Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Чи спроможний Універсал національної єдності забезпечити політичні дивіденди Ющенку — на Сході а Януковичу — на Заході? Погляди експертів

У непростий для становлення демократичних цінностей в Україні час найвищі державні та політичні мужі встигли продемонструвати громадськості свої амбіції та політичні інтриги. Наслідок таких експериментів та політичних ігор очевидний: тепер політикам доводиться консолідувати суспільство через передозування політичними токсинами та будувати нові мости по Дніпру між Заходом та Сходом. Універсал національної єдності, врешті підписаний ключовими політичними силами Верховної Ради п’ятого демократичного скликання, і став усвідомленою спробою об’єднати політично сконфронтовану Україну.

 Сьогодні політики усвідомлено відходять від політичного розмежування України. Ймовірно, святкування Дня незалежності та Дня шахтаря демонструватимуть бажання колись політичних суперників, а тепер колег по адміністративних повноваженнях шукати підтримки та розуміння у електорату своїх опонентів.
 Знайти відповідь на питання, чи спроможний Універсал національної єдності додати популярності Президенту Віктору Ющенку в Донбасі та прем’єр-міністру Віктору Януковичу на Галичині відповідають політичні експерти.

Віктор Небоженко,  директор соціологічної служби ”Український барометр”

Я думаю, що завоювати прихильність Ющенку на Сході і Януковичу на Заході не вдасться ще протягом довгого часу. Цього не зроблять навіть послідовники цих політиків. Такою є історична реальність. А Універсал національної єдності є швидше розподільчим документом, який визначає хто в нашій державі може бути правлячою елітою. Я гадаю, що Універсалу недостатньо для політичної консолідації України.

Дмитро Видрін,  керівник Європейського інституту інтеграції та розвитку
 
Універсал національної єдності — це всього лиш папір, який без втілення не дасть ніякого ефекту. Це лише перший крок,  який сам по собі кінцевого результату ніколи не дасть. Президент і прем’єр-міністр є найперше різними політико-правовими інститутами, тому і їх рейтинг наразі визначатиметься успішністю діяльності у своїх нішах. У Ющенка це — реалізація про-Європейського курсу та, для прикладу, державна боротьба з організованою злочинністю; у Віктора Януковича — це рівень життя. Рейтинг політиків тепер залежатиме від вміння успішно реалізовувати свої повноваження

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій

Ющенко не буде своїм на Сході, але після підписання Універсалу національної єдності може й не бути своїм на Заході. Натомість у Януковича з підписанням Універсалу виявилося значно менше втрат. Найперше тому, що Партія регіонів має максимальну монополію на Сході України, а у „Нашої України” на Заході вже спостерігається жорстка конкуренція. Як Ющенко на Сході, так і Янукович на Заході прихильності електорату не отримає.
Для з’єднання двох частин України необхідно, щоб до влади прийшли загальноукраїнські політичні сили, натомість партії, що беруть участь у політичному процесі створені за електорально-географічим принципом. Реальний шанс стати такою загальноукраїнською партією мав БЮТ, однак підписання універсалу відмежувало Юлію Тимошенко за рамки пакту еліт.      

              Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології 
Я не думаю, що Універсал буде відігравати таку важливу роль у регіональній консолідації України. Цей документ дозволить рейтингу Ющенка принаймні не зменшитися а залишатися пристойним і стабільним. Проте, внаслідок затяжної політичної кризи шанси на президентське крісло на наступних виборах у Ющенка поки дещо примарні.
 Значний внесок у стабілізацію своїх позицій Ющенко зробив зовнішньополітичним курсом та зокрема участю у Всесвітньому формі Українців.
 Віктор Янукович, успішно реалізовуючи внутрішнє управління, може підняти свій рейтинг навіть в окремих неканонічних Західних областях, як от в Закарпатті та на Рівненщині. Однак він ніколи не здобуде підтримки у Галичині.
 Не схоже на те, що чинний прем’єр є радикальним реформатором, а отже й всенародна підтримка у Україні для нього не є необхідністю.       

Тарас Атаманів, „Гал-info”

Текст Універсалу національної єдності подаємо повністю.
 Напередодні п’ятнадцятої річниці незалежності України перед українською владою, політичною та громадською елітою країни, усіма силами, яким небайдужа доля Батьківщини, постала історична вимога і можливість об’єднати свої зусилля, досягти національної єдності.
Усвідомлюючи відповідальність перед Українським народом та складність нинішньої політичної ситуації,
Шануючи волевиявлення народу, здійснене у демократичний спосіб на виборах 26 березня 2006 року,
Прагнучи зважено і відповідально вирішити політичні проблеми і приступити до розв'язання нагальних завдань економічного, соціального та гуманітарного розвитку,
Прямуючи до загальнонаціонального примирення, яке вважаємо ключем до майбутнього України та інструментом для вирішення сучасних проблем нашого суспільства,
Запроваджуючи традицію національного політичного і суспільного діалогу задля вирішення успадкованих і набутих проблем державного життя,
Засвідчуючи, що стрижнем консолідації народу є безумовне додержання принципів демократії та поваги до прав людини, дотримання європейського вибору України,
Підтверджуючи незмінність і незворотність зовнішньополітичного курсу України, зокрема на інтеграцію у Європейський Союз, та з метою посилення її міжнародного авторитету,
І в діях, і у вчинках неухильно керуючись національними інтересами України, проголошуємо спільну волю до об’єднання зусиль задля реалізації таких пріоритетів національного розвитку, як висока якість життя громадян, конкурентоспроможна, заснована на знаннях економіка, ефективна та справедлива влада, інтегрована у глобальні процеси та поважана у світі держава, погоджуємось на першочергове здійснення плану дій для забезпечення національної єдності:
1. Збереження суверенності і цілісності, унітарності та соборності України – непорушних принципів існування держави.
2. Подальше гарантування і неухильне дотримання прав людини. Послідовний розвиток таких безумовних надбань демократичної України, як свобода слова, вільне вираження поглядів і переконань.
3. Спираючись на встановлену чинною Конституцією України організацію державної влади, продовження удосконалення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні, створення збалансованої системи "стримувань і противаг" між Президентом України, Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України, відновлення дієздатності Конституційного Суду України.
4. Забезпечення політичними силами відповідності прийнятих і подальших рішень всіх органів державної влади, органів місцевого самоврядування Конституції України та законам України.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ