Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Завдяки «екстреній» реформі медицина виступає лобістом інфраструктурних змін в державі,– Богатирьова

Медичні реформи – це складний процес, який потребує часу, – про це сьогодні, 16 листопада, під час прес-конференції у Трускавці повідомила Міністра охорони здоров’я України Раїса Богатирьова. Власне, приїхала вона до Трускавця, щоби відвідати та ознайомитись з роботою Міжнародної клініки відновного лікування Володимира Козявкіна.

На питання про те, чи задоволена Раїса Богатирьова тим, як реалізовується медична реформа в Україні, вона відповіла так: «Медичні реформи – це складний процес, який потребує часу, а це означає, що багато років».

Згодом додала, що те, наскільки вона задоволена ситуацією, залежатиме від того, як її оцінять пацієнти: «Можу сказати, що не всі оцінюють добре…Щоби все було добре, треба об’єднати велику кількість ресурсів. Мова йде не лише про гроші, мова йде і про кадровий ресурс, і про фінасовий, і про матеріально-технічний супровід, і, без сумніву, можливості безперервного навчання та підвищення кваліфікації медика. Якщо ми поєднуємо всі ці види ресурсів, воно йде швидше, воно йде якісніше».

Також Раїса Богатирьова акцентувала увагу на системі екстреної швидкої медичної допомоги, зауваживши, що це та необхідність, яку не потрібно доводити щодня. За її словами, ця допомога може знадобитися будь-де: чи то в дорозі, чи вдома, чи на виробництві. «Якщо з будь-яким діагнозом можна їхати за кордон, то «екстренка» звідти за 10-20 хв не доїде…», – наголосила вона.

«Швидкі машини, оснащені сучасним обладнанням, достатня кількість медикаментів, навчений медичний персонал, який формує бригади машин екстреної допомоги, інфраструктура селищ, міст та районів, дороги, зв’язок, ліфтове господарство, яке мусить працювати в багатоповерхівках…» Це все,за словами Міністра охорони здоров’я України, вкладене в проект екстреної медичної допомоги.

Як вона пояснила, купивши «швидкі», перевчивши по-новому персонал, але при цьому не маючи доріг, зв’язку та ліфтів, за 10 хв ніяк не добратися до хворого.

«Тому вважаємо, що цей напрям, який  ми обрали в реформі, є надзвичайно важливим, тому що через такий проект медицина виступає лобістом інфраструктурних змін в державі», – наголосила Раїса Богатирьова.

Нагадаємо, закон "Про екстрену медичну допомогу" набув чинності в Україні 1 січня 2013 року.Передбачає встановлення соціального стандарту доїзду швидкої до пацієнта – це 10 хвилин у місті і 20 хвилин у сільській місцевості.

Фото - Павло Паламарчук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ