Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Ще одну кризу Музей архітектури і побуту „Шевченківський гай” може і не пережити

Музей архітектури та побуту „Шевченківський гай” через 10 років може припинити своє існування. Такі прогнози робить дирекція музею. „Музей багато років недофінансовувався і тому опинився в жахливому стані. Других 90-х він не переживе”, - прокоментував ситуацію заступник директора музею архітектури та побуту „Шевченківський гай” з наукової роботи Михайло Лабойко.
Лише цього року з міського бюджету музею виділили 100 тис. гривень замість 2 млн., які просило керівництво музею. Як прокоментував ситуацію головний спеціаліст управління культури Львівської міської ради Роман Кінзера, управління суму погодило, але виділити необхідну суму для музею відмовилася депутатська комісія з питань культури. „Вартість реконструкції однієї споруди коливається від 80 до 120 тис гривень. В основному реконструювати потрібно дахи, а це часом вимагає і заміни крокв та стелі”, - розповів Михайло Лабойко. Екстреної реконструкції зараз потребують вісім будівель.
Зараз в музеї налічується 124 архітектурні об’єкти, з яких п’ять хат недобудовані, одна в розібраному стані, а п’ять об’єктів взагалі закриті для відвідувачів. Найбільша проблема музею - перекриття будівель житньою соломою, яку зараз дуже важко дістати, особливо в відповідному стані. Щоб зберегти будівлі, працівники музею були змушені перекрити деякі об’єкти толлю. „Зараз ми маємо домовленість з фермерами Самбірського району, які погодилися надати нам 3 га жита. Зібраною соломою можна буде перекрити 2-3 хати”, - розповів заступник директора музею Михайло Лабойко. За його словами, долучаючи приватних інвесторів, музей за два роки спромігся реконструювати п’ять об’єктів - церкву та чотири хати.
„Музей як експозиція відвідувачам не цікавий, він цікавий, коли живе”, - зазначив колишній директор музею Борис Рибак. За його словами, музей має активувати свою роботу на співочому полі, вносити життя в старі будівлі, щоб львів’янам було цікаво.
Ще однією нагальною проблемою музею є відсутність громадських туалетів. „Зараз в нас стоять біотуалети, але ми вже підшукали місце для облаштування стаціонарних. Як швидко ми зможемо втілити цю ідею, залежить від фінансування”, - прокоментував Михайло Лабойко.



Зараз в Музеї є близько 10 тварин, хоча раніше було 385 представників карпатської фауни.



На цьому місці дирекція музею збирається створити невеличкий ставок.



Найстаріша хата з усієї експозиції музею, якій цього року буде 250 років, зараз в плачевному стані. Щоб зберегти її, дах покрили толлю.



Старий водяний млин теж переживає не найкращі часи.





На реконструкцію унікальної бойківської довгої хати, яка постраждала внаслідок пожежі 6 років тому, потрібно близько 1 млн. гривень.



Час і погода руйнують унікальні пам`ятки архітектури

Підготувала Ірина ЗНАСЬ







Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ