Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

День Перемоги у Львові: червоні маки, спокій та відсутність червоного парпору. Фото

Сьогодні, 9 травня, у Львові минуло спокійно: ветерани та діти війни покладали квіти на Пагорбі Слави. Окрім ветеранів приходили і учасники АТО. Одні з них стежили за дотриманням правопорядку, а інші просто приходили покласти квіти.

Цьогоріч 9 травня у Львові минулося без провокацій, без червоного прапору та штовханили.

Все більше людей приходило покласти квіти, маючи на собі знак пам`яті за жертвами Другої світової війни. 

Однак, трапився і прикрий випадок, коли старший чоловік прийшов з георгієвською стрічкою. 

Присутні на Пагорбі слави свободівці одразу ж зажадали, щоб він стрічку зняв, адже це символ сепаратизму та агресії з боку Росії. 

Правоохоронцям вдалося адекватно врегулювати цю суперечку. 

Чоловік пішов покладати квіти, але вже без стрічки. 

Саму ж стрічку - розтоптали.

Згодом прибув автобус із ветеранами та дітьми війни. Вони поклали квіти до "Вічного вогню" та братської могили, а після чого розійшлися.

Думки самих ветеранів щодо усіх останніх подій дещо різняться.

На Пагорб слави прийшла жінка похилого віку з орденами - Галина Чернишенко. Журналістам вона розповіла російською, що родом з Кавказу і що у 1943 році їй взяли в Червону Армію.

"Ми усі ще школярами та йшли у військомат і просилися на фронт. Я там помагала чим могла. Перше місто, яке звільняли - це Харків", - розповіла вона.

Жінка додала, що ходила у Львівський військовий госпіталь і спілкувалася із пораненими бійцями АТО.

Журналістів здивували її переконання, яке близьке до того, що постійно повторюють рупори Кремля, що воювати наші хлопці йдуть, бо немає роботи.

"Воювати не треба. Треба миритися, бо помирають діти і там, і тут, а мені усіх їх жалко", - сказала вона.

На запитання журналістів, як вона ставиться до заяв Путіна про те, що тільки силами російського народу вдалося перемогти у війні, жінка відреагувала дуже гостро, мовляв він такого не казав.

Інший рядовий боєць Червоної Армії пан Ярослав має вже 90 років і сам родом з Польщі. Він був мобілізований під час радянського наступу на Польщу.

"Мені вже 90 років. Погано, що ми далі воюємо. Я на війні був мінометником і зараз на Донбасі використовують ті ж самі міномети, з якими я воював. У мене не було молодості... моя молодість пройшла на фронті. Я би хотів побажати нашим хлопцям, які воюють в АТО, щоб вони не воювали ніколи більше, а краще любили дівчат", - сказав він.

Пан Ярослав також додав, що навіть не має сумніву, що на Донбасі воюють російські військові.

"Кажть, що воюють, то певно що так і є, бо я був у артилерії і не може звичайна людина без підготовки воювати. Ну от хто наприклад у них управляє танком? Не так просто танком керувати, це має бути досвідчений танкіст", - заявив ветеран.

Також цього року ветерани вже приходили із новими символами. Наприклад, чоловік, який представився як Вадим Сергійович, у роки війни був дитиною. Сьогодні на Пагорб Слави він прийшов із червоним маком. 

"Я обрав мак, бо георгієвська стрічка - це тепер символ фашизму. Хто б міг подумати, що росіяни стануть для нас ворогами... Я хоч і не воював, але я знаю що таке Голодомор, що таке війна, що таке справжній фашизм. Росіяни зганьбили себе. Цей мак - це данина пам`яті людям, які перемогли фашизм", - сказав він.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ