Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині перепоховали 16 вояків дивізії «Галичина». Фото

Учора, 28 липня, в с. Гологори Золочівського району Львівської області відбулася урочиста церемонія перепоховання останків 16-х вояків дивізії «Галичина». Останки полеглих дивізійників були віднайдені пошуковцями комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля». Про це повідомила прес-служба КП ЛОР "Доля".

Чин перепоховання розпочався із панахиди в сільському храмі. Потім урочистою ходою похоронна процесія перейшла на кладовище, де відбулося захоронення останків вояків-дивізійників. Після того відбулося громадське віче, на якому виступили народний депутат України Олег Панькевич, депутати обласної ради, сільський голова, представники ветерансько-громадських організацій та місцеві активісти.

Виступаючи на вічі, директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета зазначив, що інформація про поховання у пошуковців підприємства була давно. Але лише цього року, завдяки сільському голові та старожилам села Гологори, вдалося віднайти занедбане поховання вояків-дивізійників, які загинули тут в липні 44-го. «Сьогодні наші полеглі вояки дивізії «Галичина», в присутності велелюдної громади, отримали заупокійну молитву та військові почесті. Вічна їм пам’ять», – сказав Святослав Шеремета. Також він подякував присутньому на перепохованні народному депутатові України Олегові Панькевичу за те, що у 2007 році, будучи депутатом обласної ради, ініціював створення комунального підприємства «Доля». За час функціонування КП ЛОР «Доля» його пошуковцями віднайдено дуже багато невідомих занедбаних поховань українських патріотів – борців за незалежність України.

Окрім того Святослав Шеремета розповів, що після заупокійних Богослужінь в церкві, до нього підійшла мешканка села Ганна Козак і повідомила ім’я та прізвище одного із полеглих вояків-дивізійників. Його звали Євген Хамула і він родом із містечка Глиняни, що в якихось 15-ти кілометрах від Гологір. Завдяки такій інформації, зазначив Святослав Шеремета, у пошуковців підприємства з’явився шанс через архіви дізнатися імена та прізвища й інших полеглих.

Нагадаємо, що 10 липня, пошуковці комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» на окраїні села Гологори Золочівського району віднайшли санітарне поховання жертв Другої світової війни. У спільній могилі, яка за своїми розмірами сягала 2х2 метри та була завглибшки 1,2 метра, покоїлися останки шістнадцятьох людей. За інформацією пошуковців КП ЛОР «Доля», віднайдені останки належать воякам дивізії «Галичина», яка в липні 1944-го у складі військ Вермахту брала участь у битві, відомій в історії як «Бродівський котел». Те, що останки належать саме воякам-дивізійникам, підтверджують віднайдені в дослідницькому розкопі могили артефакти: остатки тканини від одностроїв, ґудзики від німецької уніформи, взуття, персні, нагороди та інші речі військової амуніції.

Однак, у спеціалістів КР ЛОР «Доля» є певні сумніви, що всі останки належать саме воякам дивізії. Одна із віднайдених в розкопі нагород, так званий Рицарський хрест Залізного хреста, зі свастикою і зазначеним роком 1939, не могла належати воякові-дивізійникові. Відтак, як наголосив директор підприємства Святослав Шеремета, є підстави стверджувати, що серед похоронених в могилі знаходяться останки як мінімум одного вояки Вермахту.

Фото – Павло Паламарчук, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ