Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

«Білі берети» навчали тактичної медицини за стандартами НАТО

Фахівці громадської організації «Білі Берети – Рівне» були задіяні в ході проведення занять з військовослужбовцями 4,5 черг мобілізаційного розгортання на Рівненському навчальному центрі оперативного командування «Захід» протягом січня-травня 2015 року. Повідомили в регіональному медіа-центрі Міністерства оборони України.

Всі військовослужбовці навчальних підрозділів пройшли тренування за стандартами НАТО. Заняття проводилися у відповідності до розкладу занять по вісім навчальних годин в день. Командувач військ оперативного командування генерал-майор Довгань І.В., та начальник управління бойової підготовки – заступник командувача військ оперативного командування «Захід» полковник Таран О.В., неодноразово відмічали високий професійний та методичний рівень проведення занять.

Днями команда медичних інструкторів-волонтерів з ГО «Білі берети» провели практичні заняття для військовослужбовців одного з підрозділів сектору «А» АТО. А саме, для бійців окремої аеромобільної бригади, що обороняє Луганщину від зазіхань терористів.

Проводили навчання фахівці-лікарі, які закінчили профільні курси: Тетяна Воронцова, Юрій Тарасюк, Богдан Маслій та Анастасія Козляковська.

Навчально-тренувальна робота з бійцями-десантниками базувалась на комплексних програмах НАТО «Combat Medicine» та практичному досвіді роботи в гарячих точках світу та в зоні Антитерористичної операції, зокрема. Організатори наголошують, що знання сучасних форма та методів надання першої домедичної допомоги на полі бою, а також прийомів само та взаємо допомоги в критичних ситуаціях дозволяє значно зменшити відсоток втрат особового складу під час ведення активної фази бойових дій. Стандарти впорядковуть багато моментів і відповідно до них використовуються сучасні засоби надання домедичної допомоги на полі бою. Зважаючи на те, що у війська надходять аптечки укомплектовані за новими стандартами – озброювати знаннями, яка саме користуватись тим чи іншим медпрепаратом, просто необхідно.

Досвід не однієї військової кампанії, де використовувались протоколи сучасної тактичної медицини це підтверджує.

Весь залучений до заходу особовий склад пройшов навчання з тактичної медицини за протоколами «Червона» зона: «Допомога під обстрілом» (CLS - CombatLifeSaving); «Жовта» зона: «Допомога в зоні укриття» (ТССС - TacticalCombatCasualtyCare) та «Зелена» зона: «Допомога в зоні польового шпиталю, військово-польова медицина» (CombatMedic).

Максимальну увагу було приділено відпрацюванню практичних ситуаційних завдань. Адже кожен тренінг завершувався, так званим «стрес-тестом», під час якого необхідні теоретичні навички закріплювались практично.

Основа тактичної медицини – правильні дії у правильний час. А для того, щоби усі дії набули ефекту максимально наближеного до реального бою – в практичному тренінгу використовувалось задимлення, засоби шумової імітації тощо. В такий спосіб досягалась і психологічна готовність особового складу до надання меддопомоги в бою.

Зокрема, під час відпрацювання протоколу «Червона зона», десантники повинні були розв’язати багатопрофільну ситуацію з евакуацією умовно пораненого. Надати характеристику поранення, визначити тактику поведінки. Зупинити критичну кровотечу, використовуючи різні види джгутів та турнікетів відповідно до правил їхнього застосування. Обрати найбільш оптимальний спосіб евакуації тощо.

Звичайно, що за такий короткий проміжок часу не можливо повністю висвітити той спектр знань, який би хотілось передати бійцям, - розповіла координатор ГО «Білі Берети-Рівне» Тетяна Воронцова. – Тому, ми сконцентрувались на відпрацюванні та закріпленні наступних маніпуляцій: накладання різних видів джгутів, методи евакуації з червоної і жовтої зони, тампонада рани, оцінка і відновлення прохідності верхніх дихальних шляхів, декомпресія легень при пневмотораксі, накладання пов'язок, серцево-легенева реанімація, 90-секундний огляд, надання допомоги при опіках, переломах, постановка внутрівенного катетера.

Десантники активно переймали корисний досвід. Відзначимо, що під час практичних занять кожен учасник відпрацював близько 10 ситуативних завдань.

Усі інструктори ГО «Білі берети», які проводили навчання, отримали від командування військової частини іменні грамоти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ