Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові масово виконали Гімн України

Цьогоріч Україна відзначає 150-ту річницю від дня першого публічного виконання Державного Гімну та 200-річчя від дня народження автора музики Гімну України Михайла Вербицького. З цієї нагоди на площі Ринок усі охочі спільно виконали Державний Гімн України, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Сьогодні ми всі живемо словами «душу й тіло ми положим за нашу свободу». Ворог підступний, свого часу корупціонував владу, розвалював армію. Але він не врахував одного – великого слова «воля». Ніхто не зміг і ніколи не зможе побороти нашу волю. Якщо вчитуватися в слова гімну, то це є наш дороговказ. Я б хотів, щоб ми дуже добре вчиталися в кожне слово, в кожен рядок, і «завзяття, праця щира свого ще докаже», - звернувся міський голова Львова Андрій Садовий.

«Автором музики гімну є о. Михайло Вербицький – греко-католицький священик, якого ювілей ми з вами нещодавно звершували. Насправді, коли о. Михайло ділився своїми думками, чому він взяв саме цей твір для покладання на музику, казав, що в тих словах чув велику потугу, незламну, непереможну силу, яка ладна долати усілякі перешкоди. Саме тому ми дякуємо йому і всім попередникам, які стали творцями цього великого гімну нашої радості, гімну нашого воскресіння. Адже саме в часі, який переживаємо, ми відчитуємо наново гімн України. Ми наново переглядаємо кожен рядок цього гімну і наново оживаємо, воскресаємо ним.

Цей гімн – це гімн нашого воскресіння. І сьогодні кожен з вас був багатогранною ноткою і єднався у спільній молитві – гімні нашої радості. Я вас дуже прошу, дорога молоде, пам’ятайте, що ми є насінням цієї держави, яке покликане прорости і дати свій плід. Пам’ятаймо, що не гаслом буде жити людина, а конкретним ділом, конкретним свідченням своєї любові до державності, до країни. Тому свідчимо цю любов до держави своєю мовою, своєю поставою, своєю відповідальністю, бажанням побороти найбільшу інфекцію в нашому суспільстві – корупцію. І вже на своєму рівні – студентському, учнівському – намагаймося жити так, щоб разом колись бути в небі. Нехай допоможе нам в цьому Господь Бог, нехай допоможе нам, тому доброму насінню, прорости на ґрунті нашої землі. Пам’ятай, дорогий друже: через твою небайдужість світ може стати іншим. Тому нехай виконання гімну, це святкування ювілею дасть нам наснаги до внутрішньої боротьби», - звернувся капелан Львівської міської ради о. Павло Дроздяк.

Участь у заході взяла учнівська і студентська молодь міста, спільно з громадськими організаціями та об`єднаннями.

Довідка

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло (Вербицький). Публічне виконання пісні відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі — під час першого в Західній Україні шевченківського концерту.

Статус Державного Гімну Незалежної України вірш Чубинського на музику Вербицького отримав 15 січня 1992 року.

Фото - Олександр Мазуренко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ