Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міні-ГЕС знищують річки у Карпатах: активісти пікетують львівський суд

Сьогодні, 13 травня, активісти Громадської екологічної ініціативи "Чорногірське братство" пікетували Львівський господарський апеляціний суд. Там розглядали справу щодо законості виділення земельної ділянки в селі Дземброня для будівництва міні-ГЕС.

"Боротьба з будівництвом міні-ГЕС триває з 2010 року. Побудовано вже близько 5. Справи виглядають дуже погано. Наприклад, є міні-ГЕС, де труба має довжину декілька кілометрів. Замість річки там залишився маленький потічок", - розповів Ярослав Садовий, активіст Громадської екологічної ініціативи.

Пікетувальники наголосили, що вони не виступають проти будівництва міні-ГЕС в тих випадках, коли це не буде шкодити природі. "Міні-ГЕС - це труба в декілька кілометрів. Формально туди заганяється частина річки, але так як в Карпатах річки не великі, то фактично заганяється уся річка. За рахунок перепадів висот на кінці труби генератор виробляє енергію. Але від річки залишається лише незначний потічок", - пояснив Ярослав Садовий.

Він також зазначив, що вони підтримують курс країни на впровадження зеленої енергетики, однак, вимагають впроваджувати такі технології розумно. 

"Можна будувати вітряки, однак, інвестор не хоче будувати вітряки, бо вони окуповуються за 4-5 років, а міні-ГЕС за 2-3 роки. Це питання лише бізнесу, а не енергетики. В Карпатах заплановано побудувати 360 міні-ГЕС, це лише 1,6% електроенергії в Україні. Чи вартий цей відсоток того, щоб знищити річки в Карпатах", - зазначили пікетувальники.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ