Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зимові свята у місті пройдуть під гаслом «Твоє Різдво у Львові»

Новорічні та різдвяні свята ― це унікальний, ні на що не схожий час у році, коли мешканці та гості міста поринають в атмосферу дива і дарують собі та своїм близьким незабутню казку. А місто пропонує кожному 7 причин відвідати Львів у святкову новорічно-різдвяну пору. Вже традиційно відкриття новорічної ялинки відбудеться 18 грудня перед Оперним театром. Про це повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

«В нас цього року гасло зимових свят – «Твоє Різдво у Львові». Щоб кожен відчув своє індивідуальне свято», - зазначила Богдана Брилинська, представник управління культури ЛМР.

Як додала Богдана Брилинська, 18 грудня відбудеться відкриття центральної ялинки. Це одна з найперших міських подій. Далі свята продовжуються встановленням Дідуха і заходами в районах. А саме, 15 січня будуть заходи на Левандівці та Рясному. Але крім цих заходів, програма дуже насичена по всьому місту.

Цього року центральна ялинка сягатиме близько 20 метрів у висоту. Привезуть дерево у понеділок, 12 грудня, з Дрогобицького району Львівської області. Комплексне встановлення ялинки становить 116 тис. грн. Ялинку прикрасять дерев’яними іграшками, які традиційно виготовлені яворівськими майстрами.

Новинка цього року - унікальне святкування Нового року на пл. Ринок: джаз-вечірка та проектування новорічного відліку часу на Ратуші. Також святкування Нового року відбудуться і в Парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького, де під час вечірки гостей розважатимуть ведучі Радіо Люкс, драйвова музика від найкращих ді-джеїв, смаколики на ярмарку, також кожен охочий зможе взяти участь в оригінальних конкурсах і виграти цінні подарунки.

«Вже третій рік поспіль Парк культури долучається до зимових святкувань в місті. Цього року зимовий парк розпочався вчасно, тому дітки вже катаються.

Минулого року ми вперше проводили Новорічну вечірку просто неба. Було дуже багато відвідувачів, були гарні відгуки. Відповідно, цього року буде вдруге. Цьогорічна вечірка відбудеться більш масштабно, тому що ми це робимо із партнерами Радіо Люкс. Будуть ді-джеї з Люксів, будуть запальні ведучі. Також працюватиме ярмарок, де можна буде покоштувати гарячі страви та напої. Також готуємо декілька сюрпризів», - відзначила  Христина Мисак, заступник директора з питань розвитку Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького.

«31 грудня з 23.30 год. до 01.00 год. 1 січня ми запустимо світлове шоу. Шоу розпочнеться маленьким розігрівом, далі ми зустрінемо Новий рік і з 00.00 год. до 01.00 год. ми будемо проводити вечірку і всі візуальні ефекти будуть зображені в 3D. Усім охочим роздадуть спеціальні окуляри і кожен зможе побачити зі сторони балкону міського голови шоу. Якщо хтось матиме бажання провести відлік перед Новим роком в центральній частині міста на площі Ринок, то це буде ідеальне місце», - додав Альберт Врубель, медіахудожник, автор світлових інсталяцій.

Особливий подарунок мешканцям та гостям міста на Різдво готує театр ім. Лесі Українки - «Різдвяні чудеса в театрі Лесі».

Цьогоріч вперше для святкування будуть задіяні дворики театрів. В усіх міських театрах діятиме особлива Різдвяна програма. Будуть ставити вистави і до Миколая, і на саме Різдво.

«Якщо говорити про дворик і про усі цікавинки, які відбуватимуться в нас, то однією з цікавинок буде відеомапінг в подвір’ї нашого театру на різдвяну тематику. А опісля буде одна з прем’єр вистави «Подорож до Різдва». Також буде ряд вистав до Дня святого Миколая», - зазначив Юрій Мисак, художній керівник театру Першого академічного театру для дітей та юнацтва.

«Наша програма проходитиме не лише в дворику театру Лесі Українки, але і на малій сцені театру. Програма розрахована і на дітей, і на дорослих. Вона буде складатися з двох блоків. Денний блок буде цікавий для усієї родини. І другий блок буде для дорослих. Ми хочемо музичні твори, колядки зробити на новий лад», - додав Павло Ар’є, художній керівник театру Лесі Українки.

Традиційно, святковий настрій у місті створює Львівський різдвяний ярмарок, який триватиме з 10 грудня до 22 січня. Вже 8 років поспіль Різдвяний ярмарок є епіцентром святкувань Різдва у Львові. Проспект Свободи та пл. Ринок перетворюються на різдвяне містечко із стилізованими дерев’яними будиночками та новорічно-різдвяною ілюмінацією. Саме тут можна поласувати справжньою галицькою кухнею та придбати ексклюзивні сувеніри на згадку.

«Цьогорічний Різдвяний ярмарок розпочне свою роботу 10 грудні і триватиме до 22 січня. Крім традиційних заходів, які ми вже проводимо 8-ий рік поспіль - Фестиваль вертепів та Парад звіздарів, буде проведено вдруге Міжнародний Різдвяний фестиваль, який відбудеться 13-14 січня. Також ми минулого року започаткували гарну традицію - проведення Святої вечері. Це повністю відновлення традицій святкування Різдва у львівських родинах. На площі Ринок буде встановлений великий стіл з атрибутикою Різдва, до столу будуть запрошувати господар та господиня.

Також відновлюємо нашу традицію і буде встановлений будинок льодових скульптур, де будуть виставленні герої улюблених мультфільмів. Будинок працюватиме з 12 грудня. Також на проспекті Свободи буде встановлений відновлений будинок з Верховини, де майстри з ткацтва проводитимуть майстер-класи. Будинок працюватиме щоденно, з 12.00 год. до 18.00 год.», - зазначила Ольга Гренюх, арт-директор компанії «Львівські ярмарки».

Традиційно, 6 січня на площі Яворського встановлюватимуть різдвяного Дідуха. Дідух є основним символом Різдва. Центром міста пройде святкова процесія, лунатиме коляда.

На території Музею народної архітектури та побуту відбудеться традиційне вертепне дійство «Різдво в Гаю». Тут можна буде  потрапити в атмосферу давнього села, де хатки сповнені сімейним затишком, де у колі рідних по духу людей звучить дзвінка коляда у сяйві різдвяних звізд. Протягом двох святкових днів можна побачити виступи вертепів, колядування творчих колективів міста, «Святкову ходу звіздарів» центральними вулицями Львова, представлення Різдвяних звізд, взяти участь у зимових іграх та конкурсах, українських забавах та традиційних народних танцях, а також покататися на санях під час екскурсійної подорожі.

«Заходи в Музеї народної архітектури та побуту розпочнуться 12 грудня і це буде розважальний квест. Ми вперше маємо такий захід в нашій програмі. Вона включає в себе 3 екскурсії і буде починатися о 18.00, 19.00, 20.00 год. А також 17, 18, 19 грудня в нас буде театралізована екскурсія до хатинки Миколая. Тривалість екскурсії 2 години і розпочинатися вона буде о 10.00, 11.00, 12.00 та 13.00 год. І 20 січня ми робимо безкоштовну екскурсію для дітей воїнів АТО.

Також традиційним заходом в нас буде разом компанією Дік-Арт «Різдво в гаю». Усі святкування проходитимуть 7, 8, 9 січня, з 12.00 год. до 18.00 год.», - зазначив Роман Назаровець, директор Музею народної архітектури та побуту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ