Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівський автобусний завод остаточно знищено. Фото

Будівлі Львівського автобусного заводу за останні роки перетворились на руїни. В цехах на вул. Стрийська, 45 не залишилось ні натіяку на обладнання. Стеля та стіни осипаються, вікна побиті, не вціліла навіть підлога. Після доведення підприємства до зубожіння, його приміщення були врешті виставленні на торги. Аукціон призначено на 15 квітня.

Львівський автобусний завод був заснований в 1945 році. За роки існування було виготовлено понад 365 тисяч. автобусів. До 2001 руку обсяг виготовлення автобусів марки ЛАЗ сягав близько 14 600 одиниць на рік. Підприємством було налагоджено виготовлення гідромеханічних коробок передач, комплектуючі до яких поставлялись різними підприємствами.

15 жовтня 2001 року Фонд держмайна провів приватизацію ВАТ "Львівський автобусний завод", при якій було продано 70,41% пакета акцій українсько-російському спільному науково-виробничому підприємств ТзОВ "Сіл-Авто".

Після цього виробництво занепало і виникли борги із зарплати, скорочено штат працівників, підприємство майже доведено до банкрутства, а майно розпродують і використовують не за призначенням.

20 січня 2015, депутати Львівської облради під час засідання сесії звернулися до Президента, Кабміну, Генпрокуратури та Фонду державного майна щодо повернення Львівського автобусного заводу в державну власність. "За" таке питання проголосувало 79 депутатів.

Втім процес повернення у державну власність стратегічного для Львівщини підприємства, що мало б врятувати його від знищення, так і не був розпочатий. Комплекс будівель та споруд за адресою вул. Стрийська,45 у Львові виставили на торги. В повідомленні на сайті СЕТАМ (ред. Система електронних торгів арештованим майном) йдеться про комплекс будівель та споруд загальною площею 19 828,1 кв.м. Стартова ціна – 29 742 150 гривень.

На продаж виставлені споруду ливарного цеху, бетонно-розчинний вузол, сантехнічний цех, ремонтно-механічний цех, компресорну, заготівельну дільницю, механообробний цех, деревообробний цех, що належать на праві власності ТзОВ "Львівські автобусні заводи".

Аукціон призначений на 15 квітня. Кінцевий термін подачі заявок – 11 квітня.  Заявок на участь у торгах наразі немає.

В Львівській мерії законність проведення аукціону не коментують. "Нам відомо про те, що за позовом Фонду державного майна України кілька років тому було прийнято рішення про визнання незаконною приватизацію Львівського автобусного заводу. Проте з невідомих причин це рішення суду виконано не було і було звернення у виконавчу службу. Після цього Автобусний завод продали по частинах різним власникам, було створено декілька структур автобусного заводу, і він фактично припинив своє існування", - зазначила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

На сьогоднішній день з цехів було вивезено все обладнання. Дахи приміщень знаходиться в аварійному стані, на них ростуть різноманітні кущі та берізки. Окрім того, на території заводу ржавіє багатотонний кран. Не виключено, що його планують порізати на металобрухт.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ