Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

60 кущів калини висадили біля Львівського СІЗО в пам’ять розстріляних політичних в’язнів. Фото

Калина – давній символ українського народу. Вона часто фігурує в багатьох обрядах, про неї складено безліч пісень, легенд та казок. До того ж, слід не забувати і про її цілющі властивості. Подейкують, що крім фізичного зцілення, вона дарує душевний спокій. Тож не дивно, що сьогодні, 26 травня, вздовж стін Львівського слідчого ізолятора, що по вул. Городоцька, 20, висадили саме калину. Про це повідомив Відділ зв’язків з громадськістю ЛьвДУВС.

За ініціативи Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені В. Стуса та із допомогою 20-ти курсантів Львівського державного університету внутрішніх справ було висаджено 60 кущів. Число 60 не є випадковою, адже саме таку кількість політв’язнів, без зайвих слів, у 1941 році розстріляли в один день у тюрмі ім. Бригідки. Цифри вражають. Того ж року комуністична окупаційна влада заповнила камери вище зазначеної в’язниці 1556 особами, за максимальної місткості 840. За вказівками керуючих у Москві, 384 арештантів, звинувачених у побутових злочинах, звільнили, а 1172 –  енкаведисти розстріляли без жодного суду і слідства.

Вшанування пам’яті про ті лихі часи не обмежується лише сьогоднішньою акцією, а матиме масштабніше продовження. Як поділились організатори, висаджування калини – це підготовчий етап до більш значної події, яка відбудеться незабаром. Мова йде про встановлення меморіальної дошки українським політичним в’язням, які були жорстоко розстріляні у червні 1941 року перед приходом у Львів німецьких окупантів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ