Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Прилбичах на Львівщині відкрили перший в Україні пам’ятник братам Шептицьким

Учора, 29 липня в селі Прилбичі Яворівського району відбулося урочисте відкриття та освячення найвеличнішого в Україні пам’ятника братам Шептицьким – митрополиту Андрею та Блаженному Климентію. Місце спорудження пам’ятника обрали неспроста, Прилбичі – мала батьківщина братів. Відкриття приурочили до річниці з Дня народження митрополита Андрея.

«Андрей Шептицький – людина Божа,великий патріот України. Чим міг, тим і допомагав, захищав тих, хто цього потребував, наражаючись, таким чином на небезпеку. Одна дівчинка , що виїхала до Америки, оздоровилася завдяки молитвам до митрополита Андрея. Думаю, наша церква такої постаті як митрополит Шептицький ще не мала» – зазначив архієпископ Ігор Возьняк.

За словами архієпископа, в Львові теж планують спорудити пам’ятник митрополиту. Можливо, відкриття приурочать до 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького, хоча планують і швидше.

Жителька села Ганна Карпа розповіла про усипальницю Шептицьких. Тут похована родина митрополита. На металевих воротах ще досі залишилися наскрізні отвори від куль. Жінка розповідає, що таку наругу над святинею вчинили «червоні» визволителі.

Доярка, що працювала у маєтку Шептицьких Марія Арсентьєва розповіла про те що, Шептицькі дуже добре ставилися до односельчан. Бабця пам’ятає , як приїздив митрополит Андрей і відправляв молебень у капличці

Пам’ятник братам Шептицьким є унікальним не лише в Україні, але й у світі. Він зображає сидячі постаті братів Шептицьких. Пам’ятник має майже 4 метри заввишки і займає близько 16 метрів квадратних площі. Зроблений він із натурального каменю вапняку і важить понад 40 тонн.

« Скульптор вміє говорити тільки інструментом. Я зумів відчути образ цих двох величних постатей. Зобразив їхні постаті сидячими, тому що сидяча поза є царською» - зазначив скульптор Василь Гоголь.

Ідея створення пам’ятника виникла ще у 2009 році. Запланований проект вдалося реалізувати завдяки фінансовій підтримці народного депутата України Петра Писарчука. Пам’ятник обійшовся меценату в більш як півмільйона гривень.

«Шептицький ще на початку 20 ст. став сумлінням української нації. Він зумів організувати громаду Української греко-католицької церкви так, що вона стала хоронителем української національної ідеї. Проповідницька діяльність Шептицького є невіддільною від діяльності громадського та політичного лідера. Недарма кажуть, що нема такої політичної сили українського визвольного руху 20 ст. , яка б не черпала духовну енергію в митрополита. Шептицький став символом визволення понівеченої нації, ознакою відновлення репресованої греко-католицької церкви. Шануймо своє минуле, пам’ятаймо про великі дії величної особистості заради того, щоб створити гідне майбутнє» - наголосив радник голови Львівської обласної державної адміністрації Ігор Держко.

Урочиста частина закінчилася покладанням квітів до пам’ятника.

Довідка:

Митрополит Андрей Шептицький (29 липня 1865, Прилбичі - 1 листопада 1944, Львів) - єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 січня 1901 року Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви. 2 лютого 1899 імператор Франц Йосиф I номінув Андрея Шептицького на Станіславівського єпископа. 17 грудня 1900 був номінований Галицьким митрополитом. Інтронізація відбулася 17 січня 1901 у соборі св. Юра у Львові. Під час Другої світової війни Шептицький ставив питання про об'єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом, але не знайшов розуміння з боку окремих ієрархів церкви та української інтелігенції. Митрополит Андрей також спричинився до створення Першої Української Дивізії «Галичина», підтримавши цю ідею. За згодою Шептицького значна кількість євреїв переховувалась у греко-католицьких монастирях і навіть у митрополичій резиденції. Помер Владика 1 листопада 1944 року, три дні перед тим переставши з будь-ким розмовляти. Похований у підземеллі собору святого Юра.

Блаженний Климентій Шепти́цький (17 листопада 1869 Пилбичі – † 1 травня1951 Владимир, Росiя) був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту. В 1907 відійшов від політичної діяльності, в 1911 вступив до бенедиктинського монастиря у Байроні, в 1912 перейшов у греко-католицький монастир Студійського уставу (Студитів) у Кам'яниці в Боснії, де приніс монаші обіти і отримав ім'я Климентій.

З 1937 жив у Львові, допомагав своєму братові в управлінні церквою. Таємно іменований митрополитом Андрієм Шептицьким екзархом Росії та Сибіру (1939). У 1944 р. наступник Йосиф Сліпий іменував отця Климентія архімандритом монахів Студійського уставу.

В 1945 всі уніатські єпископи були арештовані (ніхто з них не погодився перейти в православ'я), і церкву фактично очолив старий архімандрит Климентій, який закликав священиків не погоджуватися на перехід в юрисдикцію Російської православної церкви. Влада заборонила йому жити у Львові. 5 червня 1947 архімандрит Климентій був заарештований більшовиками в своїй келії під час вечірньої молитви і засуджений на 25 років. Після року слідства архімандрит Климентій був засуджений до восьми років позбавлення волі і відправлений у Володимирську в'язницю, де 1 травня 1951 помер у тюремній лікарні. Є припущення, що Климентій Шептицький був таємним єпископом, бо висвячував в'язнів різних національностей. Отець Климентій Шептицький був беатифікований Слугою Божим Іваном Павлом ІІ 27 червня 2001 року у Львові під час офіційного візиту Святійшого Отця в Україну. В 1996 він отримав звання «Праведник народів світу» за порятунок євреїв у період Голокосту.

Фото - Олег Михалюк, Соломія Головіна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ