Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Газети та інша поліграфічна продукція дорожчатимуть

За попередніми оцінками експертів, незабаром мають подорожчати газети та інша друкована продукція – в середньому на 15-20 копійок, а вартість реклами зросте на 15-20 відсотків. Основні причини – подорожчання енергоносіїв та підвищення виробниками-імпортерами цін на свій товар – папір та друкарську фарбу.
 Як розповіли „Гал-info” у львівській поліграфічній фірмі ТзОВ „Поллі”, вже протягом трьох місяців прослідковується тенденція зростання цін на папір. „Ось вже як три місяці щомісяця зростають на 3 відсотки ціни на папір, зокрема на офсетний. Це пов‘язують з зростанням цін на енергоносії, із нестабільністю політичної ситуації, підвищенням зарплат та іншими чинниками основний з яких підвищення цін виробниками на свою продукцію. Папір дешевшати не буде, це точно”, – сказали в ТзОВ „Поллі”. Як розповіли на підприємстві, постачають папір більшості поліграфічних фірм Львівщини та України словацькі, польські та російські виробники, і саме вони піднімають ціни. Доля ж на ринку українського паперовиробника, особливо доброї якості, є незначною, і тому вони особливо не впливають на ситуацію на ринку.
Те, що вітчизняний ринок паперової продукції є слабким, підтверджує і експерт Центру політичних та економічних досліджень ім. Разумкова Олександр Жолудь. За словами експерта, значну частину паперової продукції імпортують із-за кордону. „Імпортною продукцію насичений є фактично весь український ринок паперової продукції. Високоякісний папір, в принципі, у нас також виробляють, але в незначній кількості, і ці виробники є здебільшого не дуже конкурентоздатними. Щодо газет, які зазвичай роблять з менш якісного паперу, переважно вітчизняного, то деякі економічні передумови для підвищення цін на них таки є, в тому числі і підвищення цін на енергоносії. Але вартість газети чи журналу не завжди відповідає ціні, по якій вона продається і має „кишеню”. Подивіться на ціни на газети, там лише круглі числа: 0,50 ,0,75 , 1.50, 2.00 грн. Тобто якщо папір дорожчає, то така тенденція закладатиметься в майбутню ціну, яка подорожчає наприклад через місяць і одразу на 20-25 відсотків”, – каже експерт.     
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ