Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили виставку українського живописця та журналіста Мирона Левицького. Фото

Сьогодні, 14 листопада, у Національному музеї ім. А. Шептицького відбулося урочисте відкриття виставки творів відомого українського живописця, графіка, письменника та журналіста Мирона Левицького. Виставка приурочена до 100-ліття від дня народження митця.

Виставка знайомить глядача не лище з живописним та графічним доробком митця, а й доповнена листівками, обкладинками та ілюстраціями до книжок, каталогами персональних виставок та документальними матеріалами.

Довідка prostir.museum

Народився художник у Львові, творчий шлях розпочав у школі О. Новаківського (1931-1933), а згодом продовжив навчання на відділі графіки в Академії красних мистецтв у Кракові, де його викладачем був професор В. Скочиляс. Упродовж 1935 – 1938 рр. працював художником-графіком у львівському видавництві «Батьківщина», а в 1938 р. став членом Асоціації Незалежних Українських Мистців (АНУМ). У 1949 р. разом з дружиною виїхав до Канади, де влаштувався художнім редактором у видавництві Івана Тиктора, а згодом редактором гумористичного часопису «Комар» та художнім редактором дитячого журналу «Мій приятель». Перебуваючи в еміграції, М. Левицький створив ікони та монументальні розписи для десяти українських церков Північної Америки та Австралії. У його доробку – сотні олійних картин, дереворитів, ікон, фресок та екслібрисів. Митець оформив та проілюстрував понад 300 книжок і часописів, збагативши новими творчими здобутками український національний стиль книжкової графіки. Помер Мирон Левицький 17 липня 1993 року в Торонто, де і був похований.

4 грудня 2009 року дружина Мирона Левицького, колекціонер мистецьких творів, громадянка Канади українського походження Галина Горюн-Левицька передала в дар Україні в особі Національного музею у Львові «Збірку Галини Горюн-Левицької – дар пам’яті Мирона-мистця». Унікальна колекція включає сімдесять сім мистецьких творів Мирона Левицького та ще сорок дві роботи відомих українських художників ХХ ст.

Фото - Павла Паламарчука, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ