Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Андрій Скрипник: Через складну економічну ситуацію „Львівобленерго” доводиться „вибивати” кошти у боржників

Це вже стає традиційним - у кінці місяця через борги бюджетні установи одна за одною опиняються під загрозою відімкнення електропостачання.
Так, наприкінці січня у цей перелік потрапили найбільші медичні заклади області, де перебувають сотні важкохворих пацієнтів, а стратегічно важливому об’єкту – митному пункту пропуску „Рава-Руська” на добу взагалі припинили енергопостачання. Проблема несвоєчасної сплати за електроенергію особливо гостро стосується саме бюджетних установ та комунальних підприємств, серед них об’єкти Міністерства оборони, Міністерства освіти і науки, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я. Щоб хоч якось вплинути на ситуацію, в ОДА скликали термінові наради, а львівський губернатор навіть звернувся до Прем’єр-міністра України... Про установи, які опинилися на межі відімкнення від електропостачання, про причини несвоєчасної сплати рахунків розповів „Гал-info” директор з маркетингу ВАТ „Львівобленерго” Андрій Скрипник.

– Андрію Миколайовичу, з початком 2009 року перед загрозою відімкнення від електропостачання опинилася найбільші медичні заклади Львівщини, окрім того, через борги без світла на добу залишився пункт пропуску „Рава-Руська”. Що спричинило таку ситуацію? Чи це є наслідком фінансово-економічної кризи?

– Проблеми з вчасним проведенням платежу за спожиту електроенергію завжди починаються з початком нового календарного року, і це питання я б не пов’язував з економічною кризою. Заборгованість за спожиту електроенергію виникає у зв’язку з „розкруткою” державного бюджету на початку року, і питання часткового або повного припинення електропостачання найгостріше постає саме на початку року. Проте немалу роль відіграє і людський фактор – недбалість керівників установ. Вони дуже часто неоперативно подають звіти за спожиту електроенергію, незважаючи на чітко визначений термін сплати в юридичних договорах. А у зв’язку з затримкою звіту відбувається затримка по сплаті коштів. Окрім того, на фактор несвоєчасної сплати рахунків за спожиту електроенергію впливає кошторисне призначення, 1/12 частина річного обсягу споживання не завжди перекриває фактичне споживання. Спершу ми намагаємося обмежити установу, проте наступним кроком є саме відімкнення від електропостачання.

– Яка загальна сума заборгованості споживачами перед ВАТ „Львівобленерго”?

– Станом на 29 січня державний бюджет сплатив „Львівобленерго” лише 3 млн. 566 тис. грн., що становить 53,7% від загальної суми боргу – 7 млн. 988 тис. грн., а фактична оплата підприємств місцевого бюджету становила 3 млн. 186 тис. грн., загальний борг місцевого бюджету станом на 29 січня становить 2 млн. 656 тис. грн.

– Скільком бюджетним установам уже припинили електропостачання?

– На даний момент від електропостачання відімкнені об’єкти Львівської КЕЧ, це БУ №3, борг – 182,552 тис. грн.; БУ №4, борг – 50, 108 тис. грн.; БУ №1, борг – 20,503 тис. грн.

– Скільки бюджетних установ чи підприємств знаходяться перед загрозою відімкнення від електропостачання?

– На сьогодні про відімкнення від електропостачання попереджені такі установи: Львівський обласний дитячий психо-неврологічний диспансер, борг становить 2,31 тис. грн.; Львівський обласний клінічний діагностичний центр, борг – 16,83 тис. грн.; ЛОО УТОС, борг – 1,4 тис. грн.; Окрім того, заклади культури: Львівська галерея мистецтв, борг – 6,78 тис. грн.; ДГП „СМЕУ МВСУ у Львівській області”, борг – 51, 21 тис. грн.; Управління ЗОК, богр – 74,69 тис. грн.; КП „Бродитеплоенерго”, борг – 108, 92 тис. грн.; ЛМКП „Айзберг”, борг – 15,08 тис. грн.; Центральна бухгалтерія закладів освіти Шевченківської РА, борг – 59 тис. грн. та дві середні школи: „Джерельце”,борг – 2,6 тис. грн. та середньої школи №50, борг – 1,98 тис. грн. Також велику суму заборгованості мають ЛКП „Балатон-409”, борг – 371 тис. грн. та ЛКп „Рясне-402”, борг – 164 тис. грн.

– Яка ситуація з оплатою за спожиту електроенергію митними пунктами, які обслуговує „Львівобленерго”?

– Значні суми заборгованості за спожиту електроенергію мають митні пункти: „Рава-Руська” - 56 тис. грн., „Краковець” – 29,847 тис. грн. Через заборгованість „Львівобленерго” було змушене повністю припинити електропостачання 27 січня пункту пропуску „Рава-Руська”. Проте на прохання губергатора Львівщини Миколи Кметя, електропостачання відновили, а на погашення заборгованості двох пунктів пропуску дали тиждень часу.
Я думаю, що борг митниця сплатить у вказаний час, адже питань з митницею протягом року не виникало, на мою думку, причиною несплати може бути недбалість керіника, який несвоєчасно прозвітував по спожитій електроенергії, або все та ж проблема початку бюджетного року.

– Назвіть, будь ласка, злісних боржників перед „Львівобленерго”, сума боргу яких є найбільшою.

– Однозначно, найгірше сплачує за спожиту електроенергію Міністерство оборони. За січень Міноборони заборгувало підприємству 2,2 млн. грн. і реальних коштів з держбюджету ще не виділили на її погашення. Найбільші божники - військові структури у Самбірському, Золочівському, Сколівському та Жовківському районах. Зокрема з 190 тис. гривень, які заборгувало Міноборони у Самбірському районі, 172 тис. припадають на військову частину у Малому Дорошеві. Військові частини Золочівського району проплатили лише 14% від нарахованої суми, і зараз їхній борг перед „Львівобленерго” становить 150 тис. гривень. Ще 220 тис. гривень вони заборгували за газ. За базою відпочинку у Тисовці, яка також належить Міністерству оборони, 108 тис. боргу за електропостачання і 135 тис. за газ.
Саме казначейство підтверджує, що на даний момент реально кошторисних призначень по Мінобороні немає, тобто фінансування на рівні держави відсутнє.
Військові частини, як правило, це об’єкти підвищеної небезпеки, вони забезпечені індивідуальними джерелами живлення – дизельелектростанціями, точно такі ж, як і на митних постах, на живлення яких автоматично повинні переходити при вимкненні від мережі „Львівобленерго”. Проте ці автономні електростанції, як правило, несправні, а тому не забезпечують локалізацію аварійної ситуації.

– Яка ситуація розрахунків населення перед „Львівобленерго”?

– Станом на перше лютого 12 тис. 513 абонентам-боржникам, а це 4,7% від загальної кількості, підприємство припинило постачання електроенергії, борг становить 2 млн. 83 тис. грн. Загалом підприємство обслуговує 873 тис. абонентів. Термін на розрахунок клієнту до моменту відключення надається 60 календарних днів, а це дуже лояльний варіант.

– Яким чином відбивається на роботі ВАТ „Львівобленерго” несвоєчасна сплата за електроенергію споживачами?

– Несвоєчасна сплата за електроенергію напряму впливає на роботу підприємства, на вчасну виплату заробітної платні працівникам. Коли не було кризи, то ситуація була дещо кращою, бо „Львівобленерго” могло здійснити оплату за рахунок кредитів. Ми зверталися у будь-який банк і він надавав кредит, проте сьогодні це майже нереально. Підприємству потрібні мільйони гривень, які жоден банк не в змозі надати у кризовий період, тому „Львівобленерго” доводиться „вибивати” гроші у споживачів, бо як контрагент ДП „Енергоринок”, має чіткі фінансові зобов’язання, ми щодня повинні проводити певні платежі, а за юридичною угодою до 26 числа поточного місяця повинні ринку сплатити усю суму за спожиту електроенергію.

– Чи допускаються підприємством відтермінування по сплаті заборгованості за електроенергію боржниками?

– Відтермінування допускаються лише в тому випадку, якщо заборгованість є аргументованою. Проте термін відтермінування не може виходити за календарний місяць. Від споживача підприємство повинне отримати гроші за спожиту електроенергію у цей же місяць, бо, як я зазначав, покрити дану заборгованість за рахунок кредитів підприємство наразі не може.

– Днями заступник голови Львівської ОДА з питань ПЕК провів селекторну нараду щодо заборгованості районних та міських адміністрацій за електропостачання та газ. Розкажіть, чи домовилися щодо подальшої співпраці?

– Ми домовилися з Тарасом Федаком, що будемо проводити такі селектори щотижнево, щоб стимулювати райони та адміністрації районів вчасно сплачувати за спожиту електроенергію. Треба наголосити, на нараді запевнили, що кошти з держбюджету на бюджетні установи знаходяться на рахунку в казначействі.


Розмовляла Оксана МИРУТЕНКО





Фото – із сайту www.lightbase.ru
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ