Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Японка намалювала на писанці Тризуб

26 березня в галереї головного корпусу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького відбувся майстер-клас «Намалюй свою писанку».Традиційно щороку його проводять студенти університету для своїх молодших колег, а також для студентів аграрних закладів півдня та сходу України, які щороку з’їжджаються до університету, малюють свої писанки, переймають досвід, спілкуються з друзями, відвідують історичні місця Львова. Повідомила прес-служба університету.

Як розповіла в.о. голови профкому студентів та аспірантів Мар’яна Пилипів, сьогодні до університету прибули студенти з Одеського державного аграрного  університету, Полтавського аграрного коледжу управління і права,  Львівського національного аграрного університету, а також із Сумського політехнічного університету і, навіть, студентка з Японіїї, яка випадково дізналася про майстер-клас і виявила бажання навчитися малювати писанку. 

Котайя  приїхала до Києва,  де вона зустрілася з колегами з  міжнародної організації «Молодіжний освітній центр». Студентка навчається в університеті  «Сан Мун» у місті Сеулі (Південна Корея).  Там вона вивчає спеціальність «чиста любов у сім’ї». Дівчина багато читала про Україну і виявила бажання вивчити українські родинні традиції, які,  на її погляд, є надзвичайно цінними для  побудови сім’ї і створення у ній гармонійних відносин. Вона вважає, що українські  звичаї, українські родинні цінності є цікавими і для Японії. Котайя вперше малювала писанку,  на якій зобразила Герб України.

Її подруга Люмила Старцева, яка супроводжувала Котайю Україною, сама родом із Сумщини. Вона розповіла, що для неї  є несподіванкою майстер-клас  з малювання писанок. Вона також робить це вперше. А до Львова запропонувала Котайї поїхати спеціально, бо також багато чула і читала про родинні традиції західної України. «Котайя мені розповідала, що японці дуже відповідально ставляться до створення сім’ї і створення гармонії у ній. Тому вона вивчає таку дисципліну і готується до вважливого шляху у своєму житті. Для мене було несподіванкою, що вона вибрала для вивчення досвіду Україну. Адже я виросла на сході України і не можу похвалитись, що там є родинні цінності і традиції, які передаються з покоління в покоління. Натомість,  Львівщина є  своєрідним острівцем, де збереглися традиції предків. Я сама багато що вивчаю, намагаюсь  запам’ятати і зберегти цей досвід», - розповіла Людмила.

Та не тільки ці дівчатка вперше малювали свою писанку.  Наталя Остапенко та Аня Задорожна з Полтавського аграрного коледжу. Вони розповідали про те, які цікаві народні промисли є на Полтавщині, що можна побачити на Сорочинському ярмарку, але писанку вони малювали вперше.

Зате студенти з Одеси були впевненими і вправними художниками. Зінаїда Гребенюк розповіла: «Я була тут минулого року і намалювала свою першу писанку, привезла її до Одеси, зібрала студентство нашого вишу і також провела майстер-клас. А сьогодні ми приїхали цілою командою. 

Студенти ЛНУВМ та БТ імені С.З.Ґжицького почувалися гостинними господарями. Вони добре підготувались:  яйця,  писачки, фарби, роздатковий матеріал про традиційні елементи писанок, - всього було у достатку. Семеро хлопців протягом години видули 60 яєць, 10 з яких тріснули. Але це не зашкодило магічному дійству – писанки малювали усі, хто мав бажання.  На деяких з них були написи: Україна, Японія, Львів, Одеса, Полтава. Це означає, що українські традиції і цінності  є вартісними  не лише для українців, а й для світу. Це треба усвідомити, шанувати і гордитись.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ