Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

З'явилися нові подробиці трибуналу над Росією

У Міжнародному суді ООН в Гаазі зареєстрували позов України проти Росії. Позов зареєстровано 17 січня щодо порушення Росією Конвенції ООН з протидії тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, - повідомило "Дзеркало тижня"

Водночас, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила: розгляд позову може тривати кілька років.

"Розгляд справи дійсно важка і тривала процедура. Після ухвалення рішення про застосування тимчасових засобів суд дає деякий час на подачу меморандуму з усією доказовою базою. Після цього другій стороні дається час на підготовку контрмеморандуму. Справа буде тривалою, і суд розглядатиме її роками", - цитує чиновника "Інтерфакс-Україна"

Україна "просить визнати у рішенні суду, що Російська Федерація за посередництва своїх державних органів, державних посадових осіб, а також інших фізичних та юридичних осіб, на яких покладене представлення держави, порушила зобов'язання в рамках Конвенції щодо фінансування тероризму, поставляючи фінансування, допомогу у вигляді зброї та тренувань незаконним озброєним формуванням, які беруть участь у здійсненні терористичних актів в Україні", - цитує український позов Суд ООН, повідомляє "Європейська правда"

У переліку терористичних формувань, які фінансуються та підтримуються з боку РФ, названі "ДНР", "ЛНР", група "Харківські партизани" та пов'язані з ними групи та особи.

Серед інших претензій до РФ у питанні фінансування тероризму – "невжиття заходів для виявлення, замороження та конфіскації фондів, які використовуються для фінансування тероризму", "відсутність розслідування та переслідування тих, хто здійснює та фінансує терористичну активність" та ненадання Україні підтримки у такому розслідуванні.

Найбільший блок претензій в українському позові стосується порушень прав кримських татар та українців з боку російської влади, а також підконтрольної РФ де-факто кримської влади.

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ