Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Ринок „Княжий” таки загорівся

Незважаючи на всі запевнення власників львівського ринку „Княжий”, який розташований по вулиці Володимира Великого про те, що протипожежний стан на ринку є на найвищому рівні й що всі правила безпеки дотримані, запобігти загоранню їм не вдалося. Лише завдяки щасливому збігу обставин та оперативному втручанню вогнеборців вдалося не допустити розгортання справжньої пожежі у цьому людному місці. Адже павільйони, які були зведені на ринку „Княжий”, до цього часу викликають значний сумнів з точки зору протипожежної безпеки.

Сталося загорання у понеділок, 21 квітня. Як передає прес-центр Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Львівській області, вогонь було виявлено близько 10 години ранку в цегляній електрощитовій, яка знаходиться на території ринку „Княжий”. В результаті пожежі було повністю знищено електрощитову та частину електрокабелю.

Згідно повідомлення, збитки внаслідок пожежі становлять 10 тисяч грн. Загалом, пожежниками було врятовано майна на суму 300 тисяч грн. Причиною пожежі стало коротке замикання в електрощитовій. На ліквідацію вогню пожежниками, які прибули на місце події, було використано шість вогнегасників. Пожежу вдалося загасити через годину після отримання сигналу про неї. Потерпілих внаслідок пожежі не було.

Відрадно, що вогонь вчасно помітили і він не встиг перекинутися на розташовані поблизу павільйони. Адже відомо, що ринок „Княжий” протягом тривалого часу викликає занепокоєння саме з огляду на свою пожежонебезпечність. Варто нагадати, що свого часу пожежні інспектори навіть винесли припис про закриття „Княжого” з 1 березня 2008. Однак, не зважаючи на перестороги, на сьогодні ринок і далі продовжує своє функціонування. Більше того, межі ринку „Княжий” були значно розширені, оскільки тут було зведено ще цілий ряд нових торгових павільйонів.

Якщо пригадати, то саме ці павільйони викликали найбільше занепокоєння з точки зору пожежних та будівельних норм. Відповідно, й були численні звернення до різних контролюючих органів. Однак, результату це не дало, і на днях ринок знову став на межу більш ніж ймовірної трагедії, яка, не виключено, могла призвести до людських жертв.

Очевидно, сліди пожежі ще довго виднітимуться на ринку. А це чорні стіни і обвуглені дроти, які висять прямо над головами відвідувачів „Княжого”. І саму причину спалахування, тут видно неозброєним оком – несправна електромережа та незадовільне ізоляція дротів місцями, які залишили напризволяще. Ось і є закономірний результат, від якого могли постраждати десятки людей. Адже розташувалося місце займання прямо на вході до ринку. І якщо б не оперативне втручання пожежників цілком ймовірно пожежа могла охопити увесь ринок.

Найприкріше, що на шпальтах ЗМІ про подібну небезпеку говорилося багато разів – і про протипожежний стан на ринку й про ставлення власнику ринку до безпеки робочих місць. Тоді власник „Княжого”, яким є ТзОВ „Біля Універмагу” вголос заявив про те, що усі закиди до них придумали „гореспеціалісти”, а усі закиди про загоряння ринку та можливі людські жертви – це лише видумка недобросовісних ЗМІ.

Але шила мішку не сховаєш, і тому результат замикання в електрощитовій, певно, став для власників „Княжого” добрим уроком і зайвим доказом того, що просто словами і відмовками небезпеку не відведеш. Очевидно, ще більше спалахування подіяло на торговців, які працюють в безпосередній близькості до джерела загорання. Адже вони вклали в побудовані нещодавно павільйони свої заощадження, а також тут зберігають свій товар. В разі пожежі вони наражалися на небезпеку повністю втратити все, що мали. В такому випадку виникає лише одне, закономірне запитання: чи за саме на такий результат очікували торговці, які вирішили торгувати на ринку „Княжий”.

Андрій МАЛИК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ