Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

“Дотики ніжності” словацького художника Смолака

В одній із львівський арт-галерей відкрилася виставка словацького художника та галериста Андрея Смолака під назвою “дотик ніжності”.

“У роботах Андрея Смолака одразу відчувається не львівька школа. Щоб спробувати проникнути у зміст картини потрібно звертати увагу не стільки на цілісність твору, як на елементи, текстуру картини” – коментує куратор виставки Юлія Скоп. 

Характерною рисою творчості Смолака є емпірія переживання. У своїх роботах, представлених на виставці, спираючись на академічний рисунок, на обриси жіночого тіла, автор вдається до сюрреалізму з натяками на антропоморфність природи і елементи абстракції. Таким чином створювана картина розгортається символами та аоегоричністю особистісних переживань. Якщо інтерпритувати, наприклад, позицію Ґайдеґера стосовно образотворчого мистецтва, то ці картини є наочним прикладом, коли сприйняття глядача і його власні емоції домінують над самим твором.

Дана виставка не є поодиноким заходом. Нещодавно, завдяки Андрею Смолаку, у Словаччині експонувались львівські митці. Таким чином налагоджується культурний обмін між митцями різних країн та середовищ.

Адрей Смолак є досить відомий у себе на батьківщині, і не лише як художник. Він керує філіалом Галереї МІРО у місті Сніна, відкрив галерею в Братіславі, є основоположником Міжнародного образотворчого фестивалю у місті Сніна, керує фундацією ART.EAST

 

Андрій Мочурад

фото автора

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ