Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

У східних областях через травневі свята фіксують високий рівень терористичної загрози

Група «Інформаційний опір» дала оцінку загрози тероризму та сепаратизму на територіях, суміжних з окупованими районами Донецької та Луганської областей. За оцінками експертів, найбільш загрозливою, окрім власне Донбасу, є ситуація в Харківській та Одеській областях, в зоні ризику також Запоріжжя, Дніпропетровщина, і весь Південь.

За даними Інформаційного опору, протягом 22-29.04.2015 р в Донецькій і Луганській обл. як і раніше фіксується вкрай високий рівень загрози (в обох областях - 10 балів, тиждень тому - також 10 балів). Основні загрози - інфільтрація диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) російсько-терористичних військ в тилові райони, контрольовані Україною, з метою здійснення диверсій. А також активізація проросійської агентури на т.зв. «Звільнених територіях» в плані спроб організації терактів напередодні травневих свят.

У Харківській обл. зберігається високою загроза провокацій з боку проросійських сил, є загроза здійснення терактів представниками як місцевих антиукраїнських сил, так і «гастролерами» з терористичних організацій Донбасу (рівень загрози - 8, раніше - також 8). У той же час, варто відзначити ефективність діяльності місцевої влади, спецслужб і правоохоронних органів щодо нейтралізації загроз.

Основний фактор напруги - наближаються свята, під час яких можливі провокації і «силові» акції антиукраїнських сил. Загрозу терактів офіційно визнали в Харківській міськраді, у зв'язку з чим 29 квітня міська влада відмовила у проведенні масових акцій кільком організаціям, серед яких КПУ, "Російський собор-Руська община", Союз радянських офіцерів та ін. Масові акції також заборонені рішенням Окружного адміністративного суду .

Місцеві комуністи, які збиралися організувати ходу 1 травня, декларують готовність не проводити акції. Проте, представники КПУ вже кілька днів активно намагаються спровокувати патріотично налаштованих громадян на агресію. Зокрема, 28 квітня комуністи провели біля будівлі обладміністрація поряд з наметом громадянських активістів черговий пікет. Лідер місцевих адептів Леніна А.Александровська особисто тримала червоний прапор, розраховуючи, що його спробують відібрати силою. Але забезпечити картинку для російських ЗМІ не вдалося, зіткнення не зафіксовані.

Ще один дестабілізуючий фактор, вплив якого наростає - це соціальні проблеми на держпідприємствах. Наприклад, у Харкові кілька днів проходили акції протесту працівників авіазаводу (ХДАВП), на якому вже кілька місяців не виплачують зарплату. Подібні акції протесту можуть використовуватися антиукраїнськими силами для дестабілізації ситуації. Також непроста соціальна ситуація склалася на іншому потужному підприємстві ОПК - ДП «Завод ім. В.О.Малишева». Ці проблеми вимагають негайного втручання відповідних центральних органів виконавчої влади.

В Одеській обл. також зберігається високий рівень загрози (8 балів, раніше - також 8). Позитивним фактором є активна діяльність спецслужб щодо виявлення і нейтралізації антиукраїнських елементів протягом останнього часу. Також позитивно впливає на стабілізацію ситуації факт домовленості лідерів рухів та угруповань різної політичної / ідеологічної спрямованості м.Одеса про недопущення провокацій у ході заходів, присвячених річниці трагічних подій в місті 2 травня (на Соборній площі зберуться прихильники євромайдану, на Куликовому полі - прихильники антиМайдану) .

У той же час, група ІО негативно оцінює ігнорування з боку місцевої влади свого прохання про заборону на проведення будь-яких масових заходів 2 травня. На думку аналітиків групи ІО, нинішня демонстрація з боку місцевої влади та структур МВС готовності нейтралізувати будь-які провокації і перекидання в м.Одеса додаткових сил правоохоронців з інших регіонів, не можуть повністю нейтралізувати загрозу. Моніторинг ситуації свідчить про те, що антиукраїнські сили намагатимуться дестабілізувати ситуацію в місті, не зважаючи на всі публічні домовленості.

Однак, за даними групи ІО, заходи, проведені СБУ впродовж квітня, не дозволяють антиукраїнським силам провести планові та консолідовані дії по дестабілізації ситуації до 2 травня (більш ймовірний «режим імпровізації»). У зв'язку з цим загроза провокацій / терактів збережеться (або навіть зросте) після цієї дати.

У Дніпропетровській обл. зберігається той же рівень загрози (5 балів), в першу чергу, на фоні раніше зафіксованої активізації радикальних угруповань лівого спрямування, керованих з «ЛНР», а також ймовірності «експорту тероризму» з окупованої території Донбасу. Спецслужби досить ефективно нейтралізують ці «осередки небезпеки», проте загроза здійснення терактів залишається. Також у зв'язку з наближенням свят відзначається активність різних політичних сил. Позитивно впливає на ситуацію той факт, що до охорони порядку в м.Дніпропетровськ та інших населених пунктах області залучено сили Національної гвардії, СБУ, батальйони «Дніпро-1» і «Кривбас», а також ін. підрозділи, проте загроза провокацій в ході святкових заходів зберігається.

У Запорізькій обл. відзначається деяке зростання рівня загрози (з 4 до 5 балів) у зв'язку зі зростанням загрози проникнення диверсійних груп з окупованої території Донбасу («ДНР») з метою здійснення диверсій і терактів на стратегічних об'єктах і в адміністративних будівлях в населених пунктах області.

У Миколаївській обл. відзначається деяке зниження рівня загрози (з 4 до 3 балів) на тлі як ефективної роботи правоохоронців і спецслужб, так і консолідованих дій патріотичних сил.

У Херсонській обл. рівень загрози залишається колишнім (3 бали).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ