Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому Зеленський в політиці всерйоз і надовго?

Попри неправдиві прогнози політичних опонентів про швидку втрату рейтингу, президент Володимир Зеленський, навіть після більше аніж року перебування на посаді, лише підтвердив своє лідерство у рейтингу довіри українців.

Невипадковий президент

Нещодавнє опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведене на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень МРІ з 30 по 31 липня 2020 року з великою вибіркою респондентів, підтвердило, що Зеленський продовжує впевнено тримати пальму першості українського політичного Олімпу. Незважаючи на закиди політичних конкурентів про випадковість приходу Зеленського в політику через голосування за Зеленського «по-приколу», цифри та дослідження засвідчують протилежне. В такій динамічній сфері як українська політика, де рейтинги кандидатів стрибають мало не щомісяця, так довго залишатися на вершині народної популярності зміг би лише непересічний і далеко не випадковий політик.

Більше того, насправді Володимир Зеленський очолює рейтинг народної довіри українців вже як мінімум два роки – адже ще з кінця осені 2018 року, як тільки його ім'я почали включати до соціологічних опитувань президентських перегонів, Зеленський набирав більше голосів, аніж політики старої системи. І навіть більше ніж через рік президентської діяльності, Зеленського продовжують підтримувати більше громадян, аніж будь-якого іншого політика, чимало з яких перебувають в політиці вже не одне десятиліття і володіють куди більшими грошовими ресурсами. Тож Володимир Зеленський з'явився в українській політиці та на своїй посаді зовсім не випадково, а став втіленням народного запиту на нові і не дискредитовані особистості в сфері державного управління.

Зеленський є своєрідним багаторазовим рекордсменом української політики, адже в той час, як рейтинги багатьох президентів після першого ж року правління обвалювалися до низу, Зеленському продовжують довіряти найбільше. Прихильників президента наразі значно більше, аніж противників. Згідно з соціологічними даними діяльність Зеленського навіть на другий рік президентства, схвалюють понад 42% опитаних респондентів і ще 10% висловили нейтральне ставлення, не змігши назвати негативні моменти політики шостого українського президента.

Політик №1

При цьому, така статистика зберігається й практично по всіх регіонах, що є небувалим явищем в країні, десятиліттями розділеної на схід та захід. Вперше за три десятиліття незалежності, Україна має президента, який об'єднує регіони навколо себе, а не розділяє. По регіонах Зеленський впевнено зберігає підтримку 41-43% твердих прихильників. До того ж, справжнім електоральним козирем Зеленського залишається довіра молоді віком до 29 років, яка на рівні рекордних 64% впевнено підтримує президента. А це неабиякий електоральний резерв і для другого президентського терміну.

Крім цього, ще 10% молодих людей, які не надто цікавляться політикою, висловили нейтральне ставлення, не знайшовши недоліків та помилок діяльності глави держави. В політиці таку категорію виборців вважають потенційними прихильниками. І саме на них зараз спрямована основна кампанія виборчих штабів конкурентів Зеленського, які націлені на цих виборців з тими ж політтехнологічними інструментами та засобами, що й на прихильників Зеленського.

Найвищою залишається підтримка діючого глави держави й серед однієї з найбільш економічно активних частин населення – громадян у віці до 49 років. 42% з них залишаються твердими прихильниками Зеленського і саме ця суспільна категорія найчастіше належить до найбільших платників податків і становить найбільший сегмент підприємців і авторитетних фахівців у трудовій сфері. Для політичних опонентів президента це тривожний сигнал, – адже ті хто працюють та утримують економіку країни – підтримують Зеленського.

При цьому рівень довіри жіночої половини населення – матерів і берегинь, які найбільше дбають про свої родини та дітей – становить сталих 43%.

Цифри засвідчують, що й серед старшого покоління українців, незважаючи на негативний вплив війни та пандемії на економіку держави, понад третина старших громадян за 60 років також сьогодні на боці Зеленського. І це при тому, що пенсійна реформа, підготовлена Зе-командою, ще не набрала повноцінних обертів. Такої підтримки пенсіонерів не мали ні Чорновіл, ні Ющенко, які презентували себе в ролі консолідованих національних лідерів.

Більше того, всупереч звичним схемам українських електоральних тенденцій, Зеленський по регіонах зберігає підтримку малозабезпечених та бідних громадян на рівні 40-47%, які демонструють, що навіть попри труднощі та скрутне економічне становище країни, не втрачають віри та вболівають за президента.

Такі цифри кардинально резонують з падаючим рейтингом основного політичного конкурента Володимира Зеленського – екс-президента Порошенка. Той, починаючи з рейтингу 54,7 на виборах 25 травня 2014 року, вже у травні 2015 року мав скорочення підтримки 32%. А у вересні 2015 року рейтинг Порошенка знизився до 25,3%. У березні ж 2016 року популярність Порошенка знизилася до критичних 17,9%, що в демократичних європейських державах вважається своєрідним моральним порогом легітимності, після проходження якого владі варто добровільно йти на нові вибори.

Коронавірусний фронт

Переважаючою залишається й підтримка діючого президента у подоланні коронавірусу, яка демонструє схвалення дій та епідеміологічних заходів влади половиною громадян. При цьому, на сході країни, де сьогодні вирішуються головні економічні, безпекові та геополітичні питання держави, така підтримка становить понад 53%. Ще 11% не вбачають негативів у заходах української влади, спрямованих на збереження та порятунок здоров'я громадян. В решті регіонів – підтримка стабільно не опускається нижче половини. При цьому понад 66% молоді, та 52% громадян до 39 років з розумінням та схваленням ставляться до президентських заходів проти COVID-19. Ще 55% молоді підтримують діяльність Кабміну та урядовців команди Володимира Зеленського у боротьбі за коронавірусом, що засвідчує довіру українців до всієї Зе-команди.

Електоральна довіра виборців яскраво помітна і в партійних симпатіях. Президентська "Слуга народу" залишається найрейтинговішою партією країни, залишивши далеко позаду конкурентну "Європейську Солідарність" Порошенка, яка більш аніж вдвічі поступається народними симпатіями.

Зрештою, сталість електоральних симпатій до Зе-команди має й логічну складову. Адже президент досі не став фігурантом жодного корупційного скандалу, а пріоритетними напрямками політики Володимира Зеленського залишаються ті ж самі проблеми, які є водночас й найважливішими проблемами більшості українців: на першому місці – корупція, далі війна та безробіття. Саме їх вирішенню влада приділяє найбільше уваги діями, а не риторикою. Електоральний фідбек у вигляді довіри, який президентська команда вже другий рік отримує від громадян, засвідчує, що народ залишається на боці Зеленського. А це означає, що Зеленський в українській політиці всерйоз і надовго.

До того ж, Володимир Зеленський та партія «Слуга Народу» провела праймеріз кандидатів на місцеві вибори, і на Львівщині зокрема. Тож висунення таких кандидатів, як Тарас Кльофа (на посаду Львівського міського голови), які пройшли народний фільтр, може додати команді лідера партії у Львівській області Максима Козицького додаткові бали.

Політолог, Володимир Шамовець

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ