Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Бродівському районі вандали вчинили наругу над пам'ятником полеглим за незалежність України

У Бродівському районі Львівської області вандали сплюндрували пам'ятний хрест, поставлений на честь героїв-українців. Хреста було встановлено восени 2013 року в рамках Програми Львівської обласної ради з вшанування місць загибелі та поховань борців за незалежність України. Пам'ятник понівечено написами, що зроблені польською мовою, брутального змісту на адресу провідника ОУН Степана Бандери та УПА, а також розкидано квіти та вінки, покладені до пам'ятного хреста напередодні. Повідомив журналіст Михайло Шишка.

Незважаючи на те, що пам'ятний знак стоїть далеко за селом Жарків, а точніше – на території, де колись було польське село Гута Пеняцька, яке 1944 року знищили нацисти, жителі Жаркова вже через день побачили знаки зневаги до пам'ятника.

До речі, це вже не перші збитки на Гуті Пеняцькій. Минулоріч з інформаційного стенду, що поруч із польським меморіалом, було зірвано полотно з текстом українською та англійською мовами про жахливу історію села.

Слід зазначити, що на передодні акту вандалізму, а саме 28 лютого в Гуті Пеняцькій відбувалися заходи зі вшанування жертв трагічних подій зими 1944-го.  На урочистості прибули представники польської громади Львівщини, гості з Польщі, зокрема, члени польського товариства «Гута Пеняцька» та очільники Бродівського району і міста Бродів.

Того ж дня, за словами мешканців Жаркова, після поминального дійства, коли всі роз'їхалися,через село в бік Гути помчався байкер на мотоциклі з номерами польської реєстрації, який повернувся наступного дня. Також у суботу ввечері, о 21.00,через Жарків проїхав ще й автобус із польськими номерами, але вже через годину вертав.

Водночас не виключено, що йдеться про добресплановану провокацію, яка має на меті спричинити українсько-польске протистояння.  

Усі бродівчани та мешканці околичних до Гути Пеняцької сіл, з ким довелося розмовляти про понівечення пам'ятного хреста, однозначно вважають, що такий варварський вчинок є не чим іншим, як наругою над пам'яттю українців, які віддали життя за незалежність нашої держави. Відтак, люди жадають від правоохоронних органів – районної міліції, прокуратури і служби безпеки у Бродівському районі – відповідного реагування та якихось пояснень. вимагають, щоб підч ас громадських зібрань чи місцеві ЗМІ було оприлюднено інформацію про розслідування цих злочинних дій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ