Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацгвардія: Чужого навчаємось і свого не цураємось

Якість бойового вишколу перевірили під час 48-годинної «битви», - прес-служба Національної гвардії України.

Пропонуємо вашій увазі чергову добірку матеріалів зі своєрідного «фотощоденника», який продовжує вести американський військовий журналіст українського походження сержант Олександр Скрипничук, об’єктив котрого фіксував подробиці напруженого ратного навчання, що його протягом двох місяців під керівництвом військовослужбовців зведеного батальйону 173-ї повітряно-десантної бригади Армії США проходили три сотні бійців частин оперативного призначення Національної гвардії України, дислокованих на Вінниччині та в Запоріжжі.

Фото: Олександр Скрипничук

Днями добіг кінця перший етап навчань – «випускним іспитом» для українських гвардійців стала участь у маневрах, що тривали протягом 48 годин в умовах, максимально наближених до бойових. Сценарій цього заходу передбачав відпрацювання завдань, аналогічних тим, які бійцям уже доводилося виконувати в районі антитерористичної операції на сході України: батальйон НГУ, посилений бронетехнікою, зайняв визначені позиції і протягом години обладнав блокпости, щоб не допустити прориву «ворога». Невдовзі диверсійнорозвідувальні групи «противника», роль якого виконували американські десантники, почали «перевіряти на міцність» оборону, на різних ділянках спалахували запеклі «сутички» та «перестрілки». Лазерна система імітації бою MILES-2000, яку застосовували під час навчальної «битви», давала змогу доволі точно підраховувати «втрати» – гвардійці «знищили» чотири ворожі бронемашини, «втративши» один свій БТР, «полягло» й чимало живої сили противника…

За словами заступника керівника навчань від НГУ полковника Володимира Урсула, американські інструктори залишилися задоволеними діями своїх учнів: бійці НГУ відстояли рубіж, продемонструвавши навички, набуті під час навчань, а командири всіх рівнів довели спроможність оперативно ухвалювати рішення й вправно керувати боєм.

Фото: Олександр Скрипничук

За кілька днів воїни двох країн востаннє вишикувалися разом на плацу на церемонії завершення першого етапу навчань: на більшість американців чекала ротація й повернення на свої бази в Німеччині та Італії, а українці мали вирушати до пунктів постійної дислокації, звідки більшості з них, напевно, доведеться знов їхати в район АТО, адже «неоголошена війна» на Сході триває… Саме тому, прощаючись, «небесні солдати» США щиро бажали українським гвардійцям мужності, витримки, вдачі та миру. Окрім сертифікатів про проходження навчання, бійці Нацгвардії отримали від американської сторони комплекти сучасного спорядження та засобів індивідуального захисту, а також намети, прилади нічного бачення, автомобільні та портативні радіостанції.

Фото: Олександр Скрипничук

Про те, що навчання проходять в атмосфері справжнього братерства по зброї, свідчать оцінки, які в інтерв’ю одному з українських телеканалів висловили американські офіцери.

«Під час занять українські гвардійці засвоїли нові тактичні прийоми, які вони тепер зможуть застосувати в АТО, щоб виживати, ефективно оборонятися, бути впевненими й підтримувати своїх побратимів, які ведуть бій праворуч і ліворуч. Гадаю, це допоможе їм захищати країну, – розповів капітан Стівен Модано. – Бійці НГУ приїхали на навчання дуже вмотивованими, маючи чітке розуміння того, що конфлікт на Сході триває. Це спонукало їх бути дуже працьовитими, готовими слухати й навчатися. Звісно ж, за ці тижні вони добряче втомилися, але здобуті ними знання того варті. Крім того, важливо те, що українські та американські воїни змогли познайомитися один з одним – вони активно спілкувалися, ділилися бойовим досвідом, розповідали один одному історії на тему: «Ось це допомогло мені вижити…» – і це їх єднало… Ми приїхали сюди на запрошення вашого Уряду, щоб навчати ваших хлопців, але й ми теж навчаємося в них…».

Фото: Олександр Скрипничук

На думку учасників навчань і спостерігачів – представників вищих навчальних закладів та навчальних центрів Збройних сил України, в американських стандартах бойової підготовки найбільший інтерес викликають такі аспекти, як курс тактичної медицини (в Армії США кожен солдат володіє ґрунтовними знаннями й навичками щодо надання першої допомоги пораненим та їхньої евакуації), а також ретельне відпрацювання прийомів ведення бою на міських вулицях і всередині будівель. Ці та інші цікаві моменти з досвіду заокеанських колег, безумовно, можуть стати поштовхом для важливих змін в НГУ та й у війську загалом. Такі новації можуть торкнутися не лише навчальних програм, а й організаційно-штатних структур підрозділів, стандартів технічного та тилового забезпечення.

Фото: Олександр Скрипничук

«Безумовно, українські воїни стали сильнішими, – я вважаю, вони самі визначать, що саме зі здобутих нових знань та навичок є для них корисним, і зможуть це застосувати, – зазначив перший лейтенант Рудольф Вайс. – Усі мали чималий інтерес до занять. Було дуже приємно бачити, як зусилля інструкторів дають результат та як швидко українці навчаються. Наприклад, коли всі взводи один за одним успішно виконали вогневі вправи… Ми за ці два місяці потоваришували, і це справді класно, що наші дві команди зрештою стали одним колективом…».

Досить складним випробуванням, що потребувало не лише фізичних зусиль, а й уміння працювати згуртованою командою, стали заняття з подолання смуги перешкод, побудованої за стандартами Армії США: на дистанції завдовжки три кілометри українські гвардійці долали 19 складних перешкод, транспортуючи при цьому «пораненого»…

Фото: Олександр Скрипничук

Під час навчань українським гвардійцям продемонстрували різні моделі безпілотних літальних апаратів. Один з американських фахівців, ворент-офіцер Ерік Кребтрі, пояснив: «„Дрони” – це майбутнє військової техніки. Саме тому для нас важливо було навчити наших союзників користуватися цими апаратами, враховуючи їхні можливості під час планування операцій, а також захищатися від „дронів” противника». 
З 16 червня на Яворівському полігоні знову закипіла бойова робота – у другому етапі навчань «Фіарлес Гардіан – 2015» беруть участь ще три сотні бійців зведених підрозділів Північного та Східного оперативно-територіальних об’єднань Національної гвардії.

Сергій Kоваленко.

Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Фото: Олександр Скрипничук
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ