Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На консервацію унікальної знахідки у Плісненську виділять 300 тис. грн. Фото

Заступник голови Львівської ОДА Ірина Романів сьогодні, 9 серпня, у рамках робочої поїздки у Бродівський район відвідала місце давнього поселення (Пліснеське городище). Вона пообіцяла, що буде виділено 300 тисяч гривень на збереження та експонування розкопок у Пліснеському городищі, на території монастиря Василіан.

Знахідка була виявлена на території монастиря Василіан - Благословення Пресвятої діви Марії.

Археологи віднайшли на подвір'ї монастиря залишки келій монахів.

Керівник археологічної експедиції,директором інституту археології Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Филипчук зазначив, що знахідку можна законсервувати за зразком єрусалимських зробивши навіс.

Тут виявили рештки підлоги та камінів.

«На цій ділянці треба щось робити, або законсервувати і зробити як експозицію, або ж засипати грунтом», - сказав Филипчук.

Церква монастиря має сонячний годинник.

Отець Віктор розповів, що до першої світової війни монастир мав 24 дзвони. їх переробили на зброю і залишилося лише три, які у час другої світової теж переробили на зброю.

Зараз дзвін лише один, але не автентичний.

Унікальний дерев'яний іконостас.

Монастир у 1180 році заснувала дочка Белзького князя Всеволода Олена.

Розкоп монаших келій дуже добре зберігся.

Археологи виявили чимало цінних артефактів.

Як повідомила прес-служба Львівської ОДА, перші розкопки на території городища розпочали ще 1810 р., коли настоятель Підгорецького монастиря Варлаам Компанєвич та чиновник Гейслер обстежили городище, і віднайшли в його північній частині три курганні могили. Зараз у заповіднику тривають розкопки, які проводить доктор історичних наук Михайло Филипчук разом із студентами Національного університету імені Івана Франка. Під час робіт знайдено монастирську будівлю кін.16 поч. 17 ст. – до сер. 19 ст. Однак унікальну знахідку слід зберегти. Для того, аби під дією вологи унікальні стіни будівлі вцілили, потрібно встановити дерев’яний каркас, накривши його брезентом.

«Ми повинні подбати про те, щоб наші нащадки мали можливість ознайомитись із минулим і доторкнутись до історії, – запевнила Ірина Романів. – Для цього ми  ініціюватимемо виділення коштів у сумі 300 тис. грн., аби ці унікальні розкопки були збережені і представлені на всеогляд», – додала заступник ЛОДА.

Довідка.

Пліснеське городище – унікальна пам’ятка ранньосередньовічної доби досліджується близько 200 років. За цей час на його території та в околицях проведено масштабні пошукові роботи. Однак, через суб’єктивні та об’єктивні обставини, переважна частина матеріалів і польової документації втрачена.

Городище Пліснеськ є залишками слов’янського та давньоукраїнського міста, яке згадується двічі у літописах під 1188 і 1232 рр. (Плъснськ, Пльеснеск, Преснеск) і в «Слові о полку Ігоревім». В літописі під 1188 р. говориться про те, що волинський князь Роман Мстиславич відіслав до Пліснеська військо, щоби вигнати звідти галицьких бояр та їх союзників – угорських феодалів. Другий запис під 1232/33 р. сповіщає про похід на Пліснеськ князів Данила Галицького та Олександра Белзського про їх перемогу над пліснеськими боярами Арбузовичами, які не хотіли визнавати їхню владу над собою. Князі взяли в Пліснеську велику здобич і повернулися до Володимира-Волинського.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ