Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Бродах нечистоти зливають у річку. Сморід - нестерпний

У Бродах виникла загроза екологічного лиха, спричинена зупинкою очисних споруд. Про це заявила громадська організація «Люстрація та чесність» у своєму зверненні на адресу начальника державної екологічної інспекції у Львівській області Романа Дасюка.

Як йдеться у зверненні, впродовж більш ніж чотирьох останніх місяців (від листопада 2014 року) не працюють очисні споруди в м. Бродах. Унаслідок зупинки обладнання усі нечистоти з міської каналізації стікають в річку. Це призвело, без перебільшення, до екологічного лиха, яке зачепило не тільки районний центр, але й довколишні села.

«Реагуючи на численні скарги жителів кількох сіл Бродівщини, 17 березня 2015 року активісти нашої організації обстежили місця, де нечистоти із каналізації безперешкодно потрапляють у водойми. Ми зафіксували, що річка Суховілка, яка протікає через природний заказник «Кемпа», що за 1-2 км від міста Бродів, повна каналізаційних нечистот. У селі Лагодів, де річка Суховілка впадає в річку Бовдурку, видно, як мутні, повні каналізаційних викидів, води Суховілки змішуються з чистими водами Бовдурки і течуть через село Берлин. Біля мостів у селі Лагодові стоїть нестерпний сморід, ядучі випари поширюються на все село.

Це лихо стосується не тільки Бродівщини, адже хочемо нагадати, що річка Бовдурка впадає в р. Стир, далі впадає в р. Прип’ять і тече до Дніпра. Тобто наслідки безгосподарності посадовців Бродівської міської ради можуть відчути в кількох областях України.

Варто зазначити, що 18 березня, одразу після того, як активісти нашої організації разом з представниками ЗМІ обстежили згадані об’єкти, Бродівський водоканал відновив роботу очисних споруд, однак не усунуто наслідки безгосподарності та не покарано винних. Як відомо, такі дії є порушенням статей  44, 70, 95 Водного кодексу України й тягнуть за собою відвічальність відповідно до ст. 50 Кодексу України про адміністративні порушення», - йдеться у документі.

ГО «Люстрація та чесність» просить посадовців Державної екологічної інспекції у Львівській області проінспектувати зазначений об’єкт, зафіксувати завдану шкоду та зобов’язати винних усунути порушення вимог природоохоронного законодавства. 

Фото Михайла Шишки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ