Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чемпіонат світу з біатлону: "бронза" в естафеті та втрачені надії

У Антхольц-Антерсельві завершився чемпіонат світу з біатлону. Єдину нагороду українці здобули у жіночій естафеті.

Одинадцятиденний марафон біатлонних гонок завершився. Українці виступали по-різному: від неочікуваного 4-го місця Підгрушної у спринті та «бронзи» у естафеті до розчарування від індивідуальної гонки Юлії Джими та невиразного етапу Анастасії Меркушиної в одиночному міксті. Ми вже розповідали про чемпіонат світу у першій та другій частині. Тепер же до вашої уваги решта гонок з Антхольц-Антерсельви.

Одиночний мікст

Різдвяна гонка пари Меркушина-Підручний вселила медальну надію у дисципліні, яку ніколи не вважали сильною стороною нашої збірної. У ній навіть посередні за швидкістю біатлоністи можуть піднятися високо завдяки влучній та швидкій стрільбі. «Тернопіль проти всього світу». Саме так охарактеризувала одиночний мікст Анастасія Меркушина після оприлюднення складів. Що ж вийшло на ділі?

Після першої половини гонки, коли Меркушина та Підручний вже пробігли по одному етапу, збірна йшла шостою з відставанням від лідера у менше, ніж 15 секунд. Анастасія програла за два етапи близько 50 секунд ходом лідеру, але була досить влучною: лише три запасних патрони на 20 мішеней та жодного кола штрафу. На останній передачі естафети Україна відставала на 33 секунди від лідера та майже на 30 від призової трійки. Та Дмитро Підручний не зумів відіграти ходом. Більше того: чотири додаткових патрони та посередній хід відкотив нас на 10 місце та на півтори хвилини від переможця гонки – збірної Норвегії.

Медальна жіноча естафета

Варто відзначити швидку стрільбу наших збірниць. З четвірки лише Віта Семеренко витратила на стрільбищі відчутно більше часу, ніж лідери етапу за цим показником. Тим дивніше, що саме у неї найбільше хиб з усіх українок. На щастя, обійшлося без кола штрафу, яке би перекреслило всі медальні надії. Анастасія Меркушина, яка знову розпочинала естафету, тепер вже класичну, впоралася непогано: сьоме місце та 37 секунд відставання від збірної Італії. На другому етапі вдалося піднятися на сходинку вище, але Юлія Джима передавала естафету з відставанням у більше, ніж хвилину. Причиною такого відставання стала Доротея Вірер, яка була влучною та швидкою на своєму етапі. Чого не скажеш про наступних естафетниць від Італії: на двох Санфіліппо та Каррара набрали 10 додаткових патронів та 3 штрафних кола. На останній етап лідерами неочікувано пішли представниці Польщі, а Україна була восьмою з відставанням у 54 секунди, але до 2 місця було лише 12 секунд. Олена Підгрушна видала саме той етап, за який її і цінують вболівальники та тренерський штаб. Другий показник у швидкострільності та лише дві секунди відставання ходом від Жюстін Брезаз, яка стала другою за цим показником. Чому порівнюємо з другою? Тому що, Деніс Херманн. Німкеня в цьому сезоні просто поза конкуренцією, лижне минуле допомагає їй вигравати ходом практично у всіх. Зі стрільби Олена Підгрушна вийшла другою з перевагою у 8 секунд, але Деніс Херманн її на колі не лише наздогнала, а й «привезла» на фініші все ті ж 8 секунд. Україна залишається з бронзовими нагородами, повторивши результат з минулорічного чемпіонату світу.

Естафета у чоловіків

Забійник естафети, тобто людина, яка розпочинає гонку, повинна задати тон для партнерів по команді. Та як би він не намагався, без вдалих інших етапів на високі місця ти претендувати не зможеш. От і Артем Прима, який завершив свій етап шостим, ніяк не зміг перекрити етапи Семенова та Ткаленка з колами штрафу. Етап Дмитра Підручного аналізувати важко, адже виходив він на нього без сподівань на високі місця: Руслан Ткаленко завершив свій етап тринадцятим з відставанням у понад три з половиною хвилини. 0+4 на стрільбі від Підручного та робота на лижні змогли піднести Україну на 12 сходинку, однак більшого досягнути не вдалося. Місце між командами Болгарії та Чехії – точно не те, на що сподівалися українці.

Два мас-старти з трьома представниками від України

Лише напередодні гонок стало відомо, що Артем Прима теж побіжить. Він замінив Олександра Логінова, який відмовився брати участь у заключній дисципліні світової першості. Втома, яка накопичилася впродовж всього чемпіонату далася взнаки: ні в чоловічій, ні в жіночій гонці не вдалося фінішувати вище 20 місця. І нехай у Підгрушної дві хвилини відставання – штраф за непройдене штрафне коло, без нього вона би теж не боролася навіть за потрапляння у десятку. Як підсумок, 24 рядок і жіночому мас-старті від Олени Підгрушної і 20 та 24 місце серед чоловіків у Артема Прими та Дмитра Підручного відповідно.

Україна не завершила чемпіонат світу без медалей і це добре. Але було добре помітно, що багатьох не вистачило на всі гонки. Дмитро Підручний сам зізнався, що не зміг вийти на пік форми. То як же була вибудувана підготовка до сезону тренерським штабом? Чи можна вважати такий виступ помилкою при плануванні сезону?

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ