Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кабмін закликають розробити програму розвитку карпатського регіону

Кабінет Міністрів України закликали розробити державну програму підтримки розвитку Українських Карпат із залученням представників західноукраїнських областей. Таке звернення підписали учасники круглого столу «Проблеми та перспективи розвитку гірських районів України», який відбувся 10 грудня у Сколівськом районі на Львівщині.

Під час круглого столу за участі голови Верховної ради України Андрія Парубія учасники обговорили проблематику карпатського регіону, що заважає сталому розвитку.

Зокрема, учасники звернули увагу на проблему вирубки лісів, розвитку інфраструктури регіону, поводження зі сміттям, тощо.

Як зазначив Андрій Парубій, привабити інвестора неможливо, поки до регіону ставляться як до депресивних територій. «Зараз соціальна програма для Карпатського регіону передбачає надбавку 25 відсотків до заробітної платні. Ми повинні переглянути нашу соціальну програму, аби захистити жителів та привабити інвестора. Не прийде інвестор в регіон, якщо тут він має платити вище зарплати, він побудує бізнес на рівнинній території, де витрати будуть меншими», - зазначив Андрій Парубій.

Також серед проблем регіону він назвав поводження зі сміттям. «Тут споконвічно звикли викидати сміття в річку. Це стало традицією. Потрібно розглянути питання повного вивезення сміття з Карпат», - зазначив Андрій Парубій, пропонуючи заборонити створення полігонів для складування ТПВ в межах Карпатського регіону.

За результатами круглого столу учасники підписали звернення до Кабінету міністрів України. У документі йдеться, що лише розробка та ефективна реалізація комплексної державної політики підтримки розвитку Карпат з такими пріоритетами як:

  • розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури (з метою забезпечення доступності в рамках регіону Карпат);
  • підтримка вирішення екологічних проблем;
  • розвиток туризму і збереження історико-культурної спадщини. Це може бути дієвим інструментом забезпечення сталого, збалансованого розвитку гірських територій Українських Карпат, підвищення їх економічної конкурентоспроможності та підняття рівня життя місцевого населення, а також збереження навколишнього природного середовища, природних ресурсів та багатої етнокультурної спадщини регіону.

Окрім цього, представники місцевого самоврядування наголосили, що охорону, збереження та розвиток Карпат не можна досягнути зусиллями лише одного регіону. Потрібна системна та комплексна державна політика, міжрегіональна співпраця.

«Підтримуємо ініціативу гірських регіонів щодо звернення до Кабінету Міністрів України і потреби розробки та впровадження Державної програми підтримки розвитку Українських Карпат. Також закликаємо долучитися до просування цієї ініціативи усіх небайдужих парламентарів, керівників самоврядних установ, громадських організацій, науковців», - зазначив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ