Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Олег Синютка: Ми повинні побороти гемодіалізну мафію, котра окупувала область

Сьогодні, 4 червня, на базі Новояворівської районої лікарні №1 (Львівська область) урочисто відкрили відділення для амбулаторного хронічного гемодіалізу. Наступним планують відкрити аналогічне відділення на Стрийщині. Паралельно відбувся пікет пацієнтів, що не задоволенні вибором виробника апаратів для гемодіалізу.

"Як правило компанія-пстачальник встановлює апарати для гемодіалізу безплатно, а потім, визначаючи ціну на розхідні матеріали, розраховує їх так, щоб окупити вартість обладнання. Виходить так, що компанія, котра домовиться з владою, з лікарнею, іще з кимось встановлює свої апарати, після чого хворі стають залежними від монополії  компанії. Ми, порадившись з керівником департаменту охорони здоров'я, вирішили поставити край такій ситуації в Львівській області. Ми повинні відійти від гемодіалізної мафії, котра просто окупувала область за областю незалежно від компанії", - наголосив Олег Синютка, голова Львівської обласної державної адміністрації під час урочистого відкриття відділення.

Він зазначив, що на ринку Львівської області повинні працювати всі компанії, що представленні на ринку. "Ми хочемо, щоб у Львівській області працювала GAMBRO, працювала Fresenius, працювала Віbraun зі своїми машинами та зі своїми розхідними матеріалами. Я не лікар і не можу розпоряджатись життям людей. Тоді вже пацієнт разом зі своїм лікарем зможе обрати, який апарат йому найбільше підходить", - розповів Олег Синютка.

Тим часом пікетувальники виступили проти відкриття гемодіалізного відділення з наявними апаратами. За їх словами, апарати, що тут встановленні, є застарілими та погано впливають за здоров'я пацієнтів. "Сучасні машини мають два мотори. В цих апаратів є лише один, тому вони не можуть вести гемадіафільтрацію. Машини Fresenius можуть проводити  п’ять різних видів гемодіалізу", - розповіла Ірина Куцьо, президент БФ Асоціація нирковохворих "Життя" .

На уточнююче запитання, вона відповіла, що ніколи не лікувалась на апаратах компанії Bibraun, котрі встановлені у новому відділенні Новояворівської районої лікарні №1. "Коли я лікувалась на таких машинах, але фірми GAMBRO, то в мене дуже сильно боліли кістки", - зазначила Ірина Куцьо.

Представник компанії Віbraun розповів, що встановленні у відділені апарати дозволяють проводити процедуру гемодіалізу. "Ці апарати не проводять гемодефільтрації. Однак в такої процедури є як переваги, так і недоліки", - розповів Антон Кулик, сервісний інженер компанії Віbraun.

Слід зазначити, що в місті Новояворівськ до сьогодні не було жодного відділення гемодіалізу. Хворим на ниркову недостатність доводилось для проходження процедури очищення крові їхати до Львівської обласної лікарні.

Також варто зазначити, що ті, хто пікетував відкриття Новояворівського відділення, вони були переважно зі Львова.

Водночас, як зазначили лікарі, в Яворівському районі є 18 хворих на ниркову недостатність. Також можливо, що в даному відділенні проходитимуть лікування пацієнти із сусідніх районів області.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ