Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

До уряду, який почав з подвоєння ціни на газ, – нема ні довіри, ні поваги

До «Батьківщини» сьогодні посилена увага: політична сила перейшла в опозицію, рейтинг партії зростає. Нещодавні дослідження і КМІС, і «Рейтингу» свідчать, що «Батьківщина» посідає перше місце в електоральних симпатіях виборців.

Березневі вибори до Ходорівської об’єднаної територіальної громади (наразі найбільшої в країні) повністю підтвердили дані соціологів. На Львівщині партія отримала нове керівництво. Львівську міську партійну організацію очолив Ігор Коць – молодий амбітний політик, представник бізнес-середовища, член Громадської ради при ГУ ДФС у Львівській області.

- Яка ваша сфера діяльності як представника Громадської ради при ГУ ДФС у Львівській області? Крім того, нещодавно Вас обрали головою Львівської міської партійної організації «ВО «Батьківщина».

- Справді,  якщо говорити про роботу у громадському секторі, то  нині я найбільше приділяю уваги  роботі у Громадській раді при Головному управлінні Державної фіскальної служби у Львівській області. Я є головою кадрової комісії цієї ради. На цей час ми на комісії вже розглянули чималу кількість кандидатур, які претендували на керівників об’єднаних податкових інспекцій, а також претендентів на керівні посади в Львівській митниці.

Тепер в органах ДФС проходить 20-процентне скорочення, а це означає, що місць усім охочим не вистачить. Тому трапляються випадки, що без втручання нашої комісії не обійтись. Ціль одна  – об’єктивно розібратись у цих ситуаціях. Нещодавно керівництво мало намір скоротити працівницю, яка сама виховує дитину. Вона звернулася за допомогою до громадських активістів, вони сповістили нас, всі дружно ми її відстояли.

Крім того, я є політиком, членом політичної партії "ВО “Батьківщина”. Нещодавно на міській конференції мене підтримали наші однопартійці, обравши головою Львівської міської партійної організації ВО “Батьківщина”. Щиро дякую їм за довіру. Прикладу максимуму зусиль, щоб наша політична сила розвивалась у належному напрямку і щоб кількість симпатиків постійно зростала. Ми повинні відновити рівень довіри населення до політиків та перенаправити нашу роботу у конструктивну площину.

- Під час робочого візиту до Львова Юлія Тимошенко оголосила про перехід  «Батьківщини» в опозицію. Як партійний осередок поводитиме себе у Львові?

- Як і будь-яка проєвропейська опозиція ми повинні вказувати на недоліки чинної влади. Фракція «Батьківщини» у Верховній Раді оголосила п’ять вимог: повний розрив зв’язків уряду з олігархатом, сприяння розвитку малого та середнього бізнесу, продовження мораторію на продаж землі до 2019 року, зниження тарифів на газ до ринково обґрунтованих, доведення зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних доходів і виплат до рівня, який покриває інфляцію за два останні роки. Нас не почули. Тому такий крок нашої політичної сили є логічним.

Після Революції Гідності вимоги суспільства дуже жорсткі. Насамперед суспільство хоче справедливості, прозорості влади і покращення якості життя. Ці вимоги могли б бути задоволені впродовж двох років. Натомість політики, які на Майдані обіцяли покращення життя, обіцяли жити по-новому, на жаль, не зуміли реалізувати ці обіцянки. Отож, перше наше завдання – це поліпшення життя кожного українця шляхом реалізації реформ, а не їх імітації. Друге – це прозорість влади. Кожен українець має знати, що робить той чи інший чиновник, яке у нього майно, скільки він заробляє. Українці платять податки, які йдуть на зарплати цим чиновникам. Тому переді мною як в політичній, так і в громадській роботі стоїть завдання слідкувати за всіма цими речами, щоб той вектор, який обрала Україна, був реалізований.

- Все ж таки хочеться почути більше конкретики. Що міська організація планує робити у Львові, скажімо, найближчим часом?

- Сьогодні велику роль у житті міста відіграє громадянське суспільство – люди, які не просто хочуть змін, а які роблять все можливе, аби ці зміни впровадити життя. Це лідери суспільної думки, ті, кого знають і поважають у місті. Ми будемо працювати з ними вкупі - не паралельно, а разом.

У січні різні громадські середовища міста об’єдналися проти ініціативи міської влади заснувати в мерії  ручні колегії при управліннях і департаментах. Львів’яни розробили власне положення про Громадську раду при мерії та її виконавчих органах. Втім міська рада зневажила думку людей. З другого разу депутати (половина з яких належить до партії міського голови Львова «Самопомочі»)) таки протягнули своє положення. Мені відомо, що громадські активісти будуть оскаржувати це рішення у суді. Ми плануємо приєднатися до цього процесу, бо розуміємо, що будь-яка  ініціатива громади має йти з низів, а не бути спущеною згори.

Зараз триває робота над новим статутом Львова – головним документом міста. Будемо долучатися і до цього процесу. З 1 липня у Львові перестають де-юре існувати ЖЕКи. Якщо громадяни не самоорганізуються, нові домоправителі формуватимуть тарифи на власний розсуд. Будемо проводити навчання для львів’ян як правильно керувати своїм будинком, як і з ким підписувати договори. Я сам є головою ОСББ у своєму домі, тож маю можливість поділитися і власним досвідом.

- Україна перебуває у стані політичної кризи. Довгий час парламент не збирається, а навіть коли збирається, то не може проголосувати за потрібні закони. Як ви оцінюєте роботу Верховної ради?

- На тлі революційних подій суспільство мало ті чи інші вимоги, і парламент, який існує сьогодні, – це відображення настроїв людей того часу. Виборці голосували не завжди за фахових людей, але за тих, хто брав участь в подіях на Майдані, на Сході. Отож, теперішня криза була прогнозована ще тоді, коли був сформований парламент – за результатами виборів. Я ще тоді прогнозував, що частина цих людей непрофесійні і нездатні якісно виконувати обов’язки, що на них покладені. Завдання народного депутата – написання законів, які б покращували життя людей, враховуючи інтереси усіх верств населення. “Биті вовки” українського парламентаризму здатні шляхом обману, підкупу і знання старих схем так закрутити усе, щоб далі тримати всіх і все у своїх руках. Тому новачки, які не мають політичних знань та досвіду, не можуть змінити систему,  опираючись лише на те, що вони нові і гіперреволюційні. На жаль, “романтика” швидко проходить і виникає потреба опиратись на досвід, вміння та знання. Має бути команда однодумців, яка здатна брати на себе відповідальність за розвиток країни. А в нас зараз навіть справжньої коаліції немає, є якесь штучне гібридне утворення. От і маємо кризу.

Скажімо, те, що депутатів немає в залі – це свідома дія певних осіб. Відомо, що є фінансово-промислові групи, які мають прямий вплив на деяких депутатів, не зацікавлені в реальному реформуванні України. Цим групам не вигідні реформи, не вигідний рух в бік Європи. Тому ми й спостерігаємо свідоме блокування. Біда ще й у тому, що наші громадяни не хочуть брати на себе відповідальність за голосування на виборах. Під час виборів громадяни, як правило, не аналізують кандидатів, а керуються емоціями, а коли настає політична криза, ті ж таки громадяни, як правило, не вважають це своєю відповідальністю. Якісний склад парламенту – це точний зріз суспільства та його настроїв.

- На Вашу думку, позачергові вибори в країні доречні? Адже новий Кабмін та Прем’єра уже маємо.

- Голосування за новий Уряд Гройсмана відбулося з порушенням норм Конституції і регламенту Верховної Ради - все це погодили пакетним голосуванням, одночасно звільнивши Яценюка та скасувавши попереднє рішення про визнання роботи його Уряду незадовільною. Відбулося, по суті, закріплення влади в одних руках, як системи управління країною. Голосування за нового Генерального прокурора – чергове цьому підтвердження. Закони приймають під конкретних людей без потрібної освіти. Замість зміни системи влади ми бачимо лише зміну облич. Уряд Гройсмана – це маріонетковий уряд Порошенка. Це не реформаторський уряд! Це уряд, перші кроки якого – підвищення вдвічі ціни на газ для малозабезпечених людей, підвищення вдвічі цін на гарячу воду, на тепло. Цей уряд зробив фейковий закон про підвищення соціальних стандартів аж на 50 гривень в кінці року, кинувши їх як кістку з панського столу. Натомість продовжуються всі корупційні схеми, залишаються всі «смотрящі» на фінансових потоках від такої собі гібридної коаліції. Цей Уряд не може змінити стратегію розвитку країни та покращити ситуацію в боротьбі з корупцією. Тому до нього сьогодні немає ні довіри, ні поваги, ні очікувань. Виходячи з цього, позачергові вибори – це єдиний нормальний шлях змінити ситуацію в країні на краще.

- У 2014-му Ви балотувалися до парламенту. Чи маєте намір знову брати участь у виборах?

В політиці я з 2003 року – відколи вступив у партію «Батьківщина». Я є політиком і це моя робота – брати участь у виборах, адже вибори – це інструмент отримання влади для впровадження соціально-економічних програм у життя. Політик не може бути осторонь виборів.

- Яка ваша думка щодо виборів на окупованих територіях Донбасу? Чи потрібні вони? Як їх провести?

- Партії «Батьківщина» вважає, що прийняття закону про вибори на Донбасі в ситуації, коли не зупиняється окупація, не звільняються території і не проведена демілітаризація, – це зрада національних інтересів держави.

Обурення добровольчих батальйонів проти такого закону є цілком зрозумілим. Адже готується абсолютно зрадницька для країни стратегія щодо проведення виборів під час окупації та війни на Донбасі.

Спочатку потрібно забезпечити мирне врегулювання, звільнення територій, демілітаризацію, повернення біженців назад до своїх домівок, відновлення українських законів, української влади на цих територіях. І тільки після цього можна розпочати публічну дискусію про вибори. До цього моменту будь-які вибори на Донбасі – це знищення України.

- Якщо в Україні відбудуться вибори, чи не стануть вони реваншем для “Партії регіонів”?

- Теперішня влада лякає людей, мовляв, перевибори – це дестабілізаційний крок, в результаті якого до влади повернеться Партія регіонів. Згідно з останніми соцопитуваннями, в результаті позачергових виборів “регіонали” не будуть мати більше як 10-15 відсотків, натомість збільшиться представництво демократичних сил таких, як «Батьківщина» та інші. Тобто, на дві третини це буде демократичний парламент, в якому не буде «Народного фронту» і буде значно менше представників Блоку Петра Порошенка. І саме цього боїться теперішня влада, тому й через всі свої інформаційні ресурси вони дискредитують дострокові вибори, заявляючи, що це «план Путіна». План Путіна – це довести країну до крайнього стану зубожіння і економічного розвалу. Тому потрібне повне перезавантаження влади. І чим швидше це відбудеться, тим швидше ми станемо на справжній європейський демократичний шлях розвитку. Потрібно змінювати курс і проводити модернізацію в усіх сферах життя України.

- Дякуємо за розмову.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ