Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Експерти прогнозують: рівень інфляції залежить від цьогорічного врожаю, однак становитиме не менше 21-30% річних

Ціни в Україні зростають все повільніше, і в другому півріччі інфляція становитиме лише 3 відсотки порівняно з нинішніми 13-ма. Такий прогноз оприлюднив голова Національного банку України Володимир Стельмах. Суттєве зниження цін глава Нацбанку побачив, мабуть, там, куди не ходить пересічний українець купувати продукти. «Гал-info» вирішило з’ясувати у експертів-економістів, чи може бути (за умов, що зараз склалися) у нашій державі такий низький рівень інфляції, чи ж заяви очільника Нацбанку є голослівними. Економісти пояснюють фактори та причини, які і формують інфляцію країни, однак основна їх думка зводиться до наступного: занадто вже малий показник для нашої держави.
Прогноз оптимістичний
 

Як пояснює пан Стельмах свою позицію, пік здорожчання товарів вже позаду, оскільки він припав на березень. Також він висловив тезу, що спільні дії НБУ та уряду вже дають результати, але остаточно під контроль ціни вдасться взяти лише за 6 місяців. Протягом цього періоду Нацбанк продовжуватиму впливати на ціни валютним курсом та обмеженням кредитної активності банків, — зазначив пан Стельмах в ефірі ICTV.

 
            Чорним по білому: офіційна статистика
 

У квітні 2008 року споживчі ціни підвищилися на 3,1%. Зокрема ціни на продукти харчування і безалкогольні напої в квітні зросли на 5,2%, на житлово-комунальні послуги знизилися на 2,3%, на охорону здоров’я підвищилися на 2,5%, на транспорт підвищилися на 2,5%, — повідомили «Гал-info» у прес-службі Держкомстатистики України.

В березні інфляція становила 3,8%, в січні-березні за три місяці — 9,7%. У 2007 році інфляція становила 16,6%, в 2006 році - 11,6%. Кабінет Міністрів при розробці Державного бюджету-2008, нагадаємо, спрогнозував на цей рік інфляцію у 9,6%.

У січні-квітні інфляція становила 13,1%. Порівняно з квітнем 2007 року вона зросла на 30,2%.

 
            Експерти. Думка перша
           

            Інляції-2008 в Україні слід очікувати на рівні 21% — каже «Гал-info» директор економічних програм Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Він також відзначає, що за підсумками другого півріччя цього року Україна вийде на понад 10% інфляції.

            Загалом же, як відзначає експерт, економіста Стельмаха дещо перекрутили, подаючи його прогноз. Мотивує таку думку експерт тим, що говорити про інфляцію цих та майбутніх місяців і порівнюючи її, можуть вийти різні цифри, залежно від того, які саме періоди порівнювати. «Навіть за нульової інфляції як такої, навіть якщо взагалі не буде зростання цін протягом цих місяців, то за рахунок відбитку першого півріччя ми вийдемо на показник понад 10%», — каже Жолудь.

            Водночас справді, як відзначає експерт, у літні місяці завжди ціни на продовольчі товари, так звану городину зменшуються через перенасиченість ринку і зменшуються вони суттєво порівняно із зимою. Відтак у літні місяці - червень, липень, серпень - можна очікувати, що інфляція буде менше 3%. Однак тільки у ці місяці, а не протягом цілого півріччя. «Звичайно, подешевшають овочі і фрукти, однак це не означає, що на кінець року ми будемо мати таку низьку інфляцію», — сказав Жолудь.

            На прохання «Гал-info» спрогнозувати річний показник інфляції-2008, експерт сказав так: «За нашими розрахунками, річний прогноз інфляції — 21,2%. Ми ставимо такий прогноз», — додав він.

 
            Думка друга
 

            Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін назвав «Гал-info» прогноз інфляції пана Стельмаха «дуже добрим, однак занадто, щоб бути правдою». «Я не хочу коментувати заяв пана Стельмаха, оскільки із його вуст не чув цієї заяви, однак таку заяву я чув із уст прем’єр-міністра України пані Тимошенко, а вона може говорити, що завгодно, то я навіть не дивуюся. Ще на початку року у січні я говорив, що інфляція у цьому році буде 30% і, на жаль, минув квітень, і показники доводять, що рівень інфляції справді буде на рівні 30%», — сказав Соскін «Гал-info».

            «Звичайно, я хотів би, що у другому півріччі інфляція була на рівні 3%. Однак для цього потрібні серйозні економічні зрушення, потрібно проводити серйозну масштабну економічну роботу по цьому напрямку. Національний банк із свого боку цю роботу зробив, далі черга за Кабінетом Міністрів України, однак він нічого не робить. Та більше: уряд зараз веде провальну ганебну економічну політику. І якщо й надалі уряд на чолі Тимошенко і Пинзеника буде надалі вести таку недолугу економічну політику, якщо уряд не почне її виправляти, то буде і більше, ніж 30% на кінець року. Як це робити я вже неодноразово їм говорив, однак що зробиш, якщо вони мене не слухають. Не запхаю ж я їм своєї голови?!», — сказав експерт.

           
Думка третя
 

            Скептично оцінює можливість такого низького рівня інфляції і професор, доктор економічних наук, заступник директора Львівського інституту банківської справи УБС НБУ Ростислав Слав’юк. «Я все-таки скептично ставлюся до прогнозу на рівень інфляції у 3% за півріччя. Це настільки нереально звучить, що не може бути правдою. Як підтвердження, жоден європейський банк: ані Світовий банк, ані Європейський Банк Реконструкції і Розвитку таких прогнозів не розділяє», — сказав він у коментарі «Гал-info».

            Як відзначає експерт, 3% -- «це дуже хороший показник і такого в Україні точно не буде». Зараз, як відзначає експерт, у першому піврічі на показник інфляції найбільше впливає монетарний сектор економіки, а в другому півріччі більшу перевагу матиме реальний сектор економіки.

            «3% точно не буде – буде показник вищий», — каже експерт, однак, за його словами, роботи прогнози на інфляцію другого півріччя й відповідно на річний показник наразі зарано. «Прогноз можна буде робити у червні, коли стануть відомі показники виду на врожай буряку, соняшника, інших культур. Зараз прогноз, який можна робити, буде дуже попереднім. Також на рівень інфляції впливатимуть і обсяги продовольчого і техногенного виробництва. Вже у середині червня, коли стануть відомими види на врожай, будемо говорити конкретніше. Справді, якщо врожай зернових, соняшника буде достатньо хорошим, то ми матимемо нижчі темпи інфляції. Однак 3% -- це дуже мало все-таки. Такий показник інфляції може бути у достатньо фінансово стабільних країнах, однак не в нас», — сказав експерт.

            Річний проноз інфляції Ростислав Слав’юк оцінює на рівні 22%. «Думаю, буде 22%, можливо й трошки більше, однак це вже залежить від врожаю. Справа у тому, що в другому півріччі показник інфляції лежатиме у площині реального сектора економіки: аграрного і енергетичного виробництва, а не в монетарній площині. Монетарний сектор буде вже на другому місці, а зараз у першому півріччі він є на першому і Нацбанк регулює все на грошовому рівні введенні та вилучені грошей із обігу. Саме тому зараз банківський сектор переживає певну кризу і тому і є високий, а часто і завищений, рівень депозитів для населення», — резюмував експерт.

 
Дотично
 

Суттєвого зниження цін після прийняття пакету антиінфляційних законів очікувати не слід. Суттєвого зниження цін навіть не очікують самі автори цих законопроектів, — вони розраховують на зупинення подальшого зростання цін. Відзначив «Гал-info» експерт МЦПД Олександр Жолудь.

За його словами, говорити про те, наскільки прийняття таких законопроектів може позитивно вплинути на зупинення зростання інфляції – «питання достатньо риторичне». «У цих законах неоднозначно виписані механізми, як досконало зробити ланцюжок умовно кажучи «від лану до столу» так, щоб ціна не зростала від початкового до кінцевого етапу цього ланцюжка. Рентабельність у 10% у кінцевому пункті – достатньо суперечлива і неоднозначна для самої економіки. Це обмеження адміністративного характеру. А Україна – держава із ринковою економікою і закон має адміністративний характер впливу, і тому не варто очікувати зниження цін», — сказав експерт.

            Щодо закону про імпорт м’яса, який нагадаємо, парламент не прийняв, то експерт також відзначає його мінуси. «Якщо цей закон по ввезенню дешевого м’яса приймати, то з таким низьким ввізним митом ми будемо мати черговий удар по розвитку національного сільського господарства. А в нас і так не сильно сприяють розвитку національного товаровиробника, а із прийняття цього закону буде черговий удар по ньому. Сільське господарство, зокрема тваринництво України і так йде в занепад. Із прийняттям цього закону стане зовсім невигідно вирощувати корів і свиней», — сказав експерт.

            Як спосіб боротьби із інфляцією експерт відзначає, що треба працювати і напрацьовувати не на адміністративне регулювання цін, а якщо і вводити такий механізм регулювання ринку, то вводити його не на кінцевій стадії перед купівлею товару у магазині людьми, а із протилежного боку – при закупівельній ціні гуртом та й взагалі на початковій стадії: на самому виробнику продукту. «Також потрібно прийняти програму розвитку тваринництва України і будь-якими способами підтримувати його розвиток. «Але тут виникає проблема у наступному: що завезти м'ясо з-за кордону можна дуже швидко, а виростити корову, щоб вона почала давати молоко і умовно кажучи м'ясо, потрібно два роки. А всі уряди України як правило перебувають у владі не більше року, тому і жоден уряд не йде на те, щоб реалізовувати довготермінові програми, які виправдали себе не за день чи тиждень, а скажімо протягом кількох років. Це і є велика проблема українських політиків і її негативного впливу на економіку України», — додав експерт.

 
Не без політики
 

За зростання інфляції уряд не критикував тільки лінивий. Чи не кожна політична сила від початку року висловила своє «фе» економічній політиці уряду. На жаль, наші політики часто не розуміють, або не хочуть розуміти, що саме через таких як вони, і через надмірну політизацію економіки та їх власних інтересів у ній, ця інфляція і збільшується.

Сьогодні Глава Секретаріату Президента Віктор Балога відзначив відсутність прогресу у боротьбі уряду з інфляцією.«Об'єктивний аналіз економічних тенденцій останнього місяця свідчить, що інфляція у травні становитиме 1,5 - 1,6 %, тобто вдвічі більше за найгірший показник кількох попередніх років», зазначив він, — повідомила «Гал-info» прес-служба Глави держави.

За його словами, заяви прем'єра Юлії Тимошенко про уповільнення темпів зростання інфляції не слід сприймати як свідчення того, що урядові вдалося подолати негативні явища в економіці. "Адже останні сім років із квітня по серпень інфляція була або близька до нуля, або в країні фіксувалася дефляція", - зазначив глава секретаріату.

"Уряд разом із Національним банком намагаються обмежити обіг гривні, що призводить до дефіциту готівки та різкого здорожчання кредитів аж до припинення кредитування, зокрема, сільського господарства. У свою чергу, це провокує чергові сплески інфляції", - констатує Балога.

За його словами, "мало оптимізму і в рапортах уряду про значне зростання доходів громадян".

Він відзначив, що доходи збільшуються втричі швидше, ніж валовий внутрішній продукт. "Коло замикається: невиправдано збільшені доходи розкручують інфляцію, яка, у свою чергу, з'їдає значну частину цих доходів. Враховуючи плани Кабміну спрямувати кошти від приватизації в готівковий обіг, можна упевнено прогнозувати посилення інфляційних чинників", - сказав він.

Глава секретаріату наголосив, що антиінфляційним законом в країні є державний бюджет, зміни до якого мали бути ухвалені ще в березні.

"Кожен пенсіонер щомісяця втрачає 50 гривень - такий інфляційний податок платять найменш захищені категорії громадян. З урахуванням травневого прогнозу інфляції ця цифра становитиме вже 60 гривень", - наголосив Балога.

"Президент Віктор Ющенко вже говорив про "жовту карту" уряду за інфляцію. Нагадаю футбольні правила: після другого "гірчичника" настає вилучення з поля", - сказав він. Знову не без політики.

 
Висновок
 

Він напрошується тільки один: щоб гарного не говорили наші політики, та здається на те, що політичними та адміністративними методами економікою не покеруєш, і швидше за все, обіцяні 3% плавно переростуть у 30% річних.

           
Підготував Олег Довганик
 
 
 

Фото з сайту   www.rivne.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ