Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Чергова бензинова криза

З початку серпня ціни на бензин в Україні поповзли вгору, зокрема найвищі ціни зафіксовані у Криму та на Донеччині де за  один  тиждень ціна  на пальне марки А-76  зросла на 0,20 грн до  4,10грн/літр. Вартість 92-го та 95-го бензинів також збільшилася - приблизно на 5-10 копійок. А бензин марки А-98 взагалі наблизився до позначки 5,50 гривень за літр. На львівських заправках також підвищились  ціна на нафтопродукти: бензин марки А-92, А-95 і дизпаливо зросли  в середньому на 0,40 грн, а  бензин марки А-76  – на 0,20 грн.

  Таку ситуацію на ринку експерти пояснюють тим, що  з  початку цього  року ціни на нафту на світових ринках суттєво зросли внаслідок причин неекономічного характеру. Конфлікт між нігерійськими повстанцями та компанією Shell у січні–лютому та напруження навколо іранської ядерної програми спровокували зростання пікових цін на нафту до 75 дол. США за барель. Черговий стрибок цін у липні, зумовлений конфліктом між Ізраїлем та угрупованням “Хезболла”, найімовірніше, призведе до подальшого підвищення експортного мита з 1 жовтня. 
Сьогодні у середньому на заправках  країн Євросоюзу  літр високооктанового бензину коштує 1,30 євро, у Великій Британії — 1,38 євро, у США -- 0,65 євро). Меншою залишається ціна на нафту в країнах-виробниках чорного золота. Так, у Саудівській Аравії, вартість  бензину не більше ніж 0,15 євро за літр, а в Російській Федерації у  порівнянні з липнем 2005 року, у минулому місяці поточного року ціни на бензин піднялися на 15%. При цьому за січень-липень минулого року паливо подорожчало на 4,5%.
Близько 70% нафти та нафтопродуктів, що споживаються на українському ринку, імпортуються переважно з Росії. Ціна на російську нафту для України визначається передусім розміром експортного мита, який уряд Російської Федерації переглядає кожні два місяці. Своєю чергою, ставку російського експортного мита встановлюють на підставі моніторингу світових цін. Зокрема,  з 1 серпня  вивізне мито на сировину з Росії становить  216,4 долари за тонну нафти . До 1 червня цього року ввізне мито РФ на нафту становило 186,4 долари за тонну, з 1 червня – 199,8 долари за тону.
Експерти вважають, що збільшення російського експортного мита на нафту з 1 серпня на 8,3% матиме прямий ефект на ціни на нафтопродукти в Україні на рівні, що не перевищує 3,8%. Поточні тенденції підвищення цін на нафту, якщо вони триватимуть і надалі, позначаться на українському ринку не раніше жовтня, коли попит на нафтопродукти в Україні трохи знизиться.
За словами начальника першого відділення досліджень і розслідувань Антимопольного комітету у Львівській області Мирослава Левицького, ціна на бензин, яка склалася сьогодні в області, є нижчою ніж середня ціна на нафтопродукти по Україні. Причиною підняття цін на бензин він назвав підвищення Росією цін на нафту та збільшення ввізних митних ставок, а також підвищення ціни на світовому ринку. До прикладу підвищується ціни на нафту в Лондоні та Нью-Йорку, Росія в свою чергу моментально реагує підвищенням ціни на нафту 
Прем`єр-міністр України Віктор Янукович заявляє, що ціни на нафтопродукти в регіонах країни можна регулювати за рахунок періодичного викиду на ринок українських паливно-мастильних матеріалів В Україні є своя нафта, за допомогою якої можна "всередині держави відрегулювати ціни набагато нижчі, ніж ті ринкові ціни, які склалися на ринку України Для цього уряд має намір розробити відповідну програму. Також прем'єр-міністр  доручив Міністерству палива та енергетики і Міністерству економіки стабілізувати ціни на нафту і нафтопродукти до 21 серпня. Мінпаливенерго і Мінекономіки до 21 серпня має підготувати робочу нараду за участю українських товаровиробників, представників Асоціації споживачів та імпортерів нафтопродуктів. Прем'єр відзначив, що будь-яке регулювання галузі відбуватиметься в межах українського законодавства та ринкової економіки.
Нагадаємо в понеділок, 14 серпня,  Міністр палива та енергетики  був  підписаний меморандум з українськими нафтотрейдерами, згідно з яким останні зобов'язались не підвищувати  ціну на бензин на рівні 4,70 грн. за літр. Також нафтотрейдери зобов'язались не піднімати ціну на дизпаливо вище за 4,10 грн. за літр. Та чи вдасться уряду стримати зростання ціни на бензин на цій позначці, питання наразі відкрите.
Слід зазначити, що бензинова криза у серпні повторюється в Україна з року в рік. Це було і під час керівництва урядом Віктора Януковича у 2004 році, і за часів Юлії Тимошенко у 2005. Це відбувається передусім через нездатність українських урядів проводити виважену політику на ринку нафтопродуктів. А також через залежність України від російських поставок нафти. Протягом кількох останніх років в Україні ведуться розмови про необхідність диверсифікації поставок нафти та створення вертикально інтегрованої нафтової компанії, яка могла би стримувати різке зростання ціни на пальне у період збору врожаю. Однак далі розмов наразі не доходило.   

Тетяна ГУЦИЛО

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ