Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

91-річна українка-рекордсменка взяла участь в естафеті олімпійського вогню у Ванкувері

Ольга Котелко, представниця української діаспори Канади, видатна легкоатлетка й рекордсменка у віковій категорії "Cтарше 80 років" по стрибках у довжину, стала однією з 12 тисяч носіїв смолоскипу XXI Зимових олімпійських ігор. Вогонь було передано пані Котелко в середу, 10 лютого о 19:45 (11 лютого о 5:45 ранку за українським часом) на Марін Драйв (Marine Drive) у Вест Ванкувері. Переповнена гордістю, Ольга несла смолоскип між 15 й 17 вулицями (15th Street and 17th Street). Про це Гал-інфо повідомила Ганна Пермінова, прес-аташе Українського Дому у Ванкувері.

 

"Я щаслива й зворушена тим, що мені надали цю унікальну в житті можливість", - каже Ольга. - Олімпійський вогонь надихає й дає надію, переповняє почуттями патріотизму й гордості. Для мене Вогонь - це символ міцного здоров'я й добробуту".

 

Тендітна непомітна вчителька з невеликого канадського містечка в минулому, сьогодні Ольга - кумир спортсменів, молоді та людей похилого віку. З 77-и років Ольга Котелко займається бігом, стрибками, метанням ядра, бере участь у канадських і міжнародних змаганнях у старшій віковій категорії. Спортивні рекорди Ольга встановила у віці 80, 85 і 90 років.

 

Починаючи зі світового чемпіонату в Гейтсхед (Нанавут, Канада) в 1999 році, вона змагалася на національному й міжнародному рівнях у таких спортивних категоріях, як метання молота, штовхання ядра, метання списа й диска, стрибки в довжину й висоту, потрійний стрибок, біг на 100 м, 200 м і 400 м.

 

Серед найбільш відомих досягнень Ольги - рекорд в 13 спортивних категоріях на чемпіонаті BC Masters у Канаді в 2004 році, вісім світових і два національні рекорди на чемпіонаті BC Masters у Нанаймо в 2009, світовий рекорд по штовханню ядра на Всесвітніх іграх майстрів у Сіднеї (Австралія) у жовтні 2009.

 

Разом легкоатлетка має 5 бронзових, 12 срібних й 600 золотих медалей.

 

Ольга титулована як „Атлет року BC Masters”, отримала нагороду "Видатні жінки спорту" північноамериканської спортивної організації YWCA. Фото пані Котелко займає почесне місце в Залі Слави канадських майстрів спорту.

 

Сьогодні Ольга Котелко є лідером, що надихає жителів Ванкуверу похилого віку, є тренером із штовхання ядра в молодшій школі й, звичайно, продовжує займатися спортом в ім'я здоров'я й добробуту.

 

"Я люблю легку атлетику й маю велику користь із того, що роблю", - говорить Ольга. - Займаючись спортом, я намагаюся популяризувати підтримку здоров'я душі й тіла в будь-якому віці. Як говорить китайське прислів'я: "Неважливо наскільки ми старі, головне як ми старішаємо".

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ