Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Богдан Бандура: „Матчі проти „Карпат” і „Металіста” показали, що ФК „Львів” на правильному шляху”

Осінню частину першості України з футболу серед команд першої ліги ФК „Львів” розпочав із серії перемог. Однак в подальшому „міщани” діяли менш ефективно, і на зимову перерву команда пішла на 12-му місці. Про підсумки виступу ФК „Львів” у першій половині сезону 2006/2007 року та про подальші плани команди з головним тренером „міщан” Богданом Бандурою розмовляв кореспондент „Гал-іnfо”.

- Перш за все дайте Вашу оцінку виступу ФК „Львів” в осінній частині нинішнього сезону, який фактично є прем’єрним для команди.

- Якби мені сказали оцінити гру команди за п’ятибальною шкалою, то я би поставив нам чотири з мінусом. Початок сезону, коли ми одержали серію перемог, причому вигравали як вдома, так і на виїзді, у нас вийшов досить хорошим і якийсь час ФК „Львів” навіть перебував у групі лідерів. Проте можна було передбачити, що в такій ситуації, коли команду було сформовано в буквальному розумінні слова в авральному порядку за кілька днів до старту національної першості і дуже багато гравців навіть не пройшли передсезонних зборів, на серйозний результат сподіватися марно. Звідси і з’явилася та нестабільність, яка поступово почала проявлятися в наших діях, а особливо відчутною вона стала в останніх матчах нинішнього року.

- Можливо, із запланованого ритму гравців ФК „Львів” вибили два складні кубкові поєдинки проти вищолігових „Карпат” і „Металіста”?

- Так, справді, матчі з “Карпатами” і “Металістом” забрали дуже багато сил у наших футболістів. Причому багато хлопців не стільки фізично, скільки перш за все у психологічному плані виявилися не готовими до такого рівня матчів. Однак разом з тим саме кубкові поєдинки проти далеко не останніх команд елітного дивізіону чемпіонату України показали, що ми на правильному шляху і можемо перемагати сильних суперників. Проте погоджуся і з тими висловами, що якраз стабільності і бракує нашій команді. На окремий матч, як це було в розіграші Кубка України, можемо зібратися, але коли справа доходить до повсякденної роботи в чемпіонаті, то нас не вистачає.

- Які ще вади бачите у діях колективу, якщо проаналізувати першу частину сезону?

- Занадто багато пропускаємо. Причому це вина усієї команди – від нападаючих до захисників, а не лише воротарів, до яких у мене як головного тренера особливо багато претензій. Над цим будемо працювати протягом міжсезоння. Думаю, що можемо зробити правильні висновки і виправити становище у цьому плані на краще. І якщо цього вдасться досягти, то наші турнірні показники будуть значно вагомішими.

- Якщо відверто, то на що Ви особисто розраховували на початку сезону, коли тільки-но зібрали колектив?

- Чесно кажучи, думав, що на зимові канікули підемо у десятці кращих. До речі, саме таке завдання перед командою поставив президент ФК „Львів” Юрій Кіндзерський. Проте наразі, як бачите, склалося дещо по-іншому. Проте вірю, що навесні нам вдасться виправити ситуацію на краще. Мушу відзначити, що цей сезон у першій лізі особливий. Дуже багато команд приблизно рівні за складом. Тому протистояння майже в кожному матчі навіть дуже напружене. Якщо раніше п’ять – шість колективів зі старту виривалося вперед, то тепер більше суперників рівних за змістом гри. Зрозуміло, що за такої конкуренції грати цікавіше, але й значно важче.

- На початку чемпіонату після кількох вдалих матчів дехто записав ФК “Львів” у претенденти на вихід до вищої ліги...

- Такі слова можна було почути від журналістів чи вболівальників. Ні від мене, ні з уст президента клубу Юрія Кіндзерського такого ви почути не могли. Ми усвідомлювали ситуацію і розуміли, наскільки багато проблем є при становленні клубу. Ще раз повторю: мінімум дев’ять гравців, які вважалися гравцями основного складу команди, не пройшли потрібної підготовки перед початком чемпіонату. Поза тим у нас дуже часто не було повноцінної заміни гравцям, які виходили у стартовому складі. Молоді футболісти випадали з гри. Так що у цьому плані в нас ще дуже багато роботи, можна навіть сказати – непочатий край.

- До речі, як Ви оцінюєте той пункт регламенту, який зобов’язує команди першої ліги випускати на поле футболістів 1988-го року народження?

- Вибачте за відвертість, але це повний маразм. Про таке кажу не тільки я, а й інші тренери команд першої ліги. Виходить так, що сильніші футболісти змушені сидіти на лаві запасних, а на поле виходять слабші за класом. Та й з іншого боку – розпочнеться наступний сезон, і ми вже можемо забути про гравців 1988-го року народження, бо треба буде підшукувати людей 1989-го. Виникає запитання: а що з тими, попередніми, буде? Система однозначно недосконала. Нам кажуть, що це існує в інтересах молодіжних збірних України. Проте чи насправді реально впливає такий стан справ на ситуацію в збірний, це ще питання... Особисто я в цьому дуже сильно сумніваюся, бо все, що робиться штучно, на мою думку, не є правильним.

- Якщо подивитися на першу частину чемпіонату, то особисто для Вас які матчі є найкращими, а які – найгіршими?

- Відзначу два кубкові поєдинки – проти “Карпат” і “Металіста”. У них не так команда, як я вже неодноразово говорив, зіграла за рахунок майстерності, як за рахунок повної самовіддачі та максимальної концентрації  футболістів. Величезне бажання зіграти через “не можу” й призвело до таких результатів. Чомусь переконаний, що третю таку гру ми б уже не витягнули. Тут якраз дався б взнаки такий важливий фактор, як стабільність. А щодо чемпіонату... Можливо, в декого є й інша думка, але я вважаю, що за змістом гри найкращими у нас вийшли, як це не парадоксально, програмні поєдинки з охтирським „Нафтовиком” вдома та київською “Оболонню” на виїзді і ще, можливо, виграний домашній матч в ужгородського “Закарпаття”. А найгірша зустріч – із „Енергетиком” (Бурштин) вдома, коли ми програли, як то кажуть,  без жодних варіантів...

- Чи можна вже говорити про якісь кадрові зміни у колективі?

- Так. Такі футболісти, як Бабак, Паньків, Романюк, Щастливий, Мазяр, Гамарник, Паськів, Середа не виступатимуть у нас. Волинець і Богач спробують свої сили у команді другої ліги “Княжа”. Натомість уже підписав із нами контракт добре відомий львів’янам воротар Марущак. Крім того, гравцями нашої команди стануть Ільчишин, який свого часу виступав за стрийський “Газовик-Скалу”, а нинішній сезон розпочав у маріупольському  “Іллічівці”, Мандзюк із “Поділля” (Хмельницький) та Худзік з бурштинського “Енергетика”. Можливо, підсилимося ще й Сапугою, який в минулому не один сезон грав за „Карпати”, а цього року виступав у російській першій лізі за воронезький „Факел”. Це питання вирішиться найближчими днями.

- Чи поставило керівництво клубу конкретні завдання перед колективом на сезон?

- На цю тему ми ще з керівництвом клубу не спілкувалися. Проте я думаю, що будемо старатися потрапити у десятку, а за сприятливих умов посісти місце десь так п’яте-шосте.

- Чи відомо вже, де ФК “Львів” проводитиме збори перед початком другої частини чемпіонату?

- Зберемося 10-го січня у Львові. До 20-го займатимемося вдома. Потім заплановані збори у Ялті і Севастополі. А вже безпосередньо перед початком офіційних матчів з’їздимо в Туреччину. Сподіваюся, що до весняних баталій нам вдасться підготуватися значно краще, ніж до старту сезону.

Розмовляв Володимир Дупнак

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ