Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У подвір’ї львівської Ратуші розмальовують скульптури левів

Більшість левів, яких розмальовують в рамках арт-фестивалю «Парад левів», що триває з 1 по 11 вересня у Львові, вже готові. З 25 скульптур не розмальованими на разі залишилося лише сім.

 

Скульптури левів, які цього року розмальовуватимуть під час другого арт-фестивалю «Парад левів», подарують усім обласним центрам України. Лева, який переможе у номінації «Лев глядацьких симпатій», подарують Києву. Одного з левів поза рамками конкурсу ще минулого тижня відправили до Одеси як подарунок від Львова в День міста Одеси.

 

Цього року художники розмальовують класичне зображення лева з лапою на кулі, ескіз якого розробив молодий львівський художник Володимир Цисак. Митці, які беруться за роботу, повинні  розмалювати його так, щоб відразу впізнавалася його львівськість. І якщо на початку фестивалю були відомим лише 60% потенційних авторів, то зараз за усіма скульптурами закріплений художник. Планувалося, що розмальовувати левів приїдуть Андрій Кузьменко та Роман Віктюк, проте через особисті обставини вони не змогли приїхати до Львова. Натомість синього лева в рожевих окулярах розмалювала Руслана.

 

Художниця Ірина Марко вирішила розмалювати лева за класичним зразком «пори року». «Це класична тема, а оскільки ми мали розмалювати класичну скульптуру, то я вирішила оформити її саме таким чином. А ще зараз осінь, навколо багатство плодів, а художник глибоко відчуває цю атмосферу. Грива асоціюється з врожаєм, Україною, багатою як житниця. Закінчується композиція зимовим малюнком на кулі», - розповіла авторка.

 

Натомість білого з мереживом лева його авторка більше асоціює з сонячним Львовом.

«Моя композиція називається «архітектурне мереживо» Коли в сонячну погоду ви заходите в браму, виходите, блукаєте вуличками міста, на вас відображаються тіні усіх архітектурних елементів, решіток, скульптур. Так само лев подорожує містом в сонячну погоду, і на ньому відбиваються усі архітектурні рельєфи міста», - розповіла Оксана Андрусенко, викладач Львівської академії мистецтв.

 

На загальний огляд левів виставлять 12 вересня. Найкращого лева визначатимуть шляхом таємного голосування за допомогою бюлетенів, а результати оголосять 22 вересня.

 

Підготувала Ірина ЗНАСЬ

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ