Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Голова Держприкордонслужби розповів про основні результати діяльності відомства. Відеосюжет

Голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко розповів про основні результати діяльності відомства та окреслив перспективи розвитку. Повідомила прес-служба Держприкордонслужби.

28 листопада в прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція Голови Державної прикордонної служби України генерал-лейтенанта Віктора Назаренка.

Очільник прикордонного відомства зазначив, що на всіх ділянках кордону, за виключенням російської, обстановка стабільна і контрольована. Попри існуючі виклики і загрози Держприкордонслужба посилює контроль на кордоні за основними напрямками діяльності. Загалом з початку року оформлено 66 мільйонів осіб та понад 16 мільйонів транспортних засобів. Припинено 281 спробу перетинання кордону за підробленими документами та 121 – за чужим, 162 особи затримано без документів, виявлено 9,2 тисяч недійсних паспортів та 1,1 тисяч підроблених відміток. Суттєво посилено протидію нелегальній міграції. Всього затримано 2,3 тисячі іноземців-порушників, з яких 810 осіб за незаконне перетинання кордону та  1,5 тисячі за порушення правил перебування. Також не пропущено в Україну 7,9 тисяч потенційних мігрантів. Позитивна динаміка прослідковується й у безпековій сфері. Зокрема в 5,3 рази більше вилучено боєприпасів (2014 р. – 66,8 тис. шт.,2013 р. – 12,6 тис. шт.), в 4 рази – вибухових (2014 р. – 31,7 кг/ 7,6 кг) та у 2,5 рази – наркотичних речовин (335,5 кг / 135,4 кг). Результатом протидії економічній злочинності стало затримання товарів на загальну суму 158 мільйонів гривень.

Сьогодні на українсько-російському кордоні та адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим прикордонникам доводиться виконувати поставлені завдання у вкрай складних умовах. Головним чинником впливу на прикордонну безпеку залишається пряма та опосередкована дія Росії, анексія Криму, бойові дії на сході країни та, в результаті, втрата контролю над частиною кордону в межах Донецької і Луганської областей. Крім того, російською Стороною не виконуються угоди з прикордонних питань, проводиться доставка на Донбас військової техніки, зброї та найманців, здійснюється інформаційна війна та диверсійна діяльність.

Голова прикордонного відомства заявив, що на сьогодні головним завданням для прикордонників є реалізація, в межах компетенції, Мирного плану Президента з врегулювання ситуації на сході країни. Зокрема, виконання завдань у смузі безпеки на лінії розмежування та інженерне облаштування українсько-російського кордону і адміністративного кордону з тимчасово окупованою АР Крим.

Так, у межах смуги безпеки вздовж лінії бойових зіткнень лише за останні два місяці прикордонниками затримано 40 осіб, які брали активну участь у діяльності незаконних збройних формувань, вилучено понад 6 тисяч боєприпасів різних видів, у тому числі 12 пострілів до гранатометів та 253 бойові гранати, затримано понад 200 тонн м’ясопродуктів та вугілля, що переміщувалося без відповідних товаросупровідних документів.

Для підвищення боєздатності Служби останнім часом суттєво посилено військову компоненту діяльності відомства. Від Збройних сил додатково отримано необхідну кількість групової зброї, поставлено більше 20 бронетранспортерів, отримано 47 броньованих автомобілів «Кугуар», з яких 31 задіяні у зоні АТО, в смугу безпеки направлено 18 вантажних автомобілів «КрАЗ».

Тривають активні роботи з інженерного та фортифікаційного облаштування місць несення служби та дислокації підрозділів. Проводиться активна робота по створенню належних умов для проживання військовослужбовців. З цією метою отримано 75 дизель-електростанцій та 164 компактні печі типу «Булер’ян», поставлено 42 польові кухні, 60 цистерн для води, 14 засобів підігріву та зберігання гарячої води. Для закупівлі речового майна укладено договорів на загальну суму 154 мільйони гривень. Вже поставлено майже 12 тисяч шапок, 15 тисяч камуфльованих костюмів, 14 тисяч зимових курток та 5 тисяч утеплених штанів, 17 тисяч пар взуття, 10 тисяч спальних мішків та 1 тисяча валянок тощо.

Окремо Віктор Назаренко зупинився на роботі волонтерів. Він подякував усім активістам та високо оцінив їхнє прагнення допомогти. Загалом окремі волонтери та волонтерські організації надали прикордонним підрозділам допомоги на суму понад 33 мільйони гривень. Переважно це одяг, бронежилети, продукти харчування, паливно-мастильні матеріали.

Події останнього часу кардинально змінили і загартували прикордонників. На жаль, не обійшлося без неповоротних втрат – загинуло 62 прикордонники. Ще 350 зазнали поранень, 11 зникли безвісти, один – досі перебуває в полоні. Віктор Назаренко наголосив, що ні один герой не залишиться без заслуженої нагороди та піклування.

У ході заходу було обговорено й про подальший розвиток прикордонної служби з огляду на вимоги часу. Зазначалося, що пакет реформ включатиме сім основних напрямків, серед яких зміна психології управління, структури Адміністрації Служби, положення про порядок проходження служби, протидія корупції, реформування системи підготовки персоналу та інші. Зокрема, оновлюється керівний склад відомства на усіх рівнях, розширено спектр повноважень керівників регіональних управлінь та органів охорони кордону, посилено роботу підрозділів внутрішньої безпеки, удосконалено систему всебічного забезпечення та військової компоненти.

Практичній реалізації цих першочергових напрямів сприятиме розроблення і схвалення  Концепції розвитку Державної прикордонної служби на період після 2015 року. Робота над цим документом наразі триває.  

Фото Дмитра СЛИВНОГО.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ