Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів’яни знову можуть побачити мамонта і волохатого носорога (Фото)

Сьогодні, 18 грудня, урочисто відкрилася перша за 20 років експозиція у Львівському державному природознавчому музеї Національної академії наук України, що на вул. Театральній, 18. Виставка «Мандрівка у минуле» розповідає відвідувачам історію унікальних знахідок на теренах Галичини – мамонта і волохатого носорога. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з місця події.

Директор Державного природознавчого музею НАН України Юрій Чорнобай зазначив у коментарі журналістам, що це відкриття стало справжнім подарунком до дня святого Миколая.

«Наша виставка, так як і робота музею, насамперед орієнтована на молодь та дітей, які ще ніколи не були у нашому музеї», - зазначив він.

Юрій Чорнобай попросив відвідувачів не бути дуже критичними, адже музей вперше за 20 років відкрив двері для відвідувачів.

«Нам ще багато треба узгодити, починаючи від квитків і закінчуючи охороною. Я сподіваюсь, що любов львів’ян до нашого музею настільки сильна, що здатна подолати всі суперечності», - сказав Чорно бай.

Він також додав, що сьогодні офіційно завершився капітальний ремонт будівлі музею.

«Ця виставка невелика. Вона є продуктом попередньої кропіткої підготовки», - зазначив директор.

Він також пояснив, що виставку «Мандрівка у минуле» відкрили за бюджетні кошти «з ініціативи працівників музею». Грошей від отриманого гранту від благодійного фонду Рената Ахметова до цієї виставки не долучали.

«Кошти гранту будуть задіяні на підготовку постійної експозиції, але їх використовувати ми зможемо не раніше як 2013 року: триває процес ретельної підготовки фінансової документації», - наголосив Чорно бай.

Він також додав: «Ми почали з мамонта і волохатого носорога, бо це перший крок у пізнанні природи нашого краю. Далі поступово відкриватимемо таємниці тваринного та рослинного світу Галичини».

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що завдяки музею вул. Театральна у Львові почне оживати, а це, за його словами, найбільше що може втішити міського голову.

Ця п`ятирічна дівчина стала першою відвідувачкою музею.

Першу екскурсію для журналістів та науковців провів куратор виставки «Мандрівка у минуле», провідний експерт, завідувач відділу ландшафтного та біотичного різноманіття, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Державного природознавчого музею Національної академії наук України Андрій Бокотей.

У коментарі Гал-інфо він розповів, що львівяни мають нагоду побачити унікальні знахідки, от тільки через брак експозиційних площ удоведеться трохи зачекати, щоб оцінити всю їхню велич.

«Це, власне, не скелети, не кістки, а туші, які були законсервовані природою в нафті та озокериті. Ці знахідка була зроблена 1907 року в селі Старуня Богородчанського району Івано-Фанківської облсті, коли добували озокерит. Тоді працівники в шахті на глибині 12,5 метра спочатку виявили тушу мамонта, а потім, коли його витягли, побачили ще одну тварину – волохатого носорога. Ці тварини жили десь близько 20-25 тис. років тому. В Європі це була перша подібна знахідка вимерлих тварин, бо, зазвичай, подібні екземпляри знаходили на півночі, у вічній мерзлоті, але тут зовсім інакша форма консервування – це нафтопродукти, і в нас сьогодні є зразки внутрішніх органів, сухожилля, шкіри, кості, маємо опудало, зроблене з волохатого носорога, і маємо повний кістяк мамонта.

Ця знахідка, зроблена цілком випадково, стала надзвичайно великою подією, і преса усього світу обговорювала ту подію. Якби не інженер, який зауважив на відвалі шахти великі кістки і повідомив про це до Львова, то, очевидно, експонати були б втрачені.

Робітники, які знайшли мамонта, подрібнили його і викинули на відвал, вважаючи, що то якась велика домашня тварина, наприклад, віл. А шкіру, що була збережена в доброму стані, вони взагалі порізали на шматки і порозбирали собі на постоли. Пізніше, коли приїхала делегація з музею Дідушицького зі Львова збирати ті рештки, то частини шкури в людей доводилося відбирати через суд. У нас є ці супровідні листи з Богородчанського суду, якими супроводжувалися клапті шкури, котрі ще потім досилали до Львова», - розповів Андрій Бокотей.

Виставку експонують у трьох залах на першому поверсі музею.

Квитки коштують 10 грн, є також і пільгові, їх ціна – 5 грн.

Чит. також: «Галицьке «Discovery»: мамонт, зубр і чарівні шафи»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ