Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Анатолій Пришко: Факти зловживання працівників органів влади та силових структур на Львівщині є непоодинокими

Правоохоронні органи проводять активну перевірку використання коштів, витрачених на святкування 750-річчя Львова, і незабаром передадуть матеріали справи до прокуратури. Наразі ж прокуратура не бачить підстав для винесення якогось рішення у цій справі і не може сказати, були чи ні фінансові зловживання в діях ГО „Дирекції з організації святкування 750-річчя Львова”. Натомість про затягування Контрольно-ревізійним управлінням із проведенням ревізії використання коштів громадською організацією, про яке заявляв екс-начальник міліції Львівщини Віталій Максимов, він прокуратуру не повідомив, хоча й запевняв, що зробить це. Так само прокуратура області не володіє матеріалами перевірки КРУ щодо використання коштів, витрачених у 2005-2006 роках на проведення ремонтних робіт у Львові, яка виявила зловживання на суму майже два з половиною мільйона гривень. Про це, а також про розкриття справ, що стосуються порушень земельного законодавства та корупції і хабарництва на Львівщині, в інтерв’ю „Гал-info” із прокурором Львівської області Анатолієм Пришком.
 – Анатолію Григоровичу, насамперед, чи є якась нова інформація у розслідуванні резонансних злочинів, скоєних за останній час на Львівщині? Зокрема, прокоментуйте, будь ласка, заяви екс-начальника УМВС області Віталія Максимова, що підозрювані у справі вбивства директора склодзеркального заводу Богдана Дацка можуть бути пов’язані із вбивством екс-голови ЛОДА Степана Сенчука.
 
– Про зв'язок між тією чи іншою справою можна буде говорити лише після того, як ці справи розкриють і буде встановлено, хто і з яких причин їх скоїв. Поки що цього немає, тому ми не можемо говорити, чи є зв'язок між ними, чи немає зв’язку.
Що ж стосується розслідування скоєних злочинів, то можемо говорити про те, що вже розкрито замах на Романа Федишина. Зараз затримка лише за тим, що проводиться експертиза тих людей, яким пред’явлено звинувачення в скоєнні цього злочину, — це стаціонарні психіатричні експертизи, які, фактично, затримують скерування справи до суду. Ми мусимо з’ясувати, осудні чи неосудні ці люди. Як тільки будуть висновки психіатричної експертизи, а я думаю, що вони надійдуть упродовж місяця, ми вирішимо питання щодо направлення цієї справи до суду. Тобто замах на гендиректора ринку „Шувар” є вже розкритим, просто залишилися питання слідчого характеру, які ми маємо довести до кінця. Стосовно ж інших злочинів, то по них триває активна робота, ведеться слідство.      
 
– Днями управління МВС області очолив новий керівник — Михайло Цимбалюк.  Чи спілкувалися Ви вже з паном Цимбалюком, чи знали Ви цю людину до її призначення, можливо, доводилося стикатися з ним під час роботи на попередніх посадах? Взагалі, як Ви оцінюєте це призначення?
 
– З цією людиною я особисто не знайомий, хоча після його призначення на посаду начальника УМВС Львівської області ми вже спілкувалися. Що ж до оцінки, то зараз я ще не можу нічого оцінювати, час покаже…
Якщо ж говорити загалом, то прокуратура, звичайно ж, зацікавлена у тому, щоб органи внутрішніх справ належно виконували свої обов’язки.
Правоохоронні органи виконують функції, які їм делеговано відповідно до закону про міліцію, а прокуратура здійснює нагляд за дотриманням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство. Чим менше порушень буде в діяльності органів внутрішніх справ, тим менше в прокуратури буде підстав втручатися в їхню діяльність і тим краще ми будемо оцінювати діяльність органів внутрішніх справ.  
 
– Екс-керівник обласної міліції Віталій Максимов збирався направити Вам скаргу на бездіяльність Контрольно-ревізійного управління, яке попри два судових рішення чомусь затягує із проведенням ревізії використання коштів, витрачених на святкування 750-річчя Львова. Максимов заявляв, що вбачає в діях посадовців КРУ ознаки злочину. Чи скерував він до Вас цю скаргу і чи проводиться розслідування з цього приводу?
 
– Ні, поки що я не отримував ніяких звернень з цього приводу, мені не надходило жодних матеріалів. Як ви знаєте, перевірку щодо можливих зловживань у використанні коштів на ювілей Львова зараз проводять органи внутрішніх справ, і поки що я не можу більше нічого сказати з цього приводу. Якщо нам від когось надійдуть матеріали про зловживання, то ми обов’язково їх розглянемо і розберемося відповідно до вимог закону. Якщо будуть, бо поки що ні від кого нічого не надходило.
Зараз ми ще не можемо робити якісь висновки: були чи ні порушення в роботі ГО „Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова”, бо нема взагалі ніяких матеріалів. Власне, саме тому прокуратура свого часу відправила міліції цю справу на доопрацювання. Як такої перевірки ще не було, тому вони зараз вирішують, що треба проводити документальну ревізію та інші перевірочні дії, адже тих матеріалів, які зібрали органи внутрішніх справ, було недостатньо, щоб прийняти якесь рішення. Ми їм запропонували додатково зібрати докази, зокрема і провести ревізію — це безумовно. Не можна ж прийняти рішення, не знаючи, що було насправді.
Як тільки буде проведена ревізія і нам нададуть детальні матеріали: скільки грошей пішло і на що їх витратили, як загалом витрачалися кошти, тоді ми детально розберемося: були зловживання, чи їх не було, кошти витрачалися за призначенням, чи не за призначенням.
Що ж до оцінки діяльності КРУ, я цього не можу прокоментувати, бо, ще раз повторюся: до мене матеріали щодо зловживання Контрольно-ревізійним управлінням не надходили. Я знаю, що суд справді постановив провести ревізію використання коштів, а рішення суду є обов’язковим до виконання. Й оскільки є рішення суду, то, очевидно, КРУ проводитиме ревізію. Однак це все тільки мої припущення, бо я не маю ніяких матеріалів, так само, як і не знаю причин непроведення ревізії.
 
– І ще одне питання, яке стосується перевірок КРУ… Ще наприкінці минулого року Контрольно-ревізійне управління виявило нецільове використання державних коштів, виділених у 2005-2006 роках на ремонтні роботи до 750-річчя Львова в розмірі 2 млн 400 тис. грн. Чи проводить прокуратура розслідування за цим фактом?
 
– Висновки ревізії КРУ до прокуратури Львівської області не надходили, і я їх не бачив, тому і не можу нічого сказати з цього приводу. Якщо такі факти є, то вони обов’язково мають бути скеровані в органи прокуратури, щоб ми могли детально розібратися в ситуації.
 
– Вашому попередникові на посаді обласного прокурора Євгенові Блажівському постійно ставили в позитив належний прокурорський нагляд за дотриманням земельного законодавства. Коли Ви обійняли цю посаду, то наголосили, що „земельні питання залишаться нашим пріоритетом”. То як зараз є справа із розглядом питань, що стосуються землі?
Ми дуже активно працюємо у цьому напрямку, проводимо відповідні перевірки та порушуємо кримінальні справи, коли виявляємо факти незаконного виділення земель. Є достатньо багато випадків, коли землю вдається повернути законному власникові.
Так, за минулий рік органи прокуратури Львівської порушили більше 10 кримінальних справ, внесли понад 260 протестів, більше 160 приписів та подань, до різного виду відповідальності притягнуто 130 службовців, а також завдяки втручанню прокурорів відшкодовано 1 млн 90 тис. грн. Тобто робота в цьому плані ведеться дуже активно.
 
– Чи має нині на Львівщині місце таке явище, як самовільне захоплення земель?
 
Кримінальна відповідальність за самовільне захоплення землі була введена в Україні нещодавно — лише близько двох місяців тому. Й наразі такі кримінальні справи в області ще ніхто не порушував.
 
– Анатолію Григоровичу, наскільки поширеним є сьогодні хабарництво та корупція в органах державної влади та силових структурах, де саме воно зустрічається найчастіше? Скільки таких справ порушила прокуратура області за останній час?
 
– Питання боротьби з корупцією, зокрема, хабарництвом є в центрі уваги органів прокуратури. Так, за 2006 рік ми закінчили розслідування і направили до суду 55 кримінальних справ про злочини з ознаками корупційних діянь і 44 справи за фактами хабарництва. Про деякі з них ви вже чули, в тому числі це стосується працівників міліції та органів виконавчої влади. Зокрема, направлена до суду справа щодо звинувачення у хабарництві мера Кам’янки-Бузької, вже є судове рішення у справі начальника Сихівського райвідділу міліції, якого засудили до п’яти років позбавлення волі за отримання хабара. На жаль, факти зловживань працівниками правоохоронних органів області є непоодинокими. Так, на усунення різного роду порушень в органи внутрішніх справ минулого року прокурорами внесено 1022 документи реагування. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнули більше 1300 працівників органів внутрішніх справ. Крім цього, прокурорами минулоріч порушено 10 кримінальних справ стосовно працівників міліції, які вже направлено в суд.
 
Розмовляла Оксана ЛАБОЙКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ