Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Пристрасті за Шептицьким. Біля Львівської міськради штовхалися прихильники та противники реконструкції площі

Сьогодні, 15 червня, під стінами Львівської міської ради відбувся мітинг «Пам'ятнику – так! Руйнуванню скверу – ні!», який організувала громадська ініціатива «Врятуй Сквер Св. Юра». Також під стіни мерії прийшли і ті, хто виступає за реконструкцію площі перед собором Св. Юра. Незважаючи на те, що правоохоронці намагалися розвести активістів, усе ж сталася сутичка. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з місця події.

На мітингу було близько десятка людей як з огнієї, так і з іншої сторони.

Одні активісти вимагали не допустити зрубування дерев у сквері та припинити роботи щодо перенесення дороги. Інші, які виступають за реконстурукцію площі та створення паломницького центру біля собору Св. Юра, - опонували їм та називали їх "псевдоекологами".

Через взаємне перекрикування з використанням гучномовців нічого неможливо було розібрати, і активісти, які виступають за реконструкцію площі, почали виривати з рук опонентів плакати. Міліція вивела агресивно налаштованих із натовпу.

Як зазначив в коментарі Гал-інфо голова комісії законності, депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук, цей мітинг проти реконструкції площі пройшов з ініціативи партії міського голови Львова Андрія Садового - "Самопомочі".

"Як би не хотіли замаскувати всю цю історію, але звідси чітко стирчать вуха "Самопомочі" та Садового", - сказав Мельничук.

Любомир Мельничук звернув увагу на присутність на заході помічників народних депутатів від "Самопомочі", зокрема Ірини Подоляк.

"Ми знаємо позицію Садового, який перешкоджає встановленню пам'ятника Митрополиту Андрею Шептицькому та відновленню скверу. Підтвердженням цього є 20 тис. заяв, які були йому вручені на попередній сесії від львів'ян. Звернення громадських та церковних організацій, які заявили, що у випадку зриву святкування ювілейного року Митрополита вони почнуть збирати підписи про відставку Садового. Для чого Садовий влаштував цей перформенс? Щоб зганьбити Львів? Знаємо, що давно вороги України не дають беатифікувати Митрополита Шептицького, отож, я думаю, що все це продовження цієї політики. Замість того, щоб Львів гідно вшанував 150-річчя з дня народження Шептицького, коли все погоджено, влаштовувати цю ганьбу на усю Україну?", - сказав Мельничук.

Нагадаємо, що 21 травня на на засіданні сесії Львівської міської ради мер Андрій Садовий зазначив, що буде робити все можливе, аби пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові облаштували. Однак, як наголосив міський голова, важливо, аби у громади була спільна позиція.

Андрій Садовий: "Митрополит Андрей Шептицький – це постать, яка має всіх об’єднувати. Мені дуже прикро, що політичні партії використовують це у своїй боротьбі. Треба у спокої робити роботу і гідно вшановувати ім’я Митрополита Андрея Шептицького, чим я і займаюсь і буду займатись. Зроблю для цього все максимально можливе, що буде у моїх силах. Якщо моїх сил буде бракувати, буду просити про підтримку громаду, церкву. Тільки разом, тут не може бути різних думок. Ми повинні бути разом, бо цей монумент і постать Митрополита мають бути улюбленими і мають всіх об’єднати. У громаді є багато різних думок та суперечок. Таке життя. У країні війна і часто є агресивні дії. Буду робити все можливе, щоб громада була єдина, щоб пам’ятник постав і ми ним гордились.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ