Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

До рук силовиків Львівщини потрапила «методичка» російських спецслужб

Начальник Головного управління Нацполіції у Львівській області Валерій Середа повідомив, що у розпорядженні правоохоронців є інструкція з проведення сьогоднішньої, 29 березня, провокативної акції з перекриття дороги на Львівщині. Про це він заявив на брифінгу у Львівській ОДА, передає кореспондент Гал-інфо.
Начальник Головного управління Нацполіції у Львівській області Валерій Середа. Фото: Сергій Бобра, Гал-інфо.

Сьогодні, 29 березня, у Львівській області в селі Гряда, що на трасі Львів - Рава-Руська, група із 150 осіб намагалася вчинити провокацію, перекривши дорогу із плакатами на польській мові про якийсь геноцид поляків в Україні.

«Ми мали наступний етап дій нашого ворога. На сьогодні вони були більш підготовлені та удосконалені. У них навіть була окрема група документування із технічним забезпеченням – квадрокоптером. Завдання було зробити гарну картинку для ЗМІ та для наших сусідів», - розповів Валерій Середа.

Він також додав, що поліція разом із СБУ відстежує замовників і навіть вже знає їх.

«Напевно, зроблена велика ставка на Західний регіон, щоб тут розхитати ситуацію та розпалити ворожнечу. Ще коли намагалися здійснити подібну провокацію в Мостиськах (12 березня цього року) ми здогадувалися, хто організатор, але не могли прив’язати його до акції. Зараз вже чітко встановлені особи. Будуть порушені кримінальні провадження. Спецслужби ворога працюють витончено і затягують в тенета різні патріотичні організації та добровольчі батальйони. Побічним їхнім завдання також є компромітація цих організацій», - зазначив Валерій Середа.

Він розповів: «Зібрали контингент, інакше не можу їх назвати, бо свідомих людей там не було. У них була писана інструкція, як діяти і як розставляти людей на місцевості. Спершу вони ходили по пішохідному переходу. Ми не втручалися, бо це не є правопорушення. Коли вже були виставлені плакати провокаційного характеру і почали витягувати шини, щоб палити на дорозі, тоді мали підставу діяти».

Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що загалом йдеться лише про кількох осіб, які насправді є виконавцями та організаторами. Однак, щоб усе задокументувати, необхідно допитати всіх людей, які брали участь у акції.

«Правоохоронці спрацювали на етапі. який можна назвати "середина інструкції". Після того, як витягли сторонні засоби для перекриття дороги, потім мав бути здійснені ще цілий ряд заходів», - пояснив Олег Синютка.

Валерій Середа додав, що загалом вся ця акція тривала близько півгодини і лише 10 хв була перекрита дорога.

Він додав, що про місце, де будуть проводити провокаційну акцію, знав лише організатор. У вилученій інструкції була схема місцевості біля с. Гряда.

Відео: Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо".

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, у ніч на 29 березня на четвертому поверсі адміністративного приміщення Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку стався вибух. За попередніми даними причиною став постріл з гранатомета РПГ-26. Жертв внаслідок вибуху немає.

Також, як повідомляло Гал-інфо, сьогодні, 29 березня, у Львівській області в селі Гряда, що на трасі Львів - Рава-Руська, невідомі спробували перекрити дорогу. Люди з плакатами польською мовою перегородили рух на міжнародній трасі і запалили димові шашки.

Нагадаємо, що 12 березня, поліція Львівської області біля міста Мостиська затримала групу осіб, які мали намір перекрити дорогу на прикордонне містечко Шегині та провести мітинг на підтримку поляків в Україні.

Тоді повідомлялось, що було затримано 50 осіб. Організаторів учасники не назвали. Як розповідали ті, кого затримали - всі з Львівської області, кожен отримав гроші за участь в такій акції. Називалась сума 50 гривень.

Однак офіційна поліцейська версія  невдалого перекриття дорого 12 березня була така. Поліція Львівської області біля міста Мостиська дійсно зупинила автобус, в середині салону якого було 35 осіб, і вони мали при собі якісь плакати. Затримання людей, які були в автобусі - не було. Автобус зупинили, і на водія склали адміністративний протокол за ч.1 ст. 121 КУпАП – порушення правил дорожнього руху.

Натомість експерти схиляються до того, що 12 березня була спроба провокації з боку російських спецслужб, які мають намір розпалити етнічний конфлікт  в українських регіонах, які межують із Польщею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ