропонувати уряд.

На підприємстві зазначили, що з лютого 2015 року держава припинила відшкодувати витрати ДП "Миколаївський суднобудівний завод" на утримання крейсера "Україна", після чого борги держави перед заводом і його працівниками досягли 61,1 мільйонів гривень.

Там нагадали, що ракетний крейсер "Україна" було спущено на воду 27 років тому. Вже багато років його будівництво "заморожене" на стадії готовності на 95%.

"Миколаївський суднобудівний завод вже 3 рік самотужки виконує роботи з утримання крейсера, адже їх припинення призведе до руйнування його енергетичних вузлів, елементів обладнання, екологічного забруднення акваторії річок Буг та Інгул", -  повідомляють в "Укроборонпромі".

Також додають, що в результаті руйнування та проведення консервації спеціальних виробів і його складових вартість крейсера у розмірі капітальних інвестицій впаде до вартості металобрухту.

У заяві зазначається, що ще у листопаді 2015 року Концерн спрямував на розгляд Кабміну проект щодо врегулювання питань, пов’язаних з демілітаризацією та подальшим використанням цього ракетного крейсера.

У жовтні цього року ДК звернувся також за підтримкою у сприянні цього питання до Секретаря Ради національної оборони та безпеки Олександра Турчинова і навіть підготував кілька додаткових проектів вирішення цієї ситуації.

Повторне звернення до Кабміну було направлене 22 серпня 2017 року з проханням вирішити питання та прийняти на облік Міноборони недобудований ракетний крейсер.

Наразі відповіді немає.

Українська правда
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ