Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Будівництво стадіону у Львові знову на межі зриву: «Азовінтекс» звинуватив владу Львова у "шкурному" лобізмі

Будівництво стадіону затягується через позицію замовника - влади Львова. Таку заяву 23 лютого під час брифінгу зробив перший заступник генерального директора «Азовінтексу» Василь Огородник. Він закинув, що у міськраді всупереч домовленостям, досягнутим за участі Івана Васюника, любіюють інтереси проектної фірми "Арніка".

 

Після досягнення домовленостей між замовником, генпідрядником та проектантом за участі віце-прем’єр міністра Івана Васюника, львівська влада знову змінила свою позицію. Замість державного Інституту імені Шимановського, який має робити офіційну експертизу і затверджувати робочі креслення стадіону німецької компанії «Arena.com», представники замовника прагнуть, щоб креслення адаптувала приватна компанія «Арніка», - заявив В.Огородник.

 

 

За його словами, розбіжності між «Азовінтексом» та Львівською міською радою були полагодження під час двох засідань міжвідомчої робочої групи під керівництвом віце-прем’єр міністра Івана Васюника. Однак після цього ЛМР відмовилася від послуг Інституту Шимановського і пропонує «Арніку».

 

На запитання «Гал-інфо», чи відсутність компромісу між «Азовінтексом» та Львівською міською радою призведе до запровадження альтернативного варіанту, про який говорив Іван Васюник, Василь Огородник відповів – «Васюник не є фахівцем-будівельником». Також, перший заступник генерального директора «Азовінтексу» не уточнив в чому, власне, полягає альтернативний варіант. Василь Огородник не захотів прогнозувати, чим закінчиться анонсована на 26 лютого чергова нарада міжвідомчої робочої групи у Львові, зазначивши, що 25 лютого будівництво стадіону буде відновлено в повному масштабі.

 

Крім того, Василь Огородник повідомив, що має в розпорядженні лист екс-начальника УКБ Львівської міської ради Коваля за травень 2009 року, в якому останній пропонує припинити роботи на стадіоні. Однак, «Азовінтекс» не припинив ці роботи, бо наказати йому це зробити може тільки Держархібуд, якщо є загроза безпеки праці на об’єкті. Якби «Азовінтекс» припинив тоді будівництво, то, на думку Василя Огородника, у Львові досі був би тільки виритий котлован на будівельному майданчику.    

 

На звинувачення В.Огородника Львівська міська рада відповіла оперативно, обравши тактику, що найліпший захист - це напад. Зокрема, того ж таки 23 лютого прес-служба міськради поширила коментар директор департаменту ЄВРО-2012 Олега Засадного: «У нас були певні проблеми технічного характеру з «Азовінтексом». Однак на останньому засіданні робочої групи за участі віце-прем’єр-міністра Івана Васюника вони були зняті».

 

І далі: «Було підписано відповідний протокол, згідно з яким «Азовінтекс» зобов’язався відновити повномасштабне будівництво стадіону із 25 лютого цього року. Зокрема, мова йшла про будівництво монолітних балок посадових рядів, згідно проектною документацією, яка була погодженою із компанією "Арена. Ком". Генпідряднику від нас була надана уся проектна документація, згідної якої мали вестись роботи. Наразі «Азовінтекс» не повідомляв нас, що роботи не відновляться, відповідно у нас немає підстав сумніватись в цьому. Якщо ж цього не станеться, то ми будемо приймати міри, передбачені договором між містом та генпідрядником. Може розглядатися питання заміни генпідрядника», - зауважив Олег Засадний.

 

Нагадаємо, що на початку лютого був підписаний тристоронній договір між Львівською міською радою - як замовником будівництва стадіону, генпідрядником з будівництва євроарени ВАТ «Проектно-будівельне підприємство «Азовінтекс» та компанією  «Арена. Ком», яка визначена як головний проектант.

 

Додамо, що сьогодні, 23 лютого, під час брифінгу перший заступник генерального директора «Азовінтексу» Василь Огородник заявив. що будівництво стадіону затягується через позицію замовника, тобто влади Львова. Після досягнення домовленостей між замовником, генпідрядником та проектантом за участі віце-прем’єр міністра Івана Васюника, львівська влада знову змінила свою позицію. Замість державного Інституту імені Шимановського, який має робити офіційну експертизу і затверджувати робочі креслення стадіону німецької компанії «Arena.com», представники замовника прагнуть, щоб креслення адаптувала приватна компанія «Арніка».

 

Нагадаємо, що 19 лютого прес-служба Львівської ОДА поширила новину, що після проведення останньої наради під керівництвом віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника (Львів, 16 лютого) розроблено нову схему управління проектом будівництва стадіону та вирішено проблеми, пов'язані із архітектурно-будівельними питаннями.

 

Зокрема, вже до 25 лютого буде завершено розроблення проектно-кошторисної документації, а також буде її передано підряднику робіт з будівництва стадіону – компанії «Азовінтекс», після чого розпочнеться новий етап будівництва.

 

"Окрім цього, задіяні у проекті сторони досягнули домовленостей про розробку проекту та будівництво другого ярусу стадіону з розробкою сталевих конструкцій (проект розроблятиме Український науково-дослідний та проектний інститут сталевих конструкцій ім. Шимановського, після чого «Азовінтекс» замовлятиме дані конструкції на заводах-виробниках).

 

Також слід зазначити, що у процесі розробки та погодження знаходяться проекти, пов'язані із інженерною інфраструктурою майбутнього стадіону (будівництвом доріг, прокладанням мереж, каналізуванням тощо)", - було зазначено у повідомленні.

 

Додамо також, що архітектурне бюро "Арніка", директором котрого є Володимир Следзь, тісно  пов'язують з міським головою Андрієм Садовим. Зокрема, саме "Арніка" мала адаптувати проект стадіону, розроблений австрійською "Альпіною", (яка, вигравши тендер, згодом безкарно відмовилась будувати стадіон у Львові)  до українських вимог. Звісно, не безплатно.

 

 

 

Фото http://www.smehnakarte.ru

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ