Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Скандальний Жовківський костомельний завод закриють, - Ігор Муравський

Оскільки Жовківська філія ДП «Укрветсанзавод» так і не усунула всі наявні порушення, Тимчасова депутатська комісія буде рекомендувати закрити завод та передати його в комунальну власність.

Власне, днями Тимчасова комісія щодо ситуації на Жовківській філії ДП «Укрветсанзавод» провела перевірку підприємства. Жодних зрушень на краще так і нема. «Фактично, запрацював один котел, котрий переробили під електрику. Він може переробляти лише 4 тонни сировини за зміну. У цьому котлі можна лишень спалювати пір’я та органи. Цієї сировини недостатньо. В той же час кістки та туші тварин, котрі на підприємстві начебто переробляють методом кагатування, надалі лежать просто неба, спричиняючи екологічну катастрофу», - зазначив голова тимчасової комісії, депутат Жовківської районної ради  Ігор Муравський.

«Кагатування слід проводити в спеціальних забетонованих ємкостях. А тут ми бачимо викопані бульдозером ями, жодним чином не ізольовані від ґрунту, у ці ями поскидали туші тварин, пересипали соломою і накрили плівкою.  Фактично туші тварин продовжують гнити просто неба. Ці туші розтягують щурі та птахи. Нікому не відомо, які хвороби вони можуть розносити», - наголосив Ігор Муравський.

За його словами, Тимчасова комісія буде рекомендувати закрити підприємство. «Потрібно рішучі кроки. Ми будемо рекомендувати сесії Жовківської районої ради прийняти рішення про закриття Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод». Потрібно передати його в комунальну власність, знайти інвестора та створити якісне, екологічне виробництво», - розповів Ігор Муравський.

Нагадаємо, Тимчасова комісія в складі депутатів Жовківської районої ради та представників ДП «Укрветсанзавод» була створена рішенням депутатів ЖРР від 18 серпня 2016 року. Їй доручили проаналізувати документацію Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод», ознайомитись з документами про постачання сировини і реалізацію продукції за 2011-2016 роки, зібрати та проаналізувати матеріали контролюючих органів, що здійснюють перевірку підприємства.

13 вересня тимчасова комісія Жовківської районної ради провела виїзне засідання на території Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод». Перед тим члени комісії звернулись до Світлани Бочковської, радника гендиректора ДП «Укрветсанзавод», з проханням надати правовстановчі документи та дозвільну документацію підприємства.

Після того представники комісії проголосували за рішення відвідати територію заводу, аби ознайомитись з реальною ситуацією на підприємстві.

Разом із журналістами вони негайно вирушили на підприємство, ситуація на якому, власне, залишається критичною донині. Попри спроби прибрати територію відчувається різкий трупний запах. Трупи тварин, оброблені хімічними речовинами, лежать під поліетиленовим накриттям. Тисячі кісток так і залишаються просто неба. Обладнання перебуває у неробочому стані. Також підприємство позбавлене водо- та газопостачання.

23 серпня керівництво Львівської ОДА відвідало Жовківську філії ДП «Укрсанзавод», де раніше були зафіксовані факти складування туш мертвих тварин просто неба. А також було викрито незаконне захоронення решток тварин на прилеглій до підприємства території. За цими фактами зареєстровано кримінальне провадження.

Готуючись до цього візиту, на підприємстві спробували навести лад: туші мертвих тварин, що були розкладані просто неба, були частково захороненні та засипані хімічними речовинами. Втім, за словами керівника Державної екологічної інспекції Львівщини Микола Маланича, директору Жовківської філії ДП «Укрсанзавод» не вдасться приховати фактів здійснених порушень та уникнути відповідальності.

«Під час позапланової перевірки підприємства Екоінспекція виявила ряд порушень. За фактом перевірки видано десять приписів. Основний пункт - це відсутність документації. Так, на підприємстві відсутній журнал реєстрації кількості та ваги туш, отож, нам не відомо, скільки насправді підприємство мало б утилізувати решток тварин», - зазначив Микола Маланич.

Напередодні, 9 серпня. керівництво Жовківської філії ДП «Укрсанзавод» не пропустило на територію представників екоінспекції, що отримали дозвіл на проведення позапланової перевірки підприємства. Підставою для перевірки стали численні звернення місцевих мешканців та факти захоронення мертвих тварин на прилеглій до підприємства території. Зазначимо, що тоді ж кореспонденту Гал-інфо вдалось побачити, що відбувається за високими парканами підприємства. На території розкладалися десятки туш мертвих тварин. Довкола стояв сильний сморід. Птахи та сотні щурів розтягували тіла, що гнили під палючим сонцем.

10 серпня представників Екоінспекції допустили на підприємство для проведення перевірки. За фактом виявлених порушень було відкрито кримінальне провадження. Ведеться слідство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ